E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiVarlık barışında ahlaksız teklif---

Varlık barışında ahlaksız teklif

Varlık barışında ahlaksız teklif
27 Mayıs 2013 - 08:51 borsaningundemi.com

Kaynağı belirsiz parayı Türkiye üzerinden sisteme sokmak isteyen fonlar varlık barışı tarihinin değişmesini istedi

Yurtdışındaki varlıkların yurda getirilmesini öngören ikinci varlık barışı düzenlemesi, kaynağı belirsiz para zengini yabancı yatırımcıların da ilgisini çekti. Güney Kıbrıs’ta yaşanan vergi krizi sonrası yeni liman arayan fonlar, varlık barışından yararlanmak için yasanın başlangıç tarihi olan 15 nisanın değiştirilmesini istedi.
Söz konusu yatırımcılar böylece parayı Türkiye’ye getirerek düşük vergi avantajıyla uluslararası finans sistemine legal olarak dâhil edebilecek. Bunun için Ankara’da, birçok fon temsilcisi, varlık barışının tarihinin yeniden düzenlenmesi için kulis faaliyeti yürütüyor.
Vergi cenneti olarak nitelendirilen ülkelerden çıkmak isteyen bir fon, varlık barışı düzenlemesi ile birlikte rotasını Türkiye’ye çevirdi. Ancak, düzenlemenin 15 nisan tarihine kadar yurtdışında bulunan varlıkları kapsaması, yabancı fonların önüne engel olarak çıktı. Bu tarih itibariyle bir Türk şirketinin hesabında bulunmayan fonlar Türkiye’ye getirilemeyecek. Varlık barışından yararlanarak Türkiye’ye gelmek isteyen yabancı yatırımcılar ise, şimdi 15 nisan tarihinin değiştirilmesi için çalışma başlattı.
Konuyla ilgili olarak birçok fon temsilcisinin ekonomi bakanlarından randevu talebinde bulunduğu öğrenildi. Bazı fon yöneticilerini kabul eden ekonomi yönetiminin ise, varlık barışı tarihinin değiştirilmesinin mümkün olmadığını bildirdiler. Ancak, yabancı yatırımcılar, yasaya ilişkin çıkarılacak olan ikincil düzenlemelerde, tarihin esnetilmesi konusunda ısrarcı davranıyor. Ve bu düzenlemenin yapılması içinde girişimlerde bulunuyorlar.
Türkiye’ye nasıl gelecek?

Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre, ikinci varlık barışı düzenlemesi, sadece Türkleri kapsıyor. Yani Türk işadamlarının yurtdışındaki varlıklarını yurda getirilmesini öngörüyor. Yabancı yatırımcılar ise, fonlarını Türkiye’de kurulu bulunan şirketler aracılığı ile getirmek istiyor. Türklere ait bir şirketin yurtdışındaki hesapları kullanılarak, kaynakların yurtiçine transfer edilmesi planlanıyor. Bunun içinde, kaynakların 15 nisandan önce kaynakların şirketlerin hesabında bulunması gerekiyor. Yabancı yatırımcılar, bu tarihi kaçırdıkları için, yeni bir tarih belirlenmesini istiyor. Bu kapsamda gelmeyi planlayan fon tutarının en az 50 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)