E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemVarank: Haziran ayında ilaç konusunda bir müjdemiz olacak---

Varank: Haziran ayında ilaç konusunda bir müjdemiz olacak

Varank: Haziran ayında ilaç konusunda bir müjdemiz olacak
13 Mayıs 2020 - 10:27 borsaningundemi.com

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Haziran ayında yerli ilaç konusunda bir müjdemiz olacak" dedi

BORSAGUNDEM.COM-ANKARA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Covid-19 Türkiye Platformunun düzenlediği Türkiye’nin Tanı Gücü Sanal Konferansı’na video konferans yöntemiyle katıldı.

Türkiye’nin güçlü bir sanayi altyapısına ve gelişmiş bir Ar-Ge ekosistemine sahip olduğunu ifade eden Varank, tüm dünyayı aynı anda etkileyen gelişmiş ya da yoksul ülke ayrımı yapmayan bir felaketin yaşandığını ifade etti. Hastalığa yakalanılmasa bile virüsün ekonomik, sosyal ve psikolojik etkilerine maruz kalındığını kaydeden Varank, “Korona virüsü ile mücadelede bilim v e teknoloji temelli bir yaklaşımı takip ediyoruz. TÜBİTAK ve enstitüleri gece gündüz demeden çalışıyor. Bugün geldiğimiz noktada 17 projemiz başarıyla devam ediyor. Bunların içinde 8 aşı projemiz var; yılsonunda klinik öncesi süreçlerin tamamlanmasını öngörüyoruz. Bununla birlikte; bazı aşı projelerinde daha erken sonuçlar da elde edebiliriz Projelerden birinde hayvan deneyleri aşamasındayız, diğer iki projede de yakın zamanda bu deneyleri başlatacağız.” dedi.

9 FARKLI PROJE

İlaç alanında hem kimyasala hem de biyo-teknolojiye odaklanan 9 farklı projenin devam ettiğini belirten Varank, “Haziran ayında, bu projelerden birinde yerli kaynaklarla sentez ilaç alanında önemli bir müjdemiz olacak. Tüm bu çabalarda, gençlerin enerjisinden de faydalanıyoruz” dedi.

Korona virüsün teşhis ve tedavisine yönelik projelerde çalışacak 300 stajyer araştırmacıya burs verilmeye başlandığını ifade eden Varank, hastalığın tıbbi tanısındaki gelişmişlik düzeyine dikkat çekti. Varank, sözlerine şöyle devam etti:

“Tıbbi tanı kitleri, biyoteknolojik ilaçlar, yoğun bakım cihazları, teşhis ve tanıya odaklanan bilişim uygulamaları gibi pek çok inovatif ürünün ilk adımları TÜBİTAK destekleriyle atılmış. Klinik öncesi araştırmalar için son 5 yılda yaklaşık 3 bin projeye 2,3 milyar liralık kaynak aktardık. Yine aynı dönemde, tanı kitleri dâhil tıbbi cihazlar alanında 402 milyon liralık 516 projeyi destekledik. Hastalık eğrisi ne kadar yatık olursa, bilimsel çözümlerin devreye girme şansı da o kadar artıyor. Tıbbi tanı kitleri bu sürece katkı sağlayan önemli teknolojilerden bir tanesi. Tanıda ne kadar iyiyseniz, tedavide de etkinliğiniz o derece artıyor. TÜBİTAK'ın mevcut desteklerine ek olarak COVID-19 özelinde hızlı bir çağrıya çıktık ve KOBİ'lerden ürün odaklı projelerini talep ettik. 1 haftalık süreçte 446 başvuru aldık.”

İKİ YENİ ÇAĞRI

Yoğun bakım cihazları, tanı kitleri, erken teşhis ve takip aşamaları için ileri çözümler ve akıllı sağlık

gibi alanlarda 35 projenin desteklendiğini anımsatan Varank, tanı alanında 10 projenin desteklendiğini ifade etti. Konferansta yapılacak sunumlara ilişkin bilgi verene Bakan Varank, firmaları ve ekosisdem paydaşlarını yakından ilgilendiren iki yeni çağrıyı açıklamak istediğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bunlardan ilki, Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı. Burada KOBİ ölçeğinde en az 1 tedarikçi kuruluş ve bir Müşteri Kuruluşun ki bu büyük şirket de olabilir ortak başvuru yapmasını bekliyoruz. Konu ve sektör sınırlamamız bulunmuyor.

