E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemVarlık Barışı'nın süresi Haziran'a uzatılıyor---

Varlık Barışı'nın süresi Haziran'a uzatılıyor

Varlık Barışı'nın süresi Haziran'a uzatılıyor
14 Aralık 2016 - 08:52 borsaningundemi.com

Varlık Barışı’nda süre 6 ay uzatılıyor. Buna ilişkin kararnamenin bakanlar kurulunda imzaya açıldığı öğrenildi. Tam bir barışa dönüşmesi için çerçevesi çizilen düzenleme hiçbir vergi öngörmüyor

Hükümetin yurtdışından varlıkların Türkiye'ye getirilmesi için düzenlediği 6736 sayılı Varlık Barışı'nın süresi altı ay uzatılıyor. Buna ilişkin düzenlemenin önceki günkü Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açıldığı öğrenildi. Kapsamı aynı kalan düzenlemeyle yurtdışındaki Türk varlıklarının daha uzun vadeyle çekilmesi planlanıyor.

Yurtdışındaki gayrimenkulünü paraya çevirip, Türkiye'ye banka üzerinden getirene herhangi bir inceleme yapılamayacağı gibi, bu sermayesini şirkete ortak olduğunda da incelenmeyecek. Yenişafak'tan Cahit Saraçoğlu'nun haberine göre bu sermayeyi bir süre sonra ortaklıktan ayrılıp aldığında da kar payı stopajı ödemeyecek. Ayrıca bu sermayesi ile ilgili değer artış kazancına da tabi olmayacak.

HAZİRAN 2017 SONUNA UZUYOR

Süresi 31 Aralık 2016 sonuna kadar bulunan kamuoyunda Varlık Barışı olarak bilinen 6736 sayılı düzenlemeye yoğun bir talebin olduğu ortaya çıktı. Bu kapsamda da Bakanlar Kurulu'nda sürenin 6 ay uzatılması yönünde karar alındığı ve imzaya açıldığı öğrenildi.

Maliye Bakanlığı'nın tebliğ ile vergi tarhiyatı, inceleme ve soruşturma olmayacağı yönünde tebliğ ile güvence vermesine rağmen, varlığını Türkiye'ye banka, finans kuruluşları ve şirketler üzerinden getirdiğini beyan edecek olan mükelleflerin kafalarında bazı soruların olduğu görülüyor.

YURTDIŞI VARLIĞA DEĞER ARTIŞ KAZANCI YOK

Bu kapsamda bir soruda, yurtdışındaki gayrimenkulünü Varlık Barışı kapsamında Türkiye'deki bir şirkete ortak olarak koyan, kişinin bu mal varlığına değer artış kazancı uygulanıp uygulanmayacağı yönünde oldu. Bu soruya konuyla ilgili uzman Yeminli Mali Müşavirler (YMM) “En son çıkarılan tebliğ, 'yurda getirilen varlıklarla ilgili hiçbir şekilde araştırma, inceleme, vergi tarhiyatı yapılamaz' diyor. Bunun aynısı, yurtiçinde olup da sermayeye eklenen bu şekildeki gayrimenkuller için de geçerli olacak. Bu kapsamda yurtdışındaki gayrimenkulünü işletmeye sermaye olarak koyduğunda da kişi ile ilgili hiçbir şekilde inceleme, araştırma vergi tarhiyatı yapılmayacak. Bu şekildeki sermaye için değer artış kazancı da uygulanmayacak ve bir vergi çıkarılmayacak” değerlendirmesi yaptılar.

İNCELEME DE YOK VERGİ DE

Varlık barışı kapsamında yurtdışından getirilecek para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını içeren varlıklar nasıl ve ne şekilde elde edildiği sorgulanmadan bankalar ve aracı kurumlar tarafından kabul edilecek. Türkiye'ye getiren gerçek ve tüzel kişilerin bu varlıklarını banka ve aracı kurumların kabul etmeleri mecburi olacak. Yurtdışından getirilen varlıkların serbestçe tasarruf edilebileceği de taahhüt ediliyor. Getirilecek varlıklardan herhangi bir vergi tarhiyatı yapılmayacak, gerçek ve tüzel kişiler bu varlıklarını getirdiklerinde hiçbir vergi ödemeyecekler.

TEREDDÜDE DÜŞEN YAZILI BAŞVURSUN

Bazı detaylı konularla ilgili tereddüde düşen mükelleflerin Maliye Bakanlığı'na yazılı olarak başvuru yapmasını öneriliyor. Yeminli Mali Müşavirler, “Detaylı konularla ilgili özelge, mükteza şeklinde yazılı açıklayıcı bilgi talebinde bulunulmasında fayda var" diyor.

KAR PAYI STOPAJI OLMAYACAK

Bir başka tereddüt ise yurtdışındaki gayrimenkulünü şirkete ortaklık payı olarak koyanların durumuyla ilgili. Ancak, şirkete gayrimenkulünü getiren ve daha sonra değerini alan kişi kar payı stopajına tabi tutulmayacak. Bu konuda bir belirsizlik yok.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)