E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM
Veliaht Prens Selman, yerli yatırımcıların desteği ile rekor bir satış gerçekleştirmek için sonunda Aramco’nun halka arzını ön plana çıkardı.
Prens kararı Cuma günü başkanlık ettiği bir toplantıda alırken resmi açıklamanın Pazar günü yapılması bekleniyor. Yakınlarından alınan bilgiye göre Selman resmi açıklama olmadan konunun dillendirilmemesi gerektiğini ifade etti.
Bu kısmi özelleştirme, Aramco’nun 1970'lerde kamulaştırıldığından bu yana Suudi petrol endüstrisindeki en büyük değişiklik olacak. Dünya petrolünün %10'unu, krallığın çorak çöllerinin altındaki dev alanlardan pompalayan Aramco, krallığın ekonomik ve sosyal istikrarının bel kemiği olarak dünyanın en kârlı şirketi olarak öne sürülüyor.
DÜNYANIN EN ÇOK KÂR EDEN ŞİRKETİ
ABD merkezli ekonomi ağırlıklı haber kuruluşu Bloomberg, kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch'e dayandırdığı haberinde Saudi Aramco'nun geçen yıl dünyanın en çok kâr elde eden şirketi olduğunu bildirdi.
Uzmanlara göre Suudi şirketin geçen yılki net kârı 111.1 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Böylelikle Saudi Aramco, Moody's ve Fitch'in sıralamasında lider konumuna yerleşti. Geçen yıl 59.5 milyar dolar kâr eden Apple ve 35.1 milyar dolarlık kâr sağlayan Samsung ise sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer aldı.
HALKA ARZI SÜREKLİ ERTELENDİ
Halka arz ilke olarak 2016 yılında Prens Mohammed tarafından önerildi. Ancak o tarihten günümüze birkaç kez ertelenen halka arz bir türlü gerçekleşmedi. Bununla beraber şirket uluslararası yatırımcıların şirkete biçtiği 2 trilyon dolarlık değerini de yitirdi.
2019 Ekim ortasında hisse satışını başlatmak için bir plan hazırlandı ancak buda rafa kaldırıldı. Prensin düşük bir değerlendirmeyi kabul etmeyi isteyip istemediğinin belli olmadığı ifade edilirken, bankaların para yöneticilerden gelen sıcak ilgiyle anlaşmanın gerçekleşme ihtimalin arttığı öne sürüldü. Anlaşma uluslararası paradan ziyade muhtemelen büyük oranda Suudi parasına dayanacak gibi görünüyor.
Reuters’ın aktardığı bilgilere göre anlaşmanın 1.5 triyon dolara yakın olması beklenirken Aramco yetkililerinin, Çin de dahil olmak üzere Körfez ve Asya'daki hükümetler de dahil olmak üzere küresel kurumsal yatırımcılarla konuyu görüştüğü ifade edildi.
HALKA ARZ SUUDİ EKONOMİSİNE YÖN VERECEK
Aramco’nun halka arzı, Prens Muhammed’in Suudi ekonomisini elden geçirme ve krallığın petrol ihracatına olan güvenine son verme planının Vizyonu 2030’un anahtarı olarak öne çıktı. Halka arzdan elde edilen gelir, OPEC ulusunun egemen servet fonunun ateş gücünü artıracak.
Halka arzda rol almak, küresel bankalar için en ateşli itirazlardan biriydi. Anlaşma üzerinde 20'den fazla büyük banka çalışıyor. Bunlar içinde en büyük roller Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc. ve JPMorgan Chase & Co. gibi firmalara düşüyor.
Anlaşmayı gerçekleştirmek için, Aramco’nun bankaların ve krallığın zengin ailelerinin büyük katkılarına ihtiyacı olacağı bildiridi. Ancak 2017’de Riyad’ın Ritz-Carlton Oteli’nde gözaltına alınan zengin Suudilerin çoğu yolsuzluk çatışmasında zaten hedef gösterildi. Bu durum anlaşmayı zorlaştıran önemli bir etmen olarak göze çarpıyor. Yetkililer, bu ailelerin rüşvet suçlamalarından 100 milyar doların üzerinde bir gelir elde ettiğini açıkladı.
BUNDAN SONRA EN DEĞERLİ ŞİRKET ABD’DE DEĞİL SUUDİ BORSASINDA OLABİLİR
Devlet fonlarına bakanlar da dahil olmak üzere yerel varlık yöneticilerinden de önemli katkılarda bulunmaları istenirken, yerel bankalara cömertçe borç vermeleri söylendi.
Aramco, borsada yıl sonundan önce listelenebilirse; bu durumda, dünyanın en değerli şirketi artık ABD'de değil Suudi borsasında işlem görecek. Bilindiği üzere Suudi borsasına dört yıl önce yabancı yatırımcılara kısıtlamalar getirilmişti.
HEDEF YILDA 75 MİLYAR DOLAR TEMETTÜ
Hisse senedini daha cazip hale getirmek amacıyla Aramco gelecek yıl temettü olarak 75 milyar dolar ödemeyi planlıyor. Şirket 2 trilyon dolar değeri hedefine ulaşırsa, yatırımcılara %3,75 getiri sağlayacak. Bu, düşük faizli bir dünyada iyi bir ödeme olarak görünse de diğer büyük petrol şirketlerinden daha düşük temettü getirisi olarak görünüyor.
Halka arza katılan yatırımcıların, petrol fiyatlarına ne olursa olsun, kâr payının 2024'e kadar düşmeyeceği garanti edildi. Eğer Aramco toplam temettüyü 75 milyar doların altına düşürmek zorunda kalırsa bunun yerine hükümetin ödemelerinde kısıntıya gidecek.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İttifak Holding Ocağımıza incir ağacı dikti. Küçük yatırımcıyı sürekli Konya’daki kule satılıyor haberi göndererek ellerindeki hisseleri sattılar. Ve yine bu sefer Peker gayrimenkule satılacak haberi gönderdiler fakat bundada bir gelişme olmadı. Tam aksine küçük yatırımcıya hisseleri yukarıdan sattılar. İttifak holding hissesi beni dünyanın zararına soktu. Bu ve benzer şirketler yatırımcıya bir kazanç sağlamıyor ve kendi ceplerini yönetici adı altında dolduruyor ve onlar Sefa sürerken ben cefa çekiyorum. Üç yıldır kule satılıyor haberi ile kandırıldık. Bunlara lütfen dur diyecek kanunlar da çıkartılsın lütfen. Yoksa borsa yatırım yeri değil, soygun yerine dönüyor ve bizler soyuluyoruz.
o uyunıklarda biliyor 5/100yılaa petrol işininbiteceğinibiran önce açıp ne toplakayabilirse kar geleceği olmayan bir iş artı Peygamberin bereketi fakat ülke topraklarına da bi katkısı yok sadece krala ve avanelerine
Onlara olsa sadece iyi yarısı amerikaya shelee bp ye gidiyor
%3,75 temettü getirisi oda olursa bizde %15 temettü getirisini beğenmezler..
abd ,ingiltere arası anlaşma olmadan bu arz olmaz......
Çek yerden pompala coş , nerede bizim bor madeni ile çalışacak arabalar?
KARA BAK.BU NASIL SIRKET.
peygamber bereketii su olsa biterdi be bilimsel hikayesiiölmüş balina yağları lan yürü git derler adamaa
Manyak. ..Siyonistler çökecek sirketinize Saldırı boşuna değildi biraz aklı olan anlar. .ama nerde o akil
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:28)