E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hükümetin yurtdışından varlıkların Türkiye'ye getirilmesi için düzenlediği 6736 sayılı Varlık Barışı'nın süresi altı ay uzatılıyor. Buna ilişkin düzenlemenin önceki günkü Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açıldığı öğrenildi. Kapsamı aynı kalan düzenlemeyle yurtdışındaki Türk varlıklarının daha uzun vadeyle çekilmesi planlanıyor.
Yurtdışındaki gayrimenkulünü paraya çevirip, Türkiye'ye banka üzerinden getirene herhangi bir inceleme yapılamayacağı gibi, bu sermayesini şirkete ortak olduğunda da incelenmeyecek. Yenişafak'tan Cahit Saraçoğlu'nun haberine göre bu sermayeyi bir süre sonra ortaklıktan ayrılıp aldığında da kar payı stopajı ödemeyecek. Ayrıca bu sermayesi ile ilgili değer artış kazancına da tabi olmayacak.
HAZİRAN 2017 SONUNA UZUYOR
Süresi 31 Aralık 2016 sonuna kadar bulunan kamuoyunda Varlık Barışı olarak bilinen 6736 sayılı düzenlemeye yoğun bir talebin olduğu ortaya çıktı. Bu kapsamda da Bakanlar Kurulu'nda sürenin 6 ay uzatılması yönünde karar alındığı ve imzaya açıldığı öğrenildi.
Maliye Bakanlığı'nın tebliğ ile vergi tarhiyatı, inceleme ve soruşturma olmayacağı yönünde tebliğ ile güvence vermesine rağmen, varlığını Türkiye'ye banka, finans kuruluşları ve şirketler üzerinden getirdiğini beyan edecek olan mükelleflerin kafalarında bazı soruların olduğu görülüyor.
YURTDIŞI VARLIĞA DEĞER ARTIŞ KAZANCI YOK
Bu kapsamda bir soruda, yurtdışındaki gayrimenkulünü Varlık Barışı kapsamında Türkiye'deki bir şirkete ortak olarak koyan, kişinin bu mal varlığına değer artış kazancı uygulanıp uygulanmayacağı yönünde oldu. Bu soruya konuyla ilgili uzman Yeminli Mali Müşavirler (YMM) “En son çıkarılan tebliğ, 'yurda getirilen varlıklarla ilgili hiçbir şekilde araştırma, inceleme, vergi tarhiyatı yapılamaz' diyor. Bunun aynısı, yurtiçinde olup da sermayeye eklenen bu şekildeki gayrimenkuller için de geçerli olacak. Bu kapsamda yurtdışındaki gayrimenkulünü işletmeye sermaye olarak koyduğunda da kişi ile ilgili hiçbir şekilde inceleme, araştırma vergi tarhiyatı yapılmayacak. Bu şekildeki sermaye için değer artış kazancı da uygulanmayacak ve bir vergi çıkarılmayacak” değerlendirmesi yaptılar.
İNCELEME DE YOK VERGİ DE
Varlık barışı kapsamında yurtdışından getirilecek para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını içeren varlıklar nasıl ve ne şekilde elde edildiği sorgulanmadan bankalar ve aracı kurumlar tarafından kabul edilecek. Türkiye'ye getiren gerçek ve tüzel kişilerin bu varlıklarını banka ve aracı kurumların kabul etmeleri mecburi olacak. Yurtdışından getirilen varlıkların serbestçe tasarruf edilebileceği de taahhüt ediliyor. Getirilecek varlıklardan herhangi bir vergi tarhiyatı yapılmayacak, gerçek ve tüzel kişiler bu varlıklarını getirdiklerinde hiçbir vergi ödemeyecekler.
TEREDDÜDE DÜŞEN YAZILI BAŞVURSUN
Bazı detaylı konularla ilgili tereddüde düşen mükelleflerin Maliye Bakanlığı'na yazılı olarak başvuru yapmasını öneriliyor. Yeminli Mali Müşavirler, “Detaylı konularla ilgili özelge, mükteza şeklinde yazılı açıklayıcı bilgi talebinde bulunulmasında fayda var" diyor.
KAR PAYI STOPAJI OLMAYACAK
Bir başka tereddüt ise yurtdışındaki gayrimenkulünü şirkete ortaklık payı olarak koyanların durumuyla ilgili. Ancak, şirkete gayrimenkulünü getiren ve daha sonra değerini alan kişi kar payı stopajına tabi tutulmayacak. Bu konuda bir belirsizlik yok.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
gelmeyince uzatma kaçınılmaz oluyor herhalde..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:01)