E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İMKB günlerdir rekorlarını egale ediyor. Yatırımcılar ise genellikle İMKB 30 hisselerine yoğunlaşıyor. Özellikle bankacılık hisselerine yatırımcıların ilgisi büyük. Bu durumda da diğer şirket hisseleri rekordan etkilenmiyor ve yerinde sayıyor. Hatta bazıları taban bile olabiliyor!
Hurriyet.com.tr'den Emek Kaplangil'in haberine göre, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), rekor üstüne rekor kırarken yatırımcıların çoğu yükselişin genele yayılmamasından ve bazı holdinglerle banka hisselerinin dışında kazanç sağlanamadığından şikayetçi. Uzmanlara göre ise çoğunluğu yabancı yatırımcıların elinde olan borsada, likit ve işlem derinliği olan banka ve büyük holdinglerin kazandıran hisselerde başı çekmesi hiç de şaşırtıcı değil.
Özellikle banka hisselerinde yaşanan artışta, Merkez Bankası'nın alışılmışın dışındaki politikalarından sonra bankacılık sektörün 2011 yılında yaşadığı zararı, 2012 başından itibaren geri almasının etkili olması önemli rol oynuyor. Ancak, borsa tarihi rekorunu kırmasına rağmen İMKB 100 Endeksi'ndeki bankaların hiçbirinin zirve seviyelerini henüz görmemesi de dikkat çekiyor.
Banka hisselerinde 2012 başından beri yüzde 50'den fazla getiri yaşandığını belirten Bosphorus Capital Yönetim Kurulu Üyesi Murat Salar, Merkez Bankası'nın ekonomiyi soğutma politikalarının borsada bankacılık hisselerini diğerlerine göre daha olumsuz etkilediğini, bu nedenle de bankaların 2010'daki tarihi zirve seviyelerine henüz ulaşamamış olmasının normal olduğunu söyledi.
Salar, "Ancak başlangıç noktasını bu yılın başı alırsanız bankacılık hisselerinde çok büyük artışlar görüyoruz. Hem öncesinde çok düşmüş olmaları hem fonlama maliyetlerinin yüzde 12'lerden yüzde 6'lara gelmesi hem de likit hisseler olması bankacılık sektör endeksinin hızlı bir şekilde yükselmesini sağladı" dedi.
Borsada şu anda bir momentum hareketi yaşandığını da söyleyen Salar, endeksin artık değerlemelerin dışına çıkmaya başladığına işaret etti. Salar, kredi notu ile ilgili gelişmelerinin netleşmesiyle endekste bir kar realizasyonu yaşanabileceğini de kaydetti.
SADECE 10 HİSSE ZİRVEYİ GEÇTİ
İMKB 100 Endeksi'ndeki son fiyatlarla daha önceki zirve seviyeleri karşılaştırıldığında ise sadece İpek Enerji, Sabancı Holding, Koç Holding, Tofaş, Arçelik, BIM AŞ, Ford Otosan, Kardemir Karabük Demir Çelik İşletmeleri, Doğuş Otomotiv ve Koza Madencilik hisselerinin daha yukarda olduğu görülüyor.
Diğer taraftan yine İMKB 100 Endeks'teki hiçbir bankanın henüz o günkü fiyatını yakalayamadığı dikkat çekiyor. Zirveye en yakın banka iki hissesi olarak ise işlem hacmi sıralamasında da ön sıralarda yer alan Garanti Bankası ve İş Bankası öne çıkıyor.
Tarihi zirvesinde 9.05 lirayı gören Garanti Bankası hissesi şu anda 8. 72 TL, zirve seviyesi 6.60 olan İş Bankası hissesi ise 6.12 lirada bulunuyor.
MECBUREN BU HİSSELERE GELİYORLAR
Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Balcı da, yüksek işlem hacmi yapan yabancı yatırımcıların biraz da mecburen bu hisselerde işlem yaptığında dikkat çekerken, yerli yatırımcıların eski gücünde olmamasının yükselişin genele yayılmasına engel olduğunu belirtti.
Balcı şöyle konuştu: "Borsada çoğunluğa sahip olan yatırımcılar yabancılardan oluşuyor ve onlar da büyük sermayeli ve likit kağıtları tercih ediyor. Ekonomi soğumasına rağmen bankacılık karları artıyor böyle bir durumda bu kağıtların tercih ediliyor olması çok normal. Yabancı yatırımcı biraz da mecburen bu hisse senetlerinde işlem yapıyor. Çünkü büyük miktarda gönderilen alım-satın emirlerinin işlem derinliği olmayan kağıtlarda gerçekleşmesi zor. Diğer taraftan yükselişin genele yayılmamasında, yerli yatırımcının eski gücünün olmaması ve 2001 krizinde sayıları 400 bine yaklaşan borsa yatırımcısının parasını kaybederek bu enstrümana küsmesinin de payı bulunuyor" dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
şerefli adam paraya ihtiyaç duyarsa borç alır ve öder. sermaye piyasalarında buna tahvil veya sukuk ihracı denir. şerefsizler ise -bunlara adam denmez- adamını bulup info, mataş, mepet, eurom , ran gibi şirketini halka arz eder, paraların da üstüne yatar
borsa rekor kırmış banane. mehmet kutman 0,54 pegyo ile endeksin 40 bin puan gerisinde kalmış. banane not arttırımından. sermaye azaltmış elimdekilerin %40ını almış. bedelli yapmış cebimdeki ekmek paramıda almış. sonra hisseyi %50 daha düşürmüş. banane endeks rekor kırıyorsa.
Devlet baba güççük yatırımcıyı düşünmedi.2000 yılında Çukel-Kepez-Aktaş tan kazığı yedik.Borsayı bıraktık gari.Borsa eski hızlı borsa değil.İstikrarı bozuk bu dünyada vatandaşlar başka kazanç getirici yatırımlara yönelsinler.
Ben 72000 tl paramdan sadece 22000tl yikurtardımşimdiise arkadaşlarım soruyorve hepsineden başımageleni aynen söylüyorum işte bukadar param kaldı devlet bile bizleri üçbeş tane piç kurusunun rline bırakıp pazarlıyor daha kime güveneceksinki borsaya giresin gidin paranızı azda olsa kazandıran FAİZE yatırın diyorum .hiçdeğilse elinize geçecek parayı biliyorsunuz.hiçkimseyi borsaya çağırmayınmilletinde kanına girmeyin.
altının sonu 2014 yılı sonundan itibaren gelmiş olacak.. son parasal genişlemeler ve etkisi giderek azalan ve işe yaramayan parasal genişlemeler... altın bitti..faiz bitti..döviz için usd biraz daha ömrü var..hisse senetleri (şirketler, karlılığı sürekli ve düzenli olan) asla bitmez..ADANA ADBGR ADEL ADNAC AKCNS AKMGY AKSA ALKA ALKIM ANACM ANHYT ARCLK ARENA ASELS AYGAZ BIMAS BOLUC BRISA BRYAT BUCIM CIMSA CRDFA DOAS EKGYO ENKAI EREGL FROTO GARAN GENTS HEKTS ISCTR ISGSY ISGYO ISMEN ISYAT IZOCM KCHOL KONYA KORDS KOZAL MRDIN NUHCM OLMKS OTKAR PETUN PINSU PNSUT SAHOL SARKY SELEC SISE SODA TCELL TKFEN TOASO TRCAS TRKCM TSKB TTKOM TTRAK TUPRS ULKER UNYEC YAZIC hangisi son 10 senede verdiği temettü ve bedelsizlerle kime ne zarar ettirdi? bu şirketler düzenli ve bol kar ederek düzenli ve bol temettü veriyor. çocuklarınıza biriktirin. gelecekte ne altın ne döviz ne konut..sadece hisse senetleri bol temettüleri ile kazandıracak..geleceği görün derim.
FIRTINA, köpek sensin. terbiyesiz herif.
yapılan yorumlara '' katılmıyorum'' şıkkını işaretleyenlere şaşıyorum. imkb demek onlar için galiba banka endeksi demek. belkide katılmayanlar citinin yada deutsche'nin köpekleridir. senin ülkende reel sektör ayakta durmaz ise bankan olsa neye yarayacak
borsa borsa olmaktan çıkmış artık neyi konuşuyoruzki.
kaç tane hissede başıma geldi.. patronlar listeleri dağıtıyor, sen satana kadar bekliyorlar... bir de artık güven olayı sıfıra indi.. boryad başkanı bile neler yapıyor... Bu akbank garanti ve isc nin endeks etkisi tek tek %3 ü geçmemeli.. sanki tüm türkiye ve borsa bunlar mış gibi, herşeyi etkiliyorlar.. 3 tanesinin endekse ettki toplamı %40larda.. saçma salak bir durum.. reel sektör olmazsa banka neye yarar... saygılar
kurtlar avlayacak av bulamayınca yuvadaki yavru kurtları yermiş.bizim bük yatırımcı dediğimiz lanet kişiler yuvadaki yavru kurduda bulamayacaklar.az bile onlara
yatırımlık 20-50 arası şirket var. bu şirketlerin fiyatları düzenli olarak artar. krizde iner, alım fırsatıdır, piyasa düzelince eski zirveyi deler geçer. bu tip kağıtlar her sene düzenli temettü ile yatırımcıyı kendine bağlar. fiyat çıkınca fiyattan, fiyat düşünce de temettüden kazandırır. (net temettü/hisse fiyatı) oranı %8 ve üzeri kağıtlar için, her sene düzenli temettü ödeyen, istikrarlı kar eden, çoğunun HANTAL dediği kağıtlar, düzenli biriktirme ile 3-5 seneye kişiyi ihya eder. yabancı neden uzun vadeci?. oysa al-sat ile haftada parasını 2ye katlama derdinde olan yatırımcı, borsa kumardır, nalet olsun bir kuruş kazanamadım, battım diye dövünür durur. bu bahsettiğim 20-50 küsur kağıttan son 3 senede kim zararda? temettüleri ile gene senet alınıp biriktirildi mi?. bunu yapmayan kişinin borsada kazanma ihtimali SIFIRdır. 1 gelse bile 2 gider. 4 gelse 6 gider. bu işin raconu budur. her yatırım aracının bir amacı vardır. kimisi fiyattan, kimisi fiyat+temettü geliri ile sigortalı bir şekilde kazanır. temettü, şirketin sigortasıdır. ev alıp her ay kirası ile geçinmeye benzer. aldığı evi her gün al-sat yapmayan insan, aldığı senedi de al-sat yapmayıp, düzenli temettüsü ile geçinme telaşesinde olmalıdır. borsada yüklü birikimin tek yolu budur ve bu tarz birikim hiç bir yatırım aracında yoktur. düşen fiyattan daha bol lot alıp, temettü gelirini maksimize etmek..amacınız sadece kaliteli, düzenli temettü ödeyen şirketlerde MAX(net temettü/hisse fiyatı) formulünü uygulamak için, düzenli alım yapmaktır.
VATANDAŞ NİYE BORSAYA GİRSİN Kİ.ŞİRKET SAHİPLERİ KENDİ ÇALIYOR,KENDİLERİ OYNUYOR.BORSA DEĞİL KUMARHANEYE DÖNDÜ.
girmez tabi yatırım hesabı açtırıyorsun bankada senin adına binbirtane dolap çeviriyorlar. senin ruhun bile duymuyor. kapatmak istesenbile bibirtane bane uyduruyorlar sanki bankayla nikah kıydım
Bu İMKB Bir Bizans entrikasımı ,yoksa bir Şark oryantalizmi mi anlamadım.Rekorlar kırılıyor denilen borsada işlem gören 500 küsür hissenin %90'nı 50 bin endeksinin altında.Biz küçük yatırımcıları 1 bilemezsiniz 2 defa kandıralibirsiniz ama sonsuz defa aynı senaryo ile kandıramazsınız. Bu soygun ve talana devlet kurumlarının seyirci kalışı ise İMKB'nin kurumsal bir kimliği olmadığı sadece bir kumar masası ,ceylanların sırtlanlara sunulduğu bir mezbaha olduğunu kanıtlıyor. İMKB den kazanan bir küçük yatırımcı arıyorum , var mı?
bizim borsa imkb 10 dur toplasan çıkan 10 adet kağıttan başkası yok. borsa =kumar masası ytd.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:28)