E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUzun vadeli yatırımcılar için 3 strateji---

Uzun vadeli yatırımcılar için 3 strateji

Uzun vadeli yatırımcılar için 3 strateji
29 Nisan 2021 - 13:37 borsaningundemi.com

Yatırım sektörünün tüm tavsiyelerine rağmen, yatırımcılar portföylerini sürekli kontrol etmeden de getiri sağlayabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa yatırımı bulunan yatırımcıların, profesyonel bir yatırımcı gibi sürekli portföylerini kontrol etmesi gerekmiyor. Aktif bit yatırımcı olmadan da getiri sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda, yatırımlarınızı sürekli takip etmemek daha yüksek getiri sağlamanıza bile imkan tanıyabilir. Yatırım işlemlerinin artması ve piyasaların düşük performansı arasındaki ilişki endişe verici şekilde yükseldi. Alım satım yapmayan uzun vadeli yatırımcılar ise uzun vadede çok daha iyi getiri sağlıyor. Bununla birlikte piyasaları günlük olarak takip etmeyen herkesin yine de dikkatli olması gerekiyor. İşte borsa yatırımı bulunan aktif yatırımcılar için 3 strateji.

1. Gündeme damga vurmayan hisseleri tercih edin

Kendini uzun vadeli yatırımcı olarak tanımlayan birçok kişi aslında, uzun vadeli yatırımcı değil. Oldukça sıklıkla bu kişilerin “araştırma” olarak düşündüğü hamleler yalnızca gündeme oturan hisse arayışı oluyor. Gazetelerin manşetlerinde yer almak bir süreliğine söz konusu hissenin güçlü performans göstermesini desteklese de bu performans uzun sürmüyor ve ardından çöküş geliyor. Örneğin Nikola hisseleri geçtiğimiz yıl haziran ayında gerçekleşen halka arzının ardından neredeyse %1,000 ralli gördü.

Şirketin geleceğin Tesla’sı olacağı yönündeki yorumlar ise ralliyi destekledi. Halka arzın ardından hisse fiyatlarının üçe katlanması yalnızca iki gün aldı. Ancak şimdi şirket halka arzın öncesindeki seviyesine geri döndü ve halka arzın ardından sağladığı tüm kazançları geride bıraktı. Görünen o ki, o dönem yorumların oluşturduğu aşırı heyecanın aksine, şirket geleceğin Tesla’sı olmaya hazır değil. Bununla birlikte geçtiğimiz yılın sonuna doğru şirketin elde ettiği tek anlamlı gelir, elektrikli araç satışlarından değil, güneş enerjisi teknolojisinden sağlandı.

Motley Fool’un haberine göre, şirket bu yılın son çeyreğine kadar herhangi bir elektrikli araç satışı yapmayacak. Bu durum ise yatırımcıların, 2020’de yaşanan neredeyse 400 milyon dolarlık kayba ek olarak, hayal kırıklığına uğramasına neden oldu. Bu örnekten yola çıkarak yatırımcıların gündeme damga vurarak kısa zamanda sert yükselişlerin ardından düşüş yaşayan şirketlerden uzak durması ve verileri güçlü olan, aynı zamanda gündemde olmayan şirketlerin hisselerine yönelmesi gerekiyor.

2. Gelişim gösterecek şirketlerin hisselerine yönelin

Birçok şirketin gelişme potansiyeli olsa da, bazı şirketler yerinde sayıyor. Birçok yatırımcı Eastman Kodak’ın yükselişi ve ardından gelen düşüşün hikayesini oldukça iyi biliyor. Şirket 2012 yılında iflas başvurusunda bulundu. Bu ise dijital kameraların, geleneksel kameralara kıyasla çok daha yüksek pazarlama potansiyelinin olduğunun anlaşılmasından ve akıllı telefon kameralarının da giderek gelişmesinden kaynaklandı. Birçok yatırımcının bilmediği şey ise dijital kamera akımını Kodak’ın başlatmış olması.

Bu nedenle şirketin sonunu getiren teknoloji eksikliği değildi. Kodak yeni teknolojilerin potansiyelini tam olarak benimseyemediği için başarılı oldu. Çünkü yeni teknolojileri benimsemek, ana faaliyet alanı olan fotoğraf makinası filmlerine zarar verecekti. Yeni Eastman Kodak dijital fotoğraf alanında yeniden konumlanarak, geri dönüş çabaları göstermiş olsa da, bu çabalar şirketin 2012 yılındaki iflasıyla hissedarların kaçışının ardından gerçekleşti.

Kodak’ın hikayesi ise Google’ın hikayesinin tam tersi. borsagundem.com'un haberine göre, şirketin kökenleri bir arama motoru olsa da, üst şirket Alphabet bulut bilişim platformları, mobil cihaz sistemleri ve YouTube gibi dijital eğlence uygulamalarına da yakınlaştı. Tüm bunlar şirketin kullanıcı tabanının ilgi göstereceği diğer alanlardı. Aynı zamanda, şirketin büyüme potansiyeli olduğunu da gösterdi.

3. Fonlara odaklanan yatırımcılar riskleri düşürmeli

Son olarak, bazı yatırımcıların portföylerinin yalnızca bir kısmı yatırım fonlarına odaklanıyor olsa da, bu yatırımcıların başarı şansını yükseltmek için bazı aktif olarak yönetilen fonları tercih etmesi gerekiyor. Ancak piyasalardaki genel kanı birçok aktif olarak yönetilen fonun piyasaların genelinden daha düşük performans gösterdiği yönünde. S&P’nin son verileri aktif olarak yönetilen büyük sermayeli hisse fonlarının %93’ünün son 20 yılda S&P 500’ün gerisinde kaldığını söylüyor.

Ancak bu görüş yalnızca büyük sermayeli hisseler için geçerli. Küçük ve orta sermayeli hisselerde aktif olarak yönetilen fonların başarısı, ölçüt niteliğindeki endekslerin karşısında giderek güçleniyor. Özellikle de bir ve üç yıllık sürelerde birçok küçük ve orta ölçekli fon yöneticisi başarı yakaladı. Aynı durum uluslararası ve gelişen ülke fonları için de geçerli. Bu veriler uzun vadeli yatırımcıların yalnızca aktif olarak yönetilen küçük sermayeli hisse fonlarına yönelmesi gerektiği anlamına gelmiyor.

Bu yatırım stratejisi yüksek volatilite gibi başka sorunları ortaya çıkarabilir. Ancak fon yöneticileri, bireysel yatırımcıların göremediği fırsatları görebilir.

Alternatif yatırımlar zirveye hazırlanıyor

 

Beklentileri aşan kâr, al tavsiyelerini sürdürdü

 

Ethereum tahvil açıklamasıyla yükselişte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Halkbank29 Nisan 2021 14:30

    Stareteji? Borsamıza kote edilen şirketlere hesap sorulmadan yatırımcıların feraha erişmesi mümkün olabilir mi? Görmek isteyen dünden bugüne fiyat farkına bakabilir.Yönetim dava bahanesinin arkasına sığınır kendiside satışa destek verirse, o zaman yerli yatırımcı ne yapsın. Mağduriyeti dile getirmek hoşlarına gitmiyor. Peki tedbir almak elinizdeyken neyi bekliyorsunuz? Kurul toplanıp millet lehine karar verebilecek mi? Dava biterse çilemiz mi bitecek? Kurumlar bu kadar aciz olmamalı. Sahip çıkmalı herkes yatırımcısına. Özellikle iftiraları, yalanları bertaraf etmek ve güçlü durmak gerekir. Korkunun ecele faydası var mı? Stresli hayatların telafisi olabilir mi? Kısacık dünyada, sizlere bizi korumanız için yetki verilmiş ama sorumluluklarınızdan çok çok uzaktasınız. Kime hizmet ediliyor hep yabancıya muhtaçmışız gibi algı oluşturuluyor. Bahaneler çok ama akılcı kararlar almak ve yatırımcı ile paylasmak sart. Biz hissedarız. Bize bilgi vermek asli göreviniz hatırlatırım.