E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUzun süreli siyasi çatışma ortamı piyasalar için felaket anlamına geliyor---

Uzun süreli siyasi çatışma ortamı piyasalar için felaket anlamına geliyor

Uzun süreli siyasi çatışma ortamı piyasalar için felaket anlamına geliyor
16 Temmuz 2024 - 15:58 borsagundem.com

Tarihsel veriler, uzun vadeye yayılan siyasi çatışmaların, piyasalar için olumlu sonuçlar vermediğini ortaya koyuyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Macquarie Global FX ve Faiz Stratejisti Thierry Wizman, “Tarih, demokratik toplumlarda uzun süreli siyasi şiddetin piyasalar ve risk alma açısından çok kötü olduğunu öğretiyor” diye yazıyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, borsalar, Donald Trump’a yönelik suikast girişimi sonrası, eski başkanın seçimi kazanmasına yüksek olasılık veriyor.

Piyasalar net değil

Fortune’dan Paolo Confino’nun haberine göre, analistler, göreve gelmesi durumunda daha iyi performans göstermesi beklenen tüm varlık sınıflarına atıfta bulunarak bunu ‘Trump ticareti’ni övüyor.

Cumartesi günkü suikast girişiminden önce bile yatırımcılar kripto para birimleri, dolar ve bazı petrol hisseleri gibi belirli varlıkların Trump'ın ikinci başkanlığından faydalanmasını bekliyordu ve şimdi Wall Street, onun seçimi kazanacağına dair çok daha büyük bir inançla tahmin yapıyor gibi görünüyor. Ancak bir analiste göre, Pazartesi günkü ralli piyasaların net olduğu sinyalini vermiyor.

Macquarie Global FX ve Faiz Stratejisti Thierry Wizman Pazartesi sabahı yayınladığı notta, “Tarih, demokratik toplumlarda uzun süreli siyasi şiddetin piyasalar ve risk alma açısından çok kötü olduğunu öğretiyor” diye yazıyor.

Yabancı yatırımcılar ABD’de yatırım yapmaya isteksizleşebilir

İtalya'nın 1968'den 1980'lerin ortalarına kadar süren ‘Kurşun Yılları'ndan ve 1960'ların sonlarından 1998'e kadar uzanan Kuzey İrlanda Sorunu’ndan örnekler veriyor. İtalya'daki Kurşun Yılları, 1978'de Başbakan Aldo Moro'nun kaçırılması ve suikastının yanı sıra çok sayıda bombalama olayını da içeren neofaşist ve komünist terörist gruplar arasındaki uzun süreli siyasi çekişmeyi içeriyor. gruplar. Kuzey İrlanda'daki çatışma ise, Protestanların ve Katoliklerin, Birleşik Krallık'ın bir parçası olarak kalıp kalmama konusunda 3.600 kişinin hayatına mal olan gerilla savaşını imliyor.

Wizman'a göre, sonuçta, bu şiddet dolu dönemlerin her ikisi de yatırımların azalması, yetenekli bireylerin yurtdışındaki mesleki fırsatlar için ayrılması nedeniyle beyin göçü ve turizmde azalmalarla karakterize ediliyor.

Wizman, “Burada siyasi şiddet devam ederse, yabancı yatırımcılar ABD hakkında iki kez düşüneceklerdir. Dışarıdan birinin bakış açısına göre burası artık yatırım yapmak ve iş kurmak için o kadar uygun bir yer olmayacaktır” diyor.

Küresel düzeyde etki

ABD dünyanın en büyük ekonomisi olduğundan, karşılaşacağı herhangi bir sorunun Kuzey İrlanda ve İtalya'dakilerden çok daha geniş küresel sonuçları olacaktır.

Wizman'a göre, ABD ekonomisi devam eden siyasi şiddet nedeniyle bir darbe alırsa, bu durum ‘dünyanın geri kalanına yayılacak’ ve dünya çapındaki ticareti, küresel savunma sanayini ve uluslararası hukukun korunmasını etkileyecek. Wizman, “Biz dünyanın en gelişmiş, demokratik ülkesi ve ekonomisiyiz, dolayısıyla bizim bir emsalimiz gerçekten de yok” diyor.

Artan Hazine getirileri

Wizman, ABD ekonomisinin aynı zamanda siyasi şiddetle daha da kötüleşebilecek inatçı enflasyonla karşı karşıya olduğunu da sözlerine ekliyor.

Piyasa uzun zamandır Trump'ın seçimi kazanmasının enflasyonist etkileri olacağını ve olası bir başka kurumsal vergi indirimi turu, tüm yabancı mallara uygulanan tarifeler ve kuralsızlaştırmayla besleneceğini bekliyor. Bu, Cumartesi günkü suikast girişiminden sonra olduğu gibi, Trump'ın seçim şansının arttığı her seferinde artan Hazine getirilerine de yansıyor.

Wizman notunda, Pazartesi günü 30 yıllık Hazine tahvillerinin getirilerinin 2 yıllık tahvillerle aynı seviyeye ulaştığını ve her ikisinin de şu anda yüzde 4,46 civarında seyrettiğini yazıyor. Tahvil getirileri, Başkan Joe Biden'ın tarihsel olarak kötü bir performans sergilediği Haziran başkanlık tartışmasının ardından da yüksekti ve bu da Trump'ın Kasım ayında zafer kazanma olasılığını artırıyor.

Wizman, tahvil getirilerindeki artışın siyasi şiddet olasılığından değil, Trump'ın olumlu seçim şansından kaynaklandığına dikkat çekiyor. Aslında, siyasi huzursuzluk dönemlerinde tahvil fiyatları yükselme eğiliminde oluyor ve dolayısıyla getirileri düşüyor çünkü yatırımcılar nispeten güvenli varlıklar olarak onlara akın ediyor.

Ulusal birlik vurgusu

Suikast girişiminin ardından siyasi liderler ulusal birlik vurgusu yapıyor. Başkan Biden hafta sonu ulusa iki kez hitap ederek Cumartesi günü Trump'a yapılan saldırıdan birkaç saat sonra ve yine Pazar günü Oval Ofis'ten bir konuşma yaptı. Biden Pazar günü yaptığı açıklamada, “Burada Amerika'da, birlik şu anda ulaşılması en zor hedef olsa da bizim için artık bir arada durmaktan daha önemli hiçbir şey yok” dedi.

Trump da birleştirici bir ton sergiledi. Eski Başkan, Truth Social hesabından, “Şu anda birlik olmamız ve Amerikalılar olarak ‘gerçek karakter’imizi göstermemiz, güçlü ve kararlı kalarak kötülüğün kazanmasına izin vermememiz her zamankinden daha önemli” dedi.

Bitcoin'de 'Trump' rüzgarı sürüyorBitcoin'de 'Trump' rüzgarı sürüyor

 

Küresel piyasalar 'Trump' etkisiyle yön bulmakta zorlanıyorKüresel piyasalar 'Trump' etkisiyle yön bulmakta zorlanıyor

 

Trump’la değişen oyun planıTrump’la değişen oyun planı

 

Trump’a suikast girişimi piyasaları uçurabilirTrump’a suikast girişimi piyasaları uçurabilir

 

 Biden: Herkes Trump'a yönelik saldırıyı kınamalı Biden: Herkes Trump'a yönelik saldırıyı kınamalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)