KOBİ'ler Ar-Ge çalışmalarına göre ürünü geliştirirken, müşteri firma da Ar-Ge projesinin hedeflendiği şekilde yürütülmesine destek olacak. Ar-Ge'yi odağına alan projelerde, birlikte geliştirme mekanizması hız kazanacak.

İkinci çağrımız, Patent Tabanlı Teknoloji Transferini Desteklemeye yönelik. Çağrımız, patentli teknolojilerin sanayiye aktarılmasını hedefliyor. Her iki çağrıya da başvuruları yarın almaya başlayacağız.”

Korona virüsle mücadele çalışmalarının sürdüğüne işaret eden Varank, “Kovid-19'u erken aşamada tespit edecek ve dünyaya örnek olacak yenilikçi kit geliştiriliyor, prototipin haziranda tamamlanması bekleniyor” dedi.

HAYAT EVE SIĞAR

Sağlık Bakanlığının geliştirdiği “Hayat Eve Sığar Uygulaması” hakkında da bilgi veren Bakan Varank, “Herhangi bir alanda, örneğin markette, otobüste, ofiste ya da restoranda, güvenli alan kare-kodu oluşturabiliyorsunuz. Sonrasında kodun çıktısını alıp o alanın girişine asabiliyorsunuz. Kişiler o alana girişte ve çıkışta kare-kodu okutuyorlar. Böylece aynı zaman diliminde aynı alanda bulunanlar

Sunucularda kaydedilmiş oluyor. Eğer bir kişide COVID pozitif çıkarsa, uygulama arşivi sayesinde yüksek temas olasılığı bulunan diğer kişiler hemen tespit edilebiliyor. Bu yazılım sayesinde, gittiğiniz herhangi bir yerde vaka varsa, siz de test takip sürecine dâhil oluyorsunuz” diye konuştu.

ÖDEMELER 10 GÜN İÇİNDE

TÜBİTAK ve Devlet Malzeme Ofisi arasında bir işbirliği protokolü imzalandığını anımsatan Bakan Varank, “İşbirliğimiz şu anlama geliyor. TEYDEP Ar-Ge teşviklerinden faydalanarak bir ürün geliştirdiyseniz, bu ürün doğrudan DMO'nun Tekno Katolog Platformuna dâhil edilecek. Böylece

Ürününüzü rahatlıkla kamuya satabilecek hale geleceksiniz. Tek seferde 500 bin liraya kadar  sipariş alabileceğiniz bu sistemde ödemeleriniz de 10 gün içerisinde yapılacak” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aydın Eroğlu13 Mayıs 2020 17:54

    İşin gücün palavra. Bugüne kadar ne yaptınız da şimdi ilaç müjdeliyormuş.

  • Güzel haberler için13 Mayıs 2020 14:38

    Yerli ve milli olan bütün üretim ve üretilecekleri canı gönülden destekliyorum.Desteklemeyen vatanı milletini sevmeyendir. Ekonomik olarak şu an düştüğümüz sıkıntının nedeni üretemediğimiz için her şeyi ithal ettiğimiz için. Nükleer enerji dedik 11 yıl oldu Yerli tıbbı cihaz dedik (mr rötgen cihazı tomoğrafi) 3 yıldır ihalesi bile yapılmadı Akdenizde petrol dedik 2 yıldır aramaya devam Yerli araba dedik temelini atamadık Elektirikli traktör dedik Yerli tank dedik Yerli uçak dedik Yıllarca hürkuş dedik seri üretime geçilmedi 2023 hedefleri çok güzel hedefti hayal oldu Müjde yerine yaptık,üretime aldık,uçurduk,devreye aldık haberlerini duymak daha güzel olurdu

  • BİR DOST13 Mayıs 2020 14:12

    Böyle güzel haberleri açıktan vermeyin maaşlı anguslar manipülasyon yapmakta zorlanıyorlar.

  • YERLİ 13 Mayıs 2020 14:01

    YERLİ heykel istiyoruz biz ne gerek var böyle şeylere

  • Heykel 13 Mayıs 2020 20:20

    Heykel yapacak sahis varmı herhalde sen yaparsın once kendi basla

  • Emrah13 Mayıs 2020 12:13

    İlaç umarım geliştirilir. Aşıdan daha önemli. Hastalanan covid 19 ilaçla tedavi edilir. Aşı daha farklı hasta olmayanlara yapılır covid 19 dan koruma amaçlı fakat ilaç daha önemli tedavide bide maliyet olayı var.Aşı daha maliyetli olabilir. İlaca göre seri üretim olacak hem aşı da hemde ilaçta ayrıca 2 hastane de devreye girerse en kötüyü düşünmek lazım. Covid 19 ikinci dalga olursa son baharda şuan yapılan hastaneler önemli konumda olur.Hazırlık önemli. Umarım ikinci dalga olmaz covid 19 da.

  • özkan yıldırım13 Mayıs 2020 13:17

    sen şaka mısın ya? hakikaten nasıl bir cahiliye dönemindeyiz biz. ilaç daha önemli aşıdan diyor. daha ucuzmuş. ulan aşı önler, ilaç ise olan olmuştur tedavi eder. aşı olan kişi hastalığa hiç yakalnaz, hastaneye gitmez, sağlık sistemini meşgul etmez, işgücü kaybı yaratmaz. ilaç aşamasına gelen kişi zaten hastalığa yakalnmıştır, hastane başvuru, teşhis, tanı bir sürü maliyet doğuru. işe gidemez. ilacı parayla alır, devlet çoğunu öder. iyileşimnce normal hayatına döner. üstelik aşısı olmayanları enfekte etmeye de devam eder. hayretler içinde kalıyorum şu cahilliğinize tanık oldukça ya

  • mustafa13 Mayıs 2020 12:10

    bu kadar boş laf ile ancak bakan olunur demek.....

  • .. 13 Mayıs 2020 14:10

    Yanlış. Bu kadar boş yorumla anca sizin gibi muhalefet olur.

  • Beykozlu13 Mayıs 2020 11:51

    Yerli otonun fabrika yeri belli oldu mu yoksa hala arazı mı arıyorlar. 

  • özkan yıldırım13 Mayıs 2020 13:14

    arap apo, açlıktan nefesin kokuyor, hala parti yalayacağım derdindesin. adam fabrika ne oldu diye soruyor. ne oldu? yeri belli oldu mu şalvarlı arap apo ona cevap ver

  • abdullah13 Mayıs 2020 12:11

    babana sor bakalım seni bulabilmek için seni üreten fabrikayı zor mu buldu? nerdin ne? yapamazlar mı? sen yap sen bul sen ve senin gibi herşeyi bilenler bulsun engel olan mı var korkma yeterki bul iktidarda vatan hainleri yok yardımcı da olurlar.

  • 3 gemi13 Mayıs 2020 11:29

    3 gemi ile akdenizde 2 yıldır petrol. gaz aradık. bütün dünya kaçtı saha bize kaldı. hala bulamadık mı?. hani müjde. erken seçim olursa RTE oy alsın diye algı olması için mi fake müjde duyacağız yine. gerçekten petrol ve gazı ne zaman bulacağız. verrr mehteri.. ver gazıı..

  • lafı güzaf13 Mayıs 2020 11:27

    hep laf...ceğiz, cağız, cek, cak...

  • ersan13 Mayıs 2020 11:26

    hayırlısı.ile vatanımın insanlarına faydası cabukolur.bu.mıllı.vefamıziçin.kısazamanda.insanlarız .iyilesir

  • Türkoğlutürk 13 Mayıs 2020 10:54

    Yerli otomobil gibimi

  • DarkNight13 Mayıs 2020 11:43

    Nicke bak , tipe bak :))

  • bak git13 Mayıs 2020 11:29

    ekonomi.... miisn strat...mısın nesin...şöyleyim ama...böyleyim ama...sen neymişşsin be...

  • ekonomist/stratejist 13 Mayıs 2020 11:17

    O da olacak şerefsiz nickinden utan aşağılık herif..Ben akp'li değilim ama milli menfaat söz konusu olduğunda Atatürk'ün dediği gibi gerisi teferruattır. Kendimi her zaman 3 Hilale yakın bulmuşumdur. Ülkücüyüm ama senin gibi beyinleri satılıktan değilim. İçerde en muhaliflerden biriyim misal mülteci konusu en sert eleştiriyi yaparım akp'yi bu konuda sevmem ancak ülkemin menfaattine gerektiren milli davalarda yekvücut olmayı da bilirim çünkü gerçek Türk benim Atalarimızın izinden gideriz daima. Yerli otomobil diye küçümsediğin ülkemize neler katabilicek nasıl bir çağ atlatacak farkında bile değilsin. Sen bir ahmaksın. Allah Türk bilim insanlarına güç kuvvet versin.

  • AAA13 Mayıs 2020 10:37

    müjdeler birikti, bayram sonrası çifte bayram, haziranda aşı, haziran da ilaç,  heyecanla bekliyoruz bütün müjdeleri...