E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa basını üç gündür, “Marmara Denizi öldü” manşetlerini atıyor. Bu haberlerin dışında, çok sayıda yorum ve analizlerle Marmara'nın ölümünün nedenleri tartışılıyor. Alman Haber Ajansı DPA'nın, Türkiye'deki hidrobiyolog ve müsilajla ilgili araştırmalar yapan ekiple yaptığı görüşmeler, Alman televizyon kanalları başta olmak üzere, Avusturya, İngiltere, İsviçre ve diğer ülke medyalarında geniş yer buluyor.
EKOSİSTEM TAMAMEN BOZULDU
DPA'ya konuşan Hidrobiyolog Levent Artuz, iç deniz ekosisteminin önemli ölçüde bozulduğunu belirterek, “30 yıllık yoğun kirlilikten sonra Marmara artık ölü bir deniz” açıklaması yaptı. 20 uzmanla 450 noktada inceleme yapan ekipler, musilajın ve dipte oluşan balçıkların ekosisteme geri dönülemez şekilde zarar verdiğini duyurdu. Bunun bölgedeki diğer su ve deniz kaynaklarına da yayılmasından korkuluyor.
Avrupa basını, müsilajın er ya da geç deniz tabanına yerleşeceğini, bunun en büyük nedeninin doğrudan denize boşaltılan arıtılmamış atıklar, atık sular ve düşük seviyedeki akış hızı olduğu belirtiliyor.
GÖRÜNMEMESİ ALDATMAMALI
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden deniz biyoloğu Ekin Akoğlu, midyelerin büyümelerinin yavaşladığını, deniz tabanındaki organizmalar için çok olumsuz sonuçlar doğduğunu, mercanların artık suyu filtreleyemediğini, sudaki oksijen eksikliğinin balıkların beslendiği zooplanktonu da azalttığını vurguladı.
DPA'ya konuşan 17 Eylül Üniversitesi Su Kaynakları Yönetimi Profesörü Mustafa Sarı, müsilajın şu anda görünmüyor olmasına yanılmamak gerektiğini belirterek, “Katmanlar battı ve ayrışmaya başladı. Deniz çamurunun ayrışması, diğer şeylerin yanı sıra sudaki oksijeni de tüketir. Deniz çamurunun oluşumunu teşvik eder. Ekim ayında yeni bir müsilaj patlaması başlayabilir” dedi.
‘KANALİZASYON GİBİ KULLANILIYOR’
Sonbahardaki müsilaj yayılmasının daha da büyük olacağından endişe edildiğini belirten Avrupa yayın organları, “Kanalizasyon ve kirli atıklar sürekli Marmara'ya boşaltılıyor” diye vurgularken, Levent Artuz'un, “Arıtılmamış atık suların, kanalizasyonun Marmara'ya boşaltılması derhal durdurulmalı.
Alglerin büyümesi, şehirlerden ve sanayiden gelen atıklar, kanalizasyon nedeniyle hızlandı. Marmara'yı kanalizasyon olarak kullanıyoruz” sözlerine yer verdi.
FT: SANAYİ ATIKLARI PATLADI
Ergene Nehri'nin Marmara'ya yönlendirilmesinin de çok büyük sorun yarattığı vurgulanıyor. Öte yandan Financial Times da, Türkiye'deki resmi rakamların, sanayi kaynaklı atık su miktarının son yıllarda ikiye katlandığını ortaya koyduğunu yazdı. Marmara Denizi'ndeki su sıcaklığının, kirliliğin ısıyı tutması yüzünden bu yüzyılın başından beri iki derece artması da felaketi tetikleyen başka bir etken.
(Ali Gülen /Sözcü)
Meclis Müsilaj Komisyonu İstanbul'da toplandı
Bakan Kurum'dan önemli müsilaj açıklaması
Marmara için güzel haber: Toplanacak miktarda müsilaj kalmadı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bütün idiotlar burada toplanmış! Burası kabul köşesi olsa gerek. Buradaki kadar sığırı başka yerde bulamayız. Kimisi böğürür kimi geviş getirir
Asıl sığar ve mal sen sensin ki hiç bir olumlu veya olumsuz yorumlara katlanamamıssın.
Son 30 yılda zehirlenmiş Marmara. Acaba bunun büyük bölümünde kim iktidardaydı kim İBB yi yönetti kim bunun sorumlusu. Çocuklarımızın sağlıkla yaşayabileceği doğayı kim zehirledi. Bağfaş gibi Marmaraya zehir kusan firmalara yıllarca kim göz yumdu..? Elimizi vicdanımıza koyarak bu sorulara cevap verip hesap sormazsak torunlarımız içecek su bile bulamayacak..
Nüfus olmuş 16,5 milyon! aptal aptal konuşma!
Bir ...k bildiğin yok. Aptalın tekisin.
Torun vicdan bunlar bence mantiksiz sozler allah affetsin derler hiyanet baskani fetva yayinlar aff olunur torunlar zaten hep vip eee neyi kimden bekliyoruz ben artik allahimdan sorsun diyorum hic olmazsa neye inaniyorum onu biliyorum
Bu musilaj fazla olmayacak bence
Yine kiskanc alamanlar yaa cevereyi yiyenler bakani acikladi yaaa biz ise basladik diye denizide yerler olur biter ya
Allah'ın izni ile, 2023 de müsilaj sorunu bitecek. İnşallah diyoruz... Kurdelemi kesiyorum. Hedef 29 ekim 2023 .... : )
Cay firlatsana aga beee
Herhalde ironi yapmış..!Millet ciddiye almış.!!
Önemli değil bir temel atmama töreni daha yaparız.
Her şey güzel olacak diye seçildi belediye başkanı güzelim istanbulumuza bir şey yaptıığı yoktur.bizim millete böyle adamlar lazım.
Adam çalışacağına başka illerde tatil yapıp çirit atıyor.iki yilı gitti kaldı 3 yıl yılı.bak İSPARK 100 milyar TL zarar var imiş yılsonuna 200 milyar TL olur denilmektedir.bu paralar nereye gitti hiç bir zaman zarar etmeyen ve girdisi çıktışı olmayan bir kurumda.
Daha dur be mübarek...Adamı çalıştırmıyor engeller koyuyorlar,onlarla uğraşmaktan nefes alabilse neler yapacak.Yılların pisliklerini temizliyor...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:45)