E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kripto paralar son dönemde yaşadığı yükselişle yeniden ilgi odağı olurken fiyatlardaki aşırı oynaklık ise özellikle bu piyasaya yeni girenlere yönelik riskleri gündeme beraberinde getiriyor.
ABD'deki seçimleri Donald Trump'ın kazanması, yeni hükümette kripto varlıkları destekleyen bakanların görev alacağı beklentisi, Amerika Merkez Banklası'nın (Fed) ve diğer büyük merkez bankalarının faiz indirimlerini başlatması gibi süreçler kripto paralardaki yükselişte etkili oldu.
Yaşanan yükselişle birlikte bireysel yatırımcıların bu yatırım araçlarına ilgisi artarken birçok kişinin de ilk kez söz konusu varlık sınıfına yöneldiği görüldü. Bu durum, kripto paralarla ilgili riskleri de gündeme taşıdı.
İstanbul Beykent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Batuhan Tufaner, yatırımcılara kısa vadeli fiyatlamalar yerine, uzun vadeli stratejilere yönelmeleri ve kaldıraçlı işlemlerdeki risklere dikkat etmeleri tavsiyesinde bulundu.
Söz konusu risklere ilişkin merak edilen 5 soru ve 5 cevap ile Doç. Dr. Tufaner'in değerlendirmeleri şöyle:
Kripto para piyasasındaki hareketlilik bireysel yatırımcılar için ne tür riskler doğuruyor?
Kripto para piyasasında, fiyatlardaki oynaklık risklerin temelini oluşturuyor. Günün her saatinde işlemlerin yapılması ve diğer yatırım araçlarına kıyasla toplam piyasa değerinin düşük olması, kripto para fiyatlarında yüksek oynaklığa neden oluyor. Bu oynaklık ise yatırımcıların ciddi kayıplar yaşamasını beraberinde getiriyor.
Tufaner de geleneksel finans piyasalarına göre bu ekosistemde riskin daha yüksek olduğunu belirtiyor. Bu alandaki dolandırıcılık projelerine de dikkati çeken Tufaner, bazı projelerin "Önce yükselt sonra düşür (Pump and dump)" stratejisi aracılığıyla yatırımcıların varlıklarını hedeflediğini vurguluyor.
Kripto paralardaki riskler nasıl yönetilebilir?
Tufaner, piyasadaki yükselişle ortaya çıkan risklere ilişkin, "Kripto para piyasasında oynaklık riskini minimize etmek için tecrübesiz yatırımcıların yüksek kaldıraçlı işlemlerden uzak durması önemli. Spot işