E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Vakıfbank (#VAKBN) 2021 3. Çeyrek finansal sonuçlarında 767 milyon TL net kar açıkladı. Borsagundem.com tarafından derlenen kurum raporlarında bilanço ve hisseye etkisi inceleniyor.
VakıfBank’tan 9 ayda ekonomiye 614 milyar TL finansman desteği
Çekirdek gelirler yükselirken sermaye getirisi iyileşiyor
Vakıfbank, 3Ç21’de piyasa beklentisinin (719mTL) ve bizim beklentimizin (724mTL) hafif üzerinde 767mTL net kar açıkladı. Sonuçlar, net karda çeyreksel %16 artışa yıldan yıla ise %30 azalışa işaret etmektedir. Genişleyen kredi/mevduat makası ve güçlü menkul kıymet gelirleri sayesinde çekirdek gelirler (faiz + komisyon) çeyreksel %39 artmıştır. Artan kredi getirileri sayesinde kredi/mevduat makası çeyreksel 67 baz puan genişlemiştir.
Önümüzdeki çeyreklerde makastaki genişlemenin devam edeceğini düşünüyoruz. Vakıfbank, Tüfeks gelirleri hesaplamasında kullanılan Ekim enflasyon tahminini 2,5 puan yükseltmiştir. Net faiz marjında beklentimize paralel 67 baz puan çeyreksel artış olmuştur. Kredi risk maliyeti grup 2 kredilerdeki artışla 72 baz puana çıkmıştır. Takipteki kredileri karşılama oranı ise %78 gibi yüksek bir seviyede sabit kalmıştır. Vakıfbank bu çeyrek TL ve YP kredilerde pazar payı kazanmıştır. Bankanın 1.5 milyar TL serbest karşılığı mevcuttur. Sermaye getirisi 3Ç'de %6,4’e yükselmiştir (2Ç: %5,5).
Önerimizi “Endekse Paralel Getiri” olarak koruyoruz
Vakıfbank için 2021 yılında %22 kar daralması beklerken 2022 için %18 yükseliş öngörmekteyiz. Vakıfbank, 2022 tahmini 3,2 F/K ve 0,3 fiyat/DD çarpanlarıyla işlem görmektedir. 2022 için özkaynak karlılığını %8,7 beklerken değerlemesinin cazip olduğunu düşünmekteyiz. Risksiz faiz oranımızı 1 puan artırarak %16’ya yükseltiyoruz. Buna bağlı olarak hedef fiyatımızı %4 aşağı çekerek 3,91TL (Önceki: 4,07TL) olarak revize ediyoruz. Hisse için tavsiyemizi “Endekse Paralel Getiri” olarak koruyoruz.
İş Yatırım, Vakıfbank 3. çeyrek finansal sonuç değerlendirmesi şu şekilde:
Vakıfbank yılın üçüncü çeyreğinde TL 767mn net kar açıkladı. Söz konusu kar rakamı, piyasa ve bizim beklentimiz olan TL 720mn’un hafif üzerinde gerçekleşmiş oldu.. Açıklanan kar rakamı çeyreklik bazda %16 artarken, yıllık bazda ise %30 düşmüş olduğunu görüyoruz. Bankanın yıllıklandırılmış çeyrekteki öz kaynak karlılık oranı %6.4 olurken bir önceki çeyreğe göre yaklaşık 90 baz puan artış yaşanmış durumda. Özellikle TL kredi spredlerinin negatif bölgeden pozitife dönmesi ve çeyrek içinde yaklaşık TL 600mn daha fazla gelir yazılması nedeniyle swaplara göre düzeltilmiş net faiz marjı bile artan swap maliyetlerine rağmen 60 baz puan artış gösterdi. Son çeyrekte ise çok güçlü bir TÜFEX gelir etkisi bekliyoruz. Üstelik faiz indirimleriyle güçlenecek olan TL Kredi spredleri de marjları çok olumlu etkilemeye devam edecek.
Bankanın aktif kalite dinamikleri de karlılığı desteklemeye devam ediyor. Net risk maliyetinin sıfıra yakın olarak yılın ilk dokuz ayında ortalama 22 baz puan seviyesinde olması karşılık baskısını son derece düşürmüş durumda. Kuvvetli ücret ve komisyon gelirleri de genel gelirleri desteklemeye devam ediyor.
Son Çeyrekte Öne Çıkanlar
Kredi spredleri ve marjlar yönünü yukarı çevirdi. Yüksek fonlama maliyetlerinin baskısı ileilk yarıda çok baskılanan marjların yönünü iyice yukarıya çevirmeye başladığını görüyoruz. TL kredi spredleri negatif bölgeden artı bölgeye geçerken üçüncü çeyrek içinde 100 baz puan artış gösterdi. TÜFEX portföyü de TL 600mn ek gelir yaratarak gerek marjları gerekse toplam karlılığı olumlu yönde etkiledi. Banka ilk dokuz ay itibarıyla %16.45 enflasyon varsayımıyla TÜFEX portföyünü değerleyerek aslında son çeyrek için önemli bir gelir potansiyeli yaratmış durumda. Vakıfbank’ın bu portföyden son çeyrekte TL 1.2 milyar ek gelir yazacağı yönetim tarafından paylaşıldı. Böylece bir tarafta güçlenen kredi spredleri diğer tarafta TÜFEX portföyünün çok daha güçlü gelir yazması ile bankanın son çeyrekte çok güçlü bir net faiz geliri yazacağı görülüyor. Burada bankanın kısa vadeli TL fonlama hacminin interbank ve swaplarla daha da artmış olması faiz spredlerin daha da çabuk ve olumlu tepki vermesi sonucunu doğuracaktır. Risk maliyeti halen çok düşük düzeyde. Tahsilatların güçlü seyrinin devam etmesiyle net takibe atılan krediler TL 557mn olarak gerçekleşerek risk maliyetinin net bazda ilk dokuz ayda sadece 22 baz puan olarak gerçekleşmesine neden oldu. Takibe atılan kredilerin önemli bir kısmı takip gün sayısı uzatılan kredilerin bir kısmının takibe dönüşümünden kaynaklanmakta.
Bu grubun tümünün takibe atıldığını varsaysak bile bankanın takip oranı sadece 58 baz puan etkileniyor. Vakıfbank karşılık oranlarını yine sektör ve akran grup banka ortalamalarının üzerinde tutmaya özen gösteriyor. Bankanın üçüncü grup kredileri için ayırdığı karşılık oranı %78 gibi oldukça yüksek bir düzeyde bulunmakta.
Analizin tamamı için tıklayınız...
Analiz şu şekilde:
Vakıfbank’ın 3Ç21 net kârı önceki çeyreğe göre %16 artarak 767 milyon TL oldu ve 715 milyon TL düzeyindeki Ak Yatırım tahminine ve piyasa beklentisine paralel geldi. Vakıfbank toplam 1,5 milyar TL’ye yaklaşan serbest karşılıklarından herhangi bir iptal yapmadı. Bu sonuçla 2021 ilk dokuz aylık net kâr 2,18 milyar TL (-%50) ve öz kaynak kârlılık oranı %6,4 oldu (2020’de %12,5). Swap dahil net faiz geliri önceki çeyreğe göre %83 artarak 2,56 milyar TL olurken, net faiz marjı da 60 baz puan artışla %1,4 oldu. Son çeyrekte toparlanmaya en güçlü destek enflasyon varsayımının 245baz puan artışla %16,5’e çıkmasıyla TÜFE tahvillerinden geldi. Vakıfbank ilk dokuz ay için kullanılan enflasyon oranının sektörde en düşüklerden biri olduğunu hatırlatarak %20’nin hafif altında kalan Ekim enflasyonu nedeniyle son çeyrekte TÜFE tahvil gelirinin 1 milyar TL’nin üzerinde artmasını bekliyor. Banka kredi – maliyet getirisi açısından da en zorlu dönemin geride kaldığını ve toparlanmanın 2022’de de süreceğini düşünüyor. Yorum: Banka 4Ç21’de artan TÜFE tahvil getirisi ve düşen TL fonlama maliyeti ile ilk dokuz aydakine yakın bir kâr bekliyor. Böylece öz kaynak kârlılığının da yüksek tek haneli hedef seviyesine ulaşacağı hesaplanıyor.
Vakıfbank için net kâr tahminlerimizi 2021 için %25 artışla 4,4 milyar TL’ye çıkarıp 2022 için 6,3 milyar TL olarak koruyoruz. Hisse için 12 aylık fiyat hedefini %9 artışla 4,90 TL’ye ve yatırım görüşümüzü “Endeksin Üzerinde Getiri”ye yükseltiyoruz.
Deniz Yatırım, Vakıfbank için 4,50 TL hedef fiyatını ve "al" tavsiyesini korudu
VAKBN; 3Ç21 net rakamı beklentilerimizin kısmen üzerinde geldi / sınırlı olumlu
Vakıf Bank 3Ç21 konsolide olmayan finansallarında bizim 725 milyon TL’lik beklentimizin kısmen üzerinde 767milyon TL net kar açıkladı. Bankanın net kar rakamı %16 ç/ç artarken ve %30 y/y daraldı, dönemsel özsermaye karlılığı %6.4 olarak gerçekleşti
Vakıf Bank için AL önerimizi ve hisse başına 4.50 TL olan hedef fiyatımızı koruyoruz.
2022 tahminlerimize göre 0.25x F/DD ve 2.18x F/K çarpanları ile işlem gören Vakıf Bank’ın 4Ç21’de oldukça kuvvetli bir karlılık yakalamasını bekliyoruz. 9A21 döneminde elde ettiği 2,178 milyon TL net kar rakamı kadar bir kar rakamının 4Ç21’de ulaşılabileceğini tahmin ediyoruz. Bu nedenle hisse için AL olan önerimizi koruyoruz. TL fonlama maliyetlerindeki gerilemeye en hızlı ve kuvvetli bir şekilde Vakıf Bank’ın tepki verebileceği düşüncesindeyiz. Yüksek karşılık oranları (Grup 2 ve 3 krediler için sırası ile %13.3 ve %78.4), 1,472 milyon TL’lik serbest karşılık tutarı ve %14.3 seviyesinde bulunan SYR (Çekirdek SYR: %9.9) ile olası risklere karşı korunaklı olduğunu düşünüyoruz.
Vakıfbank’ın net karı 3Ç21’de 767 milyon TL seviyesinde gerçekleşti (YKY beklentisi: 706 milyon TL ve piyasa beklentisi 718 milyon TL). Net kar bu çeyrekte çeyreklik %16 artış gösterirken, yıllık %30 düşüş kaydetti. 3Ç21 özkaynak karlılığı %6.4 seviyesinde gerçekleşti (9A21: %6.1). İlk 9 ayda bankanın net karı %50 düşüş gösterdi. Sonuçların beklentilerimizin sınırlı üzerinde gelmesinde beklentilerimizden daha düşük sw ap giderleri etkili oldu. Operasyonel olarak diğer alanlarda sonuçlar beklentilerimize paralel gerçekleşti.
2021 için yüksek tek haneli özkaynak karlılığı bütçe hedefi korundu.
Özet Görüşümüz
Vakıfbank’ın 3Ç21 net karı piyasa beklentisinin %7 üzerinde gerçekleşti. Sonuçları hisse için sınırlı olumlu olarak değerlendiriyoruz. Sonuçlar ışığında ve güncel makro-ekonomik gelişmeleri de yansıtarak 2021 net kar düşüş tahminimizi %17 olarak revize ettik ve %8.6 özkaynak karlılığı tahmin ediyoruz. Vakıfbank için TUT tavsiyemizi koruyoruz ve 12 aylık hedef fiyatımızı 4.3TL/pay olarak revize ediyoruz (önceki hedef fiyat 4.1TL/pay). Hedef fiyatımız %16 getiri potansiyeline işaret etmektedir. Vakıfbank güncel 2021 tahminlerimize göre 0.3x F/DD ve 3.5x F/K oranları ile işlem görmektedir. Hisse sene başından bugüne XU100 ve XBANK’a göre sırasıyla %28 ve %14 geride performans göstermiştir.
Genel Değerlendirme
Banka 3. çeyrekte TL kredilerde %5 büyüme elde etti. Bankanın TL mevduatı ise çeyreklik %9 büyürken, YP mevduatı ise $ bazında %4 artış gösterdi.
Vakıfbank’ın swaplardan arındırılmış net faiz marjı çeyreklik 65 baz puan artış gösterdi. Bunun en temel nedeni TÜFE’ye endeksli tahvillerden artan katkı oldu. Ayrıca TL mevduat faizlerinde sabit seyir ve TL kredi faizlerindeki 100 baz puan iyileşme sayesinde TL kredi-mevduat makası çeyreklik olarak 100 baz puan artış gösterdi. Komisyon gelirleri yıllık %34 büyüme gösterirken, faaliyet giderleri ise yıllık %14 artış gösterdi.
Takipteki kredi oranı üçüncü çeyrekte çeyreklik 20 baz puan düşerek %3.5 seviyesine geriledi. Bu düşüşte aktiften silinen takipteki kredi portföyü etkili oldu. 2.evre kredilerin toplam krediler içindeki payı %8.7 seviyesinde gerçekleşti (2Ç21: %8.2). Net risk maliyeti ise 3. çeyrekte 80 baz puan seviyesine yükseldi.
Vakıfbank’ın sadece banka sermaye yeterlilik ve çekirdek sermaye oranları sırasıyla %14.3 (BDDK esneklikleri hariç %13.8) ve %9.9 (BDDK esneklikleri hariç %9.6) seviyelerinde gerçekleşti. Asgari çekirdek sermaye oranı banka için %8 seviyesindedir.
TL’nin %10 değer kaybının bankanın sermaye oranları üzerinde yaklaşık 40 baz puan olumsuz etkisi olmaktadır.
Analizin tamamı için tıklayınız...
VAKBN 3Ç21: Hedef fiyat 3,95 TL’den 4,45 TL’ye yükseltildi. TUT olan tavsiyemiz ise AL olarak revize edildi
VakıfBank 3Ç21 solo finansal sonuçlarında beklentilerin hafif üzerinde 767 milyon TL net kar açıkladı. (Çeyreksel bazda %16 artış). Açıklanan net kar rakamı bizim 714 milyon TL olan tahminimizin ve 719 milyon TL olan piyasa beklentisinin 7% üzerinde gerçekleşti. Bankanın 9 aylık karı 2,178 milyon TL olup geçen yıla göre %50 azalarak %6,1 oranında ortalama özkaynak karlılığına işaret etmektedir.
Banka yönetimi 2021 yılı bütçesinde yüksek tek haneli özkaynak karlılığı hedefini korumuştur. Net faiz marjında 3% bütçesi için aşağı yönlü risk vardır. 4Ç21’de marjlarda kuvvetli toparlanma beklenmektedir.
Marjlarda devam eden toparlanma, net ücret ve komisyon gelirlerinde yıllık bazda bütçe üstü performans, TL ve YP kredilerde pazar payı kazanımları, ticari krediler büyüme hızında artış, kredi kartlarında son derece kuvvetli büyüme, TL mevduat tabanında 2020 yıl sonundan beri ilk pazar payı kazanımı, yeni net takibe intikal eden kredi hızında artış, 828 milyon TL aktiften silme ve kredi karşılık oranlarında azalma çeyreğin ana unsurlarıdır.
3Ç21 finansal sonuçlarının açıklanmasının ardından hisse üzerinde önemli bir etki beklemiyoruz.
2021-2023 net kar beklentilerimizi ortalama %15 yukarı yönlü revize etmemiz sebebiyle 3,95 TL olan hedef fiyatımızı 4,45 TL olarak revize ediyoruz. Yeni hedef fiyatımızın %20 artış potansiyeli bulunmaktadır. “TUT” olan tavsiyemizi ise “AL” olarak revize ediyoruz. Hisse 2021T 4,5x F/K ve 0,3x F/DD (Benzerlerine göre %31 iskontolu) çarpanlarıyla ve %6,7 ortalama özkaynak getirisiyle işlem görmektedir.
Net faiz marjında devam eden toparlanma. Swap maliyetlerine göre düzeltilmiş çekirdek net faiz marjı çeyreksel bazda 68 baz puan iyileşerek %1,57 seviyesinde gerçekleşmiştir. Kümülatif bazda ise %1,09 seviyesinde gerçekleşmiştir. (Bütçe: 3%). Tüfe endeksli tahvil gelirleri ve swap maliyetleri 33% ve %21 artış göstermiştir. Kredi mevduat makası çeyreksel bazda 63 baz puan genişlemiştir ancak bu performans kamu bankalarındaki ortalama çeyreksel 98 baz puan toparlanmanın hafif altındadır. Banka yönetimi marjlarda en kötünün geride kaldığını öngörmekte ve 4Ç21 için kuvvetli toparlanma beklemektedir. Ancak marjlarda 3% baz puan daralma bütçesi için aşağı yönlü risk bulunmaktadır.
Net ücret ve komisyon gelirlerinde bütçe üstü performans. Ücret ve komisyon gelirleri çeyreksel bazda %10, yıllık bazda ise %18 artmıştır. Kamu bankalarında ise 3Ç21’de yıllık bazda ortalama %37 artış gerçekleşmiştir. Bütçe büyüme beklentisi düşük çift haneli büyümedir.
TL ve YP kredilerde piyasa payı kazanımları. Bankanın TL kredileri çeyreksel bazda %5,3 büyüyerek kamu mevduat bankalarının %0,9 çeyreksel büyüme performansının üzerinde seyretmiştir. YP krediler (dolar bazında) çeyreksel %0,3 azalmıştır. TL ve YP krediler pazar payları çeyreksel 10 baz puan artarak %12,9 ve 10,1% seviyesinde gerçekleşmiştir.
Taksitli ticari krediler büyümesinde toparlanma, kredi kartlarında gözle görülür büyüme. Toplam tüketici kredileri büyümesi 2Ç21'deki %2,9 seviyesinden %2,0 seviyesine gerilemiştir. (Konut: %2,8, Oto: -%6,3, İhtiyaç: %0,2 ve Kredi kartı: %+19,4). Kredi kartı kredileri büyümesinde gözle görülür bir toparlanma gerçekleşmiştir. Taksitli ticari krediler 2Ç21'deki %2,5 daralmaya kıyasla %0,9 artmıştır.
TL mevduat tabanında 2020 yıl sonundan beri ilk pazar payı kazanımı. TL mevduatlar çeyreksel bazda kuvvetli %9 oranında artmıştır (Kamu bankaları: +%6). YP tarafı ($ bazında) da %5 oranında artmıştır (Kamu: %4). TL kredi mevduat rasyosu 400 baz puan iyileşerek %138 seviyesine gerilemiştir. TL ve YP mevduat pazar payları çeyreksel bazda 20 ve 10 baz puan artarak %13 ve %9,8 seviyelerine ulaşmıştır. Toplam mevduatlar içinde vadesiz mevduatların ağırlığı %22 seviyesinde sabit seyretmiştir. Banka 7,3% pazar payını da korumuştur.
Yeni takibe intikal eden kredi (net) oluşumunda devam eden artış. TGA rasyosu 828 milyon TL aktiften silmenin de etkisi ile çeyreksel bazda 20 baz puan azalarak %3,5 seviyesine gerilemiştir (Kamu: %2,7) ve bütçe beklentisi olan <%4,5 seviyesinin altında seyretmektedir. Tahsilatlar sonrası net takibe intikal eden krediler 2Ç21’deki 461 milyon TL seviyesinden 5681 milyon TL seviyesine yükselmiştir.
Kredi karşılıklarında hafif gerileme. Bankanın ikinci aşama kredilerinin toplam krediler içindeki ağırlığı 50 baz puan artarak %8,4 seviyesine yükselmiştir. İkinci ve aşama üçüncü aşama beklenen zarar karşılık oranları 80 baz puan ve 30 baz puan azalarak %13,3 ve %78,4 seviyelerine gerilemiştir. Ancak üçüncü grup beklenen zarar karşılık oranı hala takip ettiğimiz bankalar arasındaki en yüksek seviyedir. Toplam kümülatif kredi riski maliyeti (net) 22 baz puan seviyesinde gerçekleşmiştir. (Bütçe: <50 baz="" puan="" span="">
Analizin tamamı için tıklayınız...
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:12)