E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasalarda dalgalanmalar sürerken değerlenen dolar karşısında yatırımcılar dolara para yatırmadığına pişman oluyor. Dünya yazarı Aydın Eroğlu bu durumu kıyas yaparak köşesine taşıdı. İşte o yazı:
Eminim son günlerde hızlanan ve rekorlar tazeleyen dolar kuru hareketlerine bakınca, bir çok yatırımcı ''Ne işim var borsada, hissede keşke zamanında Dolar alsaydım da hiç dokunmasaydım'' diye düşünüyor olabilir.
Gerçekten de acaba uzun vadeli yatırımcılar için hangisi daha doğru bir yatırım aracıdır? Öyle ya, bunun cevabını bilsek, mesela çocuklar için, hele ki yeni çocuk sahibi olanların çocukları için uzun vadeli yatırım kararları için bu sorunun cevabı çok önemli olmaz mıydı?
Hazır bugünlerde piyasalar çok dar aralıkta takılmış iken, ben sizlere bir ufuk çizmek amacı ile bir tablo paylaşmak istiyorum. Kararınızı siz verin!
Uzun Vadeli Dolar-Hisse Kıyaslamamızda herkes için makul sayılabilecek bir TL tutarı alacağım. Sizler kendi durumlarınıza göre bu rakamı kendinize göre oranlayabilirsiniz.
Başlangıç tarihini 2009 mortgage krizinin en derin olduğu tarih olarak alıyorum. Yani 2009 Ocak ayının en düşük değerlerine göre bu tabloyu hazırlayacağım. Dünya mortgage krizine girmiş. Battık-bittik denen günlerdeyiz. Elimizde o zaman için 100 bin TL'miz var diyelim. Sizler hesabınızı kendi 50 bin, 300 bin, 500 bin, 1 milyon TL'niz için kendiniz uyarlayınız.
Ocak 2009'da 100 bin TL, eğer ilgili yatırım aracı olsaydı bugün kaç TL değerinde olacaktı?
2009 Ocak 100 bin TL (Dolar 3,40 ile, hisseler sonrasında gördükleri en yüksek değer ile değerlenmiş, aradaki tüm temettü ve bölünmeler fiyatlarına uyarlanmış ve son üç rakam sıfıra yuvarlanmıştır!)
Farklı sektörlerden bir çok hisse üzerinde örnekleme yaptım. Her zaman için üretim sektörü gördüğünüz gibi daha çok değerleniyor. Çünkü artan enflasyon zamlarını ürünlerine yansıtma imkanları var. Ayrıca, hareketli piyasalarda ''sadece banka, gerisi boş'' sözünün de doğru olmadığını görüyorsunuz.
Tabii logo yazılım gibi örnekler de çok önemlidir. Eğer doğru bir alanda bu tip büyüme hızı güçlü bir şirket bulursanız inanılmaz değerlere ulaşılabiliyor. Ancak, yeni ve rüştünü ispatlamamış bir şirketi seçtiğiniz takdirde de bu tip bazı şirketlerin aradaki sürede battığı örnekler de var olduğunu göz ardı etmeyiniz. Bu nedenle yukarıdaki örneklemeyi genelde akla gelebilecek hisseleri seçerek yaptım.
Evinizin değerini de kıyaslayabilirsiniz
Aynı şekilde 2009 başında alınabilecek ya da alınan bir evin şu anki değerini de kıyaslayabilirsiniz. Artık tabloya bakıp, kararınızı sizler veriniz. Eminim, bu tabloyu gören özellikle genç anne-babaların özellikle çocukları ve kendileri için 10 yıl ve üzeri vadeli benzer yatırımı şimdiden planlamaya başlayacaklarını düşünüyorum. Ancak, bu şekilde uzun vadeli bir plan dahilinde yatırım yapanların kısa vadeli yaşanan gelişmelere göre portföylerini sorgulamaları doğru değildir.
Uzun vadede hisse seçerken nelere dikkat etmek lazım?
Benzer bir yatırım planı yapılmak istendiği zaman, özellikle savunma sektörü, katma değeri ve ihracatı yüksek olan teknoloji şirketleri, otomotiv, otomotiv yan sanayii ve istikrarlı bir büyüme çizgisi olan şirketlerin seçilmesi çok önemlidir. Her sektör için ihracatın yüksek olması önemlidir. İhracat yapan fakat ürettiğinin çoğunu montaj üretim olarak yapan şirketlerde ise kur riski olası karlılığı azaltıcı etkendir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:03)