E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, Varlık Fonu'na ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği tarafından İstanbul Ceylan International Hotel'de düzenlenen Kurumsal Yönetim Zirvesi'nde konuşan SPK Başkanı Ertaş, Varlık Fonu'nun piyasalarda çeşitliliği artıracak önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi. Ertaş, 2017 yılının sermaye piyasaları açısından önemli gelişmelere sahne olacağını ve 2017'nin 2016'dan daha iyi geçmesini beklediklerini kaydetti.
SPK Başkanı Ertaş, 2016 yılında finansal piyasalarda küresel ölçekte risklerin arttığını, pertol başta olmak üzere, emtia fiyatlarında oynaklık, Fed kararlarının sebep olduğu belirsizlik, Brexit süreci, ABD seçimleri, İtalya referandumu gibi tahmin edilmesi güç gelişmeler, piyasalarda belirsizlikleri artırdığını, yatırım kararlarında yavaşlamaya yol açtığını, zayıf küresel ekonomik performansın ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi.
İnsanlık tarihinin derin ve en yaygın krizi olarak nitelendirilen 2008 krizinin oluşturduğu olumsuz koşulların sürdüğünü söyleyen Ertaş, küresel kriz döneminde büyüme ve ticarette daralma, istihdamda zayıflık, korumacı politikaların hayata geçirilmeye çalışılması gibi olumsuz sonuçların doğmasına neden olduğunu belirtti.
BRÜT BORÇ STOĞU 160 TRİLYON DOLARA YAKLAŞTI
Dünya ekonomisinin gayrisafi milli hasılasının 3 katını aşan borçlarla boğuştuğunu ifade eden Ertaş, finans dışı kesimin brüt borç stokunun 160 trilyon dolara yaklaştığını söyledi.
Küresel ölçekte borç yükünden kurtulmanın yolunun firmaların kredi piyasası yerine sermaye piyasaları ile ve özellikle de öz kaynakla finansmana yönelmeleri olduğunu kaydeden Ertaş, katılım bankacılığı, sukuk gibi ortaklık ya da kazan kazan formülüne dayalı alternatif fonlama kaynaklarının daha yoğun kullanılması gerektiğine dikkat çekti.
TÜRKİYE TÜM DÜNYAYA ÖRNEK TEŞKİL EDECEK
Türkiye’nin tüm dünyaya örnek olacak teşvik sistemini 2015 yılında çıkardığını, öz sermaye ile finansmanı ve halka açılmayı kurumlar vergisi indirimiyle özendiren düzenlemenin hayata geçirildiğini ifade eden Ertaş, “Söz konusu düzenleme ile şirketlere yüksek faizle borç kullanma, onun yerine şirketine nakit sermaye koy, paran yoksa da sermaye artırımı yoluyla halka açıl, koyduğun ek sermaye için kredi faizi kadar finansman gideri yaz dedik, böylece daha düşük vergi ödeme imkanı sağladık” dedi.
Firmaların halka açılma konusunu dikkate almaları gerektiğini kaydeden Ertaş, faize dayalı finansman yerine öz kaynağa dayalı finansmanın teşvik edilmesi, küresel borç sorununun çözümünün anahtarı olduğuna inandığını söyledi.
2017'DE BELİRSİZLİKLER AZALACAK
2017’nin küresel ekonomi açısından belirsizliklerin azalarak da olsa devam edeceği bir yıl olacağını ifade eden Ertaş, düşük büyüme rakamları, azalan talep ve ticarette aşağı yönlü ivme, artma eğilimi gösteren petrol fiyatları, Çin’deki hızlı kredi büyümesi ve daha az denetime tabi olan gölge bankacılık sisteminin artan faaliyetleri, Şanghay bileşik endeksindeki hızlı değer kayıpları, bu yılın belirsizlik alanlarından bazıları olacağını söyledi.
2016 yılına 4 faiz artırımı öngörüsüyle başlayan Fed’in yüzde 0.25 oranında faiz artırarak 2015’teki gibi tek faiz artışıyla tamamladığını belirten Ertaş, 2017 için Fed’in 3 faiz artırımı öngördüğünü söyledi. Yeni faiz kararı açıklamasında ‘ölçülü’ ifadesi yerine ‘kademeli’ ifadesinin kullanılmasını faizin daha uzun vadeye yayılarak yükseltileceği, başka bir ifadeyle belirsizlik sürecinin de uzayacağı olarak değerlendirilebileceğini kaydetti.
İngiltere’de yapılan referanduma ilişkin ise AB’den ayrılma kararının çıkması ile AB’nin geleceğinin sorgulandığını söyleyen Ertaş, referandum sonuçları ile birlikte pek çok küresel finans kuruluşu ve şirketin kendilerine yeni alternatif merkez arayışına girdiğini belirtti.
BES TASARRUF ORANINI YÜKSELTECEK
2017 yılının sermaye piyasaları açısından da önem arz ettiğini belirten Ertaş, 1.5 yıl içinde tüm çalışanları sisteme katacak otomatik katılımlı BES’in tasarruf oranını önemli ölçüde yükselteceğini, sermaye piyasalarını büyütecek ve derinleştireceğini söyledi.
VARLIK FONU PİYASALARA ZENGİNLİK GETİRECEK
2017 ile birlikte başka önemli reformun Türkiye Varlık Fonu olacağını söyleyen Ertaş, fonun faaliyete geçmesi ile birlikte menkul kıymetleştirme sürecinin piyasaya zenginlik ve çeşitlilik katacağını, 2023 hedeflerine ulaşılmasına önemli bir kilometre taşı olacağını belirtti.
Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile birlikte 1000’in üzerinde banka ve şirkete ek finansman kaynağı sağlandığını söyleyen Ertaş, 2015’de tahvil, bono, sukuk, varlık teminatlı menkul kıymet gibi sermaye piyasası aracı ihracına verdikleri iznin toplamda 253 milyar TL iken 2016 sonunda yüzde 38’lik büyüme ile 350 milyar TL’ye ulaştığını kaydetti.
Şirketlerin sermaye piyasalarına girmeleri ile birlikte finansman kaynağı dışında açıklık, şeffaflık, kayıt içine girme, bağımsız denetim yaptırma gibi çok sayıda fayda sağladığını ifade eden Ertaş, 2008 krizinden sonra oluşan ortamın tüm dünyada global piyasaları daha entegre hale getirdiğini kaydetti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ne olduğun yakında ortaya çıkacak
tasarruflarının artması için enflasyon karşısında erimemesi gerekir. fonların hiçbiri %8den fazla getiri getirmiyor.
bireysel emeklilik fonlarının yatırım yapacağı yeterli faizsiz finansal enstrüman yok. biraz da bu işlere eğilseniz.
parti kokteyl gezeğinize küçük yatırımcı ile buluşun. kervan, goldaş, ran lojistik, euru menkul mağdurları ile konuşun
varlık fonu borsadan hisse alacak mı?
al bir kripto daha
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:01)