E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaVanguard’dan yatırımcılara 60/40 uyarısı---

Vanguard’dan yatırımcılara 60/40 uyarısı

Vanguard’dan yatırımcılara 60/40 uyarısı
06 Temmuz 2022 - 14:59 borsagundem.com

Klasik portföy dağılım stratejisi olarak bilinen 60/40 yaklaşımı yıl boyunca kayıplara sebep oldu. Ancak son bir araştırmaya göre stratejiden vazgeçmeyen yatırımcılar yılın geri kalanında %10’un üzerinde getiri sağlayabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar yılın ilk altı ayında oldukça zorlu bir süreçten geçti. Enflasyondaki olağanüstü yükseliş küresel merkez bankalarını olağanüstü faiz artışlarına zorladı. Enflasyon ve resesyon endişelerinin etkisi altında olan ABD borsalarında S&P 500 Endeksi 1970 yılından bu yana en kötü ilk yarı performansını kaydetti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre tüm bu gelişmeler bireysel yatırımcıların alışık oldu yatırım stratejilerini de olumsuz etkiledi. Yatırımcı portföylerinde yüzde 60 hisse senedi ve yüzde 40 tahvil dağılımı geleneksel olarak en güvenli borsa yatırım stratejisi olarak bilinir. Zira hisse senetlerindeki düşüş dönemlerinde tahvil getirilerinin portföyde gereken güvenliği sağlaması beklenir. Ancak 2022 yılının başından bu yana hem tahvil hem de Hisse senedi tercihleri yatırımcılara kaybettirdi.

Ancak fon yönetim şirketi Vanguard’ın yatırımcılarla paylaştığı aylık bültene göre söz konusu klasik stratejiden vazgeçmek ve dengeli bir portföyü bırakmak için şu an yanlış bir zaman olabilir.

60/40 portföy dağılımını izleyen Bloomberg Endeksi yılın ilk altı ayında söz konusu portföylerin %17 kayıp verdiğini gösteriyor. Söz konusu düşüş 1988’den bu yana görülen en yüksek seviye. Bloomberg International’ın haberine göre klasik portföylerdeki bu düşüşler yükselen enflasyondan ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarından kaynaklanıyor. Zira FED’in faiz artışları tahvil fiyatlarında düşüşe sebep olurken aynı zamanda hisse senetlerinin de ayı piyasasına girmesine yol açtı.

Tahvil yatırımlarının hisse senetlerine karşı bir koruma yatırımı görüp görmediği şu sıralar Wall Street’in en çok tartıştığı konular arasında yer alıyor. Goldman Sachs, FED’in faiz artışlarının ABD Hazine tahvillerindeki baskıyı devam ettirmesini beklerken JPMorgan Varlık Yönetimi ise bir sonraki resesyonda tahvillerin ralli yapacağını düşünüyor.

Independent Adviser’ın Vanguard için yaptığı bir araştırmaya göre tarihsel verilere bakıldığında 60/40 dağılımındaki bir portföy yılın kalan kısmında yüksek bir getiri sağlayabilir. Fon yönetimi şirketi Vanguard’ın söz konusu bülteni yatırımcılarına fon tercihi konusunda yardımcı olmayı amaçlıyor.

Bültenin araştırma direktörü Jeffrey DeMaso, 1945’ten bu yana 60/40 yatırım yaklaşımının %10 veya daha sert düşüşler kaydettiği tüm getirileri hesapladı. DeMaso’nun araştırmasına göre 2022’nin ilk yarısı hariç bugüne kadar söz konusu 15 örneği daha bulunuyor.

60/40 portföy stratejisi takip eden altı ayda ortalama %10’luk bir yükseliş gösterirken 15 örnekten sadece birinde düşüşe rastlanıyor. Vanguard bülteninde, “12 ay boyunca, 60/40 portföyü her seferinde pozitif kaldı ve ortalama %18,4'lük bir getiri elde sağladı” ifadelerine yer verdi.

Morgan Stanley: İkinci yarının rotasını bilançolar belirleyecek

 

Bitcoin için sırada ne var, yükseliş ne zaman başlar?

 

Resesyona dayanıklı 4 sektör

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)