E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUzmanlar uyarıyor: Tüyo peşinde koşarken, sosyal medyada av olmayın!---

Uzmanlar uyarıyor: Tüyo peşinde koşarken, sosyal medyada av olmayın!

Uzmanlar uyarıyor: Tüyo peşinde koşarken, sosyal medyada av olmayın!
11 Ocak 2021 - 11:22 borsaningundemi.com

Sosyal medya ya da çeşitli mesajlaşma uygulamalarında kurulan gruplarda bireysel yatırımcıları tuzaklarına çekmeye çalışan piyasa dolandırıcılarına karşı, SPK, Borsa İstanbul ve profesyoneller uyarıyor.

2020 yılında Borsa İstanbul'daki rekorlar ve yükseliş trendi yeni yatırımcıların ilgisini çekti. Yeni ve küçük yatırımcılar aynı zaman manipülatörlerin iştahını kabarttı. Sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarında piyasa dolandırıcıları bireysel yatırımcıları tuzaklarına çekip, mağdur etmeyi sürdürüyor.

Gelişen teknolojiyle birlikte sermaye piyasalarında işlem yapmanın kolaylaşması , halka arzlarda sağlanan yüksek getiriler, faizlerin düşük seyri ve Kovid-19 salgını sebebiyle evden çalışanların sayısındaki artışla geçen yıl yaklaşık 800 bin kişi borsayla tanıştı.

Borsaya artan rekor ilgi, manipülatörlerin de iştahını kabarttı. Piyasa dolandırıcıları, çeşitli platformlarda kurdukları gruplarla bireysel yatırımcıları tuzaklarına çekmeye çalışırken, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul ve profesyoneller, birbiri ardına verdikleri mesajlar ile yatırımcıları bu tuzaklara karşı uyarmaya devam ediyor.

SPK, geçtiğimz yıl sosyal medya ve dijital platformları radarına alsa da "kısa sürede zengin olma hayali" satan piyasa dolandırıcıları, peş peşe açtıkları hesaplarla on binlerce kişiye hızlıca ulaşabiliyor.

SPK, sosyal medyaya ve manipülatörlere göz açtırmayacak

YATIRIM EMEK İSTER

Gedik Yatırım Menkul Değerler Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan, yatırımın emek gerektiren uzun süreli bir yolculuk olduğunu ifade ederek, "Bu yolculuğun güvenli bir şekilde devam edebilmesi için ilk olarak yolun güvenliğini sağlayanlara kulak kesilmeli, bu yolculuk esnasında size eşlik edecek yol arkadaşları dikkatli bir şekilde seçilmelidir." dedi.

Her türlü ulaşımın güvenliğinden sorumlu düzenleyici ve denetleyiciler olduğu gibi sermaye piyasalarında da yolculuğun kurallarını ve güvenliğini tesis etmeye çalışan SPK, Borsa İstanbul ve Türkiye Sermaye Piyasası Birliği (TSPB) gibi kuruluşların bulunduğunu hatırlatan Doğan, "Yatırım yolculuğunda sizlere eşlik edecek birçok yetkili yatırım kuruluşu ve portföy yönetim şirketi bulunuyor." ifadesini kullandı.

Doğan, yatırım yolculuğunda yeni katılımcıları yolundan çevirmeye, hatta tasarruflarını gasp etmeye çalışan kötü niyetli kişilerle karşılaşmalarının, içinde bulunduğumuz dijital ortamda kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, bunlara "kerameti kötü niyetinden menkul sözde ustalar, üstatlar" dediklerini söyledi.

SPK'dan iki kişi hakkında suç duyurusu

SÖZDE ÜSTATLAR

Yatırımcıların, Facebook, Twitter gibi sosyal medya mecraları ile WhatsApp, Telegram gibi uygulamalarda oluşturulan üyelik bazlı gruplar üzerinden doğru ve güvenilir bilgiye ulaşamayacağına dikkati çeken Doğan, 

Yatırımcılar, kimsenin milyonlarca liralık para cezası, hatta hapis cezasını göze alarak arkasında kötü bir niyet ya da çok büyük bir cehalet olmadan size yardımcı olmaya çalışmayacağını bilmeli. Bu gibi kişilerle ortak hareket ettiğinizde kendi birikimlerinizin ya da ortak olduğunuz hareketle başkalarının birikimlerinin dolandırıcılar tarafından gasp edileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Yani bu tür ilişkiler, ya sizin ya da başkalarının mağduriyeti üzerine kuruludur ve dönüp dolaşıp en sonunda sizin de mağduriyetinizle sonuçlanacaktır. Öte yandan, kötü niyetli 'sözde üstat'larla birlikte hareket edenler de bilerek ya da bilmeyerek suça iştirak etmiş olacağı için çeşitli cezalarla karşı karşıya kalabileceğini unutmamalıdır.

'Borsa Tatlıcısı'na SPK'dan 'acı' haber

TÜYO PEŞİNDE KOŞMAYIN

AA Finans Analisti ve stratejist Cüneyt Paksoy da yatırımcı sayısı artarken özellikle sosyal medya üzerinden ve mesajlaşma gruplarından yatırımlarını yönlendirme tercihi yapanların, dikkatli olmamaları durumunda ciddi oranda zarara uğrama ihtimalleri bulunduğunu söyledi.

Kovid-19 salgınının getirdiği kapanmaların ve teknolojinin getirdiği imkanlarla artan finansal araçlara ulaşma imkanlarının gelir peşindeki bireylerin tüm dünyada borsalara ilgisini artırdığını ifade eden Paksoy, küresel ölçekte reel ekonominin gerçeklerinden kopan ve birçok rasyoya göre pahalı hale gelen borsaların bu seyrinin, negatif reel faizde toplanan 17 trilyon dolar nedeniyle "yeni normal" olarak gösterildiğini vurguladı.

Kendi ülkemizde ve borsamızda yaşanan sürece baktığımızda ise bu küresel tabloya bağlı gelişmelerin, enflasyondan korunma çabası ve ek gelir oluşturma talepleriyle birleşerek yatırımcı sayısını rekor şekilde artırdığını ve tüm hisselere doğru ciddi para girişlerinin yaşandığını görmekteyiz.

Paksoy, özellikle sosyal medya ve oluşturulan mesajlaşma gruplarından yatırımlarını yönlendirme tercihi yapanların, eski gelirleri kazanmaları bir yana, yüksek fiyatlara ulaşmış birçok hissede dikkatli olmamaları durumunda ciddi zarara uğrama ihtimalinin arttığını söyledi.

Profesyonel desteğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu belirten Paksoy, "tüyo" peşinde koşma ve "duydum-aldım" şeklinde yatırımcı davranışı yerine, daha dikkatli bir yatırımcı algısına sahip olmak gerektiğini vurguladı.

GEREL pazarlayan Harun Kahraman'a rekor para cezası

UZUN VADELİ VE HİSSE BAZLI POTANSİYEL DEĞERLER

Cüneyt Paksoy, temel ve teknik analizler ile finansal okuryazarlığı, kendi parasını rasyonel risk yönetimi kuralları içinde yönetebilenler ve hızlı karar alıp uygulayabilenler dışında kalanların, kesinlikle profesyonel destek ya da performansını kanıtlamış hisse ağırlıklı fonlarda pozisyon almasının çok daha akılcı olacağını söyledi.

Yatırımcı olmak için çok hızlı davranma becerisi gerektiren al-sat yapmak yerine uzun vadeli ve hisse bazlı potansiyel değere yatırım yapmanın doğru yol olacağını belirten Paksoy, şunları kaydetti:

Bunlara dikkat etmedikçe borsada yaşanacak geri çekilmeler ve hatta büyük ölçekli hisselerle yaşanacak yükselişlerde bile yan hisselerde yüksek oranlı zarar etmek bireysel hesaplar için en büyük tehlike olarak öne çıkmaktadır. Özetle, yatırımcı disiplinini korumak, gerçekçi bilgi ile profesyonel kurum ve bireylerden destek almak, ayakları yere basmayan, öneri verme ve hesap yönetme yetkisi olmayanların yönlendirmelerinden uzak durmak, borsada uzun soluklu kalabilmenin birincil şartıdır.

Park Elektrik hisselerindeki bir isme SPK'dan ceza

Türk Telekom model portföyden çıkarıldı

Ünlü borsacıdan karamsar öngörü

Yabancılar aralıkta banka hisselerine döndü

Yıla hızlı başlayan kâr büyüme beklentisi güçlü şirketler

İşte iskontolu, primli 24 borsa şirketi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yargıç11 Ocak 2021 22:52

     Dolandırıcı şirketlere verilen bedelli sermaye artırım izinleri ile yatırımcıların soyulmasının önünüğ açan bist yönetimi ve spk yıda uyaralım. Bu bedelli sermaye artırım izinleri  hangi mantıkla veriliyor biz yatırımcılar çok iyi biliyoruz.. Hangi şirketlere devamlı bedelli artırım izinleri neden veriliyor..Bu suça ortak olmayın sayın kurum yetkilileri..

  • KRAL BORSACI 11 Ocak 2021 21:21

    Ben 20 yillik borsaciyim Halkbnk IHLGM IZMDC aldim bekliyorum borsadan anlamayanlar sismis hisseleri aliyor ama kazaniyor 4 Tl lik hisseyi 25 den aliyor hisse 100 oluyor suan borsa gruplarin elinde ytd

  • Harın 11 Ocak 2021 12:23

    Hisselerin “ Defter Değeri” Fiyat Karlılık değeri” Gercek değer” i “ piyasa değeri” kavramlarını bilmeyenler. Bunları ölçmeden hisse alanlar ütülmeye mahkumlar. Hürrana uğrarlar. Piyasa değeri şirket gercek değerinin çok üstünde ise uzak duracaksın o hisseden