E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Peter Sander “Personel Finance Handbook (Kişisel Finans Elkitabı)” isimli kitabında bu konuda şu önerilerde bulunuyor.
Yatırımla-rınızın getirisinden emin değilseniz, mutlaka yatırımlarınızı çeşitlendirmelisiniz. Yatırımlarınızı, hisse senetlerinde, bonolarda, yatırım fonlarında, gayrimenkulde ve nakitte, belirleyeceğiniz oranlar içinde değerlendirebilirsiniz.
Bu yatırım alanlarının her biri içinde de yatırımlarınızı çeşitlendirmelisiniz. Örneğin; bir yerine, birkaç farklı hisse senedine ya da bonoya yatırım yapmak yerinde olacaktır. Yatırım fonlarına yapılan yatırımlar, zaten çeşitlendirilmiş demektir. Çeşitlendirme sırasında, hiçbir yatırım bölümüne önemli ağırlık vermemelisiniz.
Fiyat dalgalanmaları, en yüksek Hisse senetlerinde, onun ardından bonolarda yaşanır. Ancak, yirmi yılı aşan yatırımlarda en büyük getirilerin önce hisse senetlerinde, sonra bonolarda olduğu görülmüştür. Yani, iyi gelir elde edebilmek için, uzun vadeli düşünmeniz gerekecektir.
Kumar oynamamalı; yatırım yapmalısınız. Büyük getiri vaat eden yatırımlar, çoğu zaman hüsranla sonuçlanır. Son zamanlarda ülkemizde ortaya çıkan Foreks şirketlerinin sağladığı yatırım imkânları çok kârlı gibi görünüyor ise de, buralara yatırım yapanların 2/3’ü zarar ediyor.
Yatırımlarınızı sürekli takip etmeli ve vadelerinde yeniden yatırmalısınız.
Kısa dönemli dalgalanmalara gereksiz reaksiyonlar göstermemeli, sabırlı olmalısınız. Daha hâkim olduğunuz şirket ve konularda yatırım yapmalı; yatırımınızı, mümkün olduğunca problemsiz ve basit yatırım araçlarında tutmalısınız.
Hisse senetlerine yatırım yapıyorsanız, yatırım yaptığınız şirketlerin defter değerini bilmelisiniz. Defter değeri piyasa değerinin üstünde olan şirketlerin muhtemel sıkıntıları bulunabilir.
Öte yandan, yatırım yaptığınız şirket büyüdükçe, piyasa derinliğinin artacağını, istediğinizde hisselerinizi daha rahat satabileceğinizi ve dalgalanmalara karşı daha korunaklı olacağınızı unutmamalısınız.
Hisse senedi fiyatlarını değerlendirirken çeşitli rasyolara bakılır. Bunların başında “fiyat/kazanç oranı” gelir. Şirketin borsa fiyatı, son on iki aydaki hisse başına kazanca bölünerek, bu oran elde edilir.
Şirket hissesinin borsa fiyatının, şirket cirosuna oranı da, bakılan diğer bir göstergedir. Bu oran “bir”den az ise iyi sayılır. Şirketlerin nakit akışına bakan, yatırımcılar da vardır.
Yatırım fonları, içinde hisse senedi bulunduran ya da bulundurmayan fonlardır. Bunlara yatırım yaparken, hangi fonların vergiye tabi olduğunu araştırmalısınız. Eğer hangi şirketlere ya da enstrümanlara yatırım yapacağınız konusunda bilginiz yoksa veya zamanınız darsa, düşük bir ücret karşılığında, yatırım fonlarına yatırım yapmayı düşünebilirsiniz. Bu fonlar profesyonel olarak yönetilirler. Ancak yöneticiler çoğu zaman fonlar arası geçiş yaparak, her fonun az çok kârlı olmasını sağlayabiliyorlar. Bu nedenle de, eğer vaktiniz ve bilginiz varsa, mutlaka yatırımlarınızı doğrudan yapmayı denemelisiniz.
Gayrimenkul yatırımı, dönem dönem, kâr getirmektedir. Uzmanlar, oturacağınız eve sahip olmanızı, bunun dışında çok fazla emlak yatırımı yapmamanızı öneriyorlar. Çünkü gayrimenkulün korunması ve kiralanması, ciddi biçimde uğraşılması gereken bir konudur.
YAMAN TÖRÜNER - MİLLİYET
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
4 ıl önce 30 endekse hangi hissei alırsan al şu an zarardasın.
Törüner biz MEMSA yatırıcısının halini yazarmısın.
sn törüner bne 2011 yılında mıgros hıssesini 14 tl den aldım simdi 16 tl nasıl kazanc bu analtırmısn
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:50)