E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Sanayi Bakanlığı'nın yılın ilk altı ayında denetlediği hazır ambalaj ürünlerinin yüzde 15'inin eksik doldurulduğu ortaya çıktı. Akaryakıt sayaçlarının yüzde 16'sı da yanlış gösteriyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan ölçüm denetimleri şoke etti. Habertürk'ün haberine göre denetimler, hemen her gün satın aldığımız ambalajlı ürünler ve aldığımız yakıtın tutarını belirleyen akaryakıt sayaçlarıyla ilgili önemli sorunları ortaya çıkardı. Pek çok ürün, ambalajının üzerinde belirtilen miktarın daha altında doldurulurken, hazır ambalajlı ürünlerin yüzde 15.05'inde bu sorun tespit edildi. Akaryakıt sayaçlarında ise 2011'e göre daha da vahim bir tablo ortaya çıktı. Bu yılın ilk atlı ayında denetlenenlerin yüzde 16.11'inin yanlış ölçtüğü tespit edildi. 2011'in tamamında daha fazla akaryakıt sayacında denetleme yapılmasına rağmen bu oran yüzde 1.97'de kalmıştı. Bakanlık 2011'in tamamında ise hazır ambalajlı ürünlerden taksimetrelere ve tartılara kadar piyasadaki pek çok ölçüm sistemine yönelik denetim yaparken, yıl sonu itibarıyla 632 bin 314 ölçü aleti inceledi. Bu ölçü aletlerinin 28 bin 27'sinin standartlara aykırı olduğu saptanırken, 1.5 milyon TL ceza kesildi. Aykırı bulunan ölçü aletlerinin yüzde 7'sine para cezası verilirken, aykırılığın büyük bölümünün akaryakıt ve LPG sayaçlarında olduğu görüldü. Bu yılın ilk altı aylık sonuçlarına göre de denetlenen 49 bin 400 akaryakıt sayacının bin 409'u uygunsuz bulundu. Bu sayaçlar nedeniyle 1 milyon 889 bin TL'lik ceza kesildi.
İÇİ DIŞI BİR DEĞİL
Bakanlık, hazır ambalajlı ürünleri de denetlerken, 2 bin 996 ürüne yönelik inceleme yaptı. Bu denetimlerin yüzde 86'sı gıda mamulleri, yüzde 14'ü ise hazır ambalajlı gıda dışı temizlik malzemesi gibi ürünlere yönelik oldu. 633 üründe aykırılık bulunurken, bu aykırılıkların yüzde 7'sine düzeltilmesi için süre verildi. Ancak denetlenen ürünlerin 28'inin dolum miktarında eksiklik görüldü. Bu ürünler için büyük bölümü gıda ürünleri olmak üzere 276 bin TL'lik cezai işlem uygulandı. Bu yıl ilk altı ayda ise 1. 246 ambalaj denetlendi. 230'u uygunsuz bulundu. Uygunsuz ürünlere 45 bin TL para cezası verildi.
KUYUMCU TARTILARINA DİKKAT!
Bakanlık 2011'de tartı aletlerini de denetlerken, bu alanda 36 bin 248 denetim yaptı. 2011'deki bu denetimlerin 869'unda aykırılık tespit edilirken, denetimlerin yüzde 51'i kuyumcu ve market tartılarda gerçekleştirildi. Bu tartılara 874.5 bin TL ceza kesildi. 2012 Haziran ayı itibarıyla 17 bin tartıdan 277'si uygunsuz bulundu. Bakanlık tarafından hazırlanan raporda, hazır ambalajlı ürünlerde en sık yaşanan uygunsuzluğun, ambalaj ve etiket bilgilerinin, mevzuata uymaması olduğu belirtilirken, "Numuneler alınarak yapılan miktar kontrolünde, ürünlerin muhteviyatının, beyan edilen dolum miktarından eksik olduğu tespit edildi" denildi.
TAKSİMETRE AYARSIZ ÇIKTI
Bakanlığın 2011 taksimetre denetimlerinde ise 2 bin 844 cihazda ölçüm yapıldı. Bu denetimlerde 23 aykırı taksimetre tespit edildi ve 24.6 bin TL'lik ceza uygulandı. 2012'nin ilk yarısındaki denetimlerde de 2 bin 800 taksimetreden 47'sinin yanlış ölçüm yaptığı görüldü. Bu taksimetreler için 4.2 bin TL'lik ceza kesildi.(VATAN)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:11)