E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisVahdettin Ertaş’tan dava sitemi---

Vahdettin Ertaş’tan dava sitemi

Vahdettin Ertaş’tan dava sitemi
16 Mayıs 2014 - 15:42 borsaningundemi.com

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin İstanbul’daki konferansına ‘dava açma’ girişimi damgasını vurdu

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB), yeni statüsünün Anayasa'ya ve Rekabet Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle dava açma kararı vermesi, İstanbul’da toplanan finans zirvesine damgasını vurdu.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) Genel Kurulu'na bilinçli olarak katılmadığını belirterek, "Sektör sorunlarını kendi arasında tartışsın biz de bir ev ödevi çıkarsın istedim. Ancak öğrendim ki tartışma konusu birliğin statüsü noktasında yoğunlaşmış. Ben arzu ederdim ki çeşitli çalışma gruplarının raporları oralarda tartışılsın. Maalesef bu konuda beklentilerimizi dün de alamadık, bugün de alamamış durumdayız, ümit ediyorum yarın alırız" dedi.

Türkiye sermaye piyasalarında yatırımcı haklarının korunması konusunda yapılan çalışmaları aynı platformda bir araya getirmek amacıyla TSPB, CFA Society of İstanbul - Yatırım Profesyonelleri Derneği ve Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) işbirliği ile "Önce Yatırımcı" konferansında yaptığı konuşmada, birliğin statüsünün Anayasa’ya ve Rekabet Kanunu’na aykırı olduğu gerekçesiyle dava açmaya hazırlanan aracılara sitemde bulundu.
SPK Başkanı Ertaş, dün gerçekleşen TSPB'nin Genel Kurul toplantısını hatırlatarak şunları söyledi:

"Toplantıya bilinçli olarak katılmadım, sektör sorunlarını kendi arasında tartışsın biz de bir ev ödevi çıkarsın istedim. Sektör kendi geleceğini kendi arasında planlasın, rahat tartışsın bizlere de bir ev ödevi çıkarsın diye arkadaşları görevlendirdim. Ancak öğrendim ki tartışma konusu birliğin statüsü noktasında yoğunlaşmış. Oysa bizi geleceğe taşıyacak olan sadece birliğin statüsü değil, onun ötesinde sermaye piyasalarımızın çok daha büyük, çok daha derin sorunları var. Ben arzu ederdim ki çeşitli çalışma gruplarının raporları oralarda tartışılsın. Hatta hükümete, Maliye Bakanı'na diğer platformlara taşıyabileceğimiz sorunları masaya yatırabileceğimiz konular bizlere ev ödevi olarak iletilsin isterdim. Maalesef bu konuda beklentilerimizi dün de alamadık, bugün de alamamış durumdayız, ümit ediyorum yarın alırız."

Sektörde bir çok olduğuna dikkati çeken Ertaş, bu kurumların kaynak ve tecrübelerini bir araya getirerek finansal okuryazarlık düzeyinin artırılmasına yönelik sistematik ve profesyonel yaklaşımların hayata geçirilmesinin kaçınılmaz hale geldiğinden bahsetti.

Bu konuda var olan bireysel çabaların yeterli olmadığı vurgusunu yapan Ertaş, konuşma yaptığı kürsüye işaret ederek "Burada olmak istemiyoruz biz. Aynı masada, aynı masanın etrafında birlikte olalım, meseleyi tartışalım, sonra da herkes ev ödevini almış olarak ofisine dönsün bir süre sonra da kime ne görev verildi, kim neyi yaptı neyi yapamadı onu tartışalım istiyorum. Bugüne kadar böyle bir daveti almadığımızı da ifade etmek istiyorum. Önümüzdeki dönemde kurumlardan beklentimiz ellerini taşın altına koyması" değerlendirmesinde bulundu.
Çalışanların eğitimi konusunun önemine de dikkati çeken Ertaş, sektörde ciddi bir eğitimli iş gücüne ihtiyaç olduğundan bahsetti.

Vahdettin Ertaş sınıf atlamak için bu konuda da radikal yaklaşımların hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, konuya ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Bu konuyu 2011 yılına kadar Aracı Kuruluşlar Birliği'ne vermiştik, demek ki arzu edilen netice elde edilemedi ki 2011'de Sermaye Piyasaları Lisanslama Şirketi devreye girdi. Ancak oranın da sağladığı hizmetten bugün itibariyle memnun olmadığımızı ifade etmek istiyorum. Geçen sene gündem yoğunluğu nedeniyle çok fazla zaman ayıramadık, ama bu sene yılbaşından itibaren bu konuyla da yakından ilgileniyoruz. İnşallah Temmuz ayından itibaren bilgisayar tabanlı hem eğitimler hem de sınavlar başlayacak."

Bu konuda yaptıkları çalışmalardan bahseden Ertaş, "Finansal Okuryazarlık Ulusal Strateji Planı’nı Finansal İstikrar Komitesi Üyesi kurumlarla birlikte hazırladık ve onaya sunduk. İnşallah onaydan çıkar çıkmaz çok kapsamlı 5 yıllık bir eylem planını hayata geçireceğiz" diye konuştu.
 
TSPB BAŞKANI KÖKSAL: OLAYLARA DEĞİŞİK PERSPEKTİF İLE BAKILMASI NORMAL
 TSPB Başkanı Attila Köksal da Ertaş'ın konuşmasının ardından, olaylara değişik perspektifle bakılmasının normal olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Bunu anlıyorum kamu bakışı ve özel sektör bakışı farklı, bu çok doğal. Hepimiz sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Biz de Birlik olarak kanun yürürlüğe girdiğinden beri bir geçiş aşamasındayız. Dünkü konu sadece statüye odaklandı ve Birlik onun dışında bir şey yapmıyor eleştirisi biraz ağır oldu. Biz de çok uzun süredir iki konuya odaklanmış durumdayız. Bu iki konunun olmazsa olmaz şartlar olduğunu düşünüyoruz. Bunlar gerçekleşmeden bu konuda mesafe katetmeden sermaye piyasamızın bir yere gitmeyeceğini düşünüyoruz. Bunlardan birincisi elemanlarımızın eğitimi, biz Birlik olarak eğitim konusundaki çalışmalarımızı artırdık. Finansal okuryazarlık konusunda da çalışmalarımızı artırdık, yeterli mi değil elbette."

Kendilerinin de sermaye piyasasının gelişmesi için mücadele ettiklerinden bahseden Köksal, "Yol kazalarını artık bertaraf etmemiz lazım. Bizlerin çok daha sorumlu davranmamız, bu sorumluluğu tüm katmanlara aktarmamız lazım. Ancak bu şekilde yatırımcının ezilmesini ve zarar görmesini engellemiş oluruz. Sermaye Piyasa'mız ya büyüyecek ya büyüyecek, bunu da hep beraber yapacağız" diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir bilen25 Mayıs 2014 23:59

    Aracılar yüksek kredi faizleri ile yatırımcıları borçlandırıp bitirdikten sonra birde çıkmış ahkam kesiyor , timsah gözyaşı bunlar timsah gözyaşı

  • emekçi23 Mayıs 2014 09:30

    sermaye piyasaları ya büyüyecek ya...peki kim kazanacak, büyümden kim alacak payı?

  • keklik20 Mayıs 2014 20:29

    paşam sen üzülme. sektör arkanda!

  • cingöz20 Mayıs 2014 14:40

    ha denetlenmeyen kömür madeninde göçük olmuş...ha denetlenmeyen goldaş, ataç, ran lojistik gibi şirketler batmış, yatırımcı altında kalmış. arada hiç fark yok, bir tek başganlar farklı

  • Bu bayan kim 20 Mayıs 2014 00:30

    Gerçekten kim bu ?

  • cingöz recai19 Mayıs 2014 08:04

    sorun küçük aracı kurumlar değil sabıkalı aracı kurumlarda. piyasaya galata, metro, info,euro, gedik, neta nın verdiği zararı kimse vermedi son 3 yılda

  • Vahdettin bey e18 Mayıs 2014 17:12

    Aracı kurumları örgütleyip sermaye arttırımını dudurun diyen bayan yönetici kim. Bunu sırf küçük kurumları arkasına alıp birliğe başkan olmak için mi yapıyor.

  • aracılar17 Mayıs 2014 11:51

    Başkan adayı ne ıma,edıyorsun acıklada,mıllet öğrensin, bay sınsı..

  • emekçi17 Mayıs 2014 10:38

    düz devlet memurundan ne vizyon bekliyorsunuz ki. beklentinizi boşuna yüksek tutmayın

  • Başkan adayı16 Mayıs 2014 21:42

    Esas küçük aracı kurumları örgütleyen bayan kim. Bunu ne için amaçla yapar. Nereye adaya. Bu sefer olacak mı.

  • Yabancı16 Mayıs 2014 21:04

    SPK başkanına tavsiyem, biran önce ekibiyle birlikte yatırımcı duasına çıkması!

  • klgyozede16 Mayıs 2014 17:21

    Ayrıca Vahdettin bey sektör kendi sorununu kendi araştırsın demişsiniz. Ben sizin başkanı olduğunuz kuruma bir firma hakkında araştırılmasını istediğimi bazı konular hakkında çok detaylı analiz yaparak mail attım. Ancak gelen cevap ise oldukça standarttı ve kısaca firma bi yolsuzluk yapamaz biz izliyoruz idi. Ben sorduğum soruların cevabını beklerken sizlerden böyle bir cevap gelmesi beni oldukça şaşırttı.Bu durumunda sizce neden araştıralım ki. araştırsak bulsak da bişe olmuyor

  • klgyozede16 Mayıs 2014 16:49

    Ben hemen bir fikir söyleyeyim Vahdettin bey.Mevcut mevzuatınızda küçük yatırımcının lehine düzenlemeler yaparak başlayabilirsiniz. Mesela borsaya açık bir firmanın borsaya açık olamayan bir grup firmasına borç vermesini engelleyebilirsiniz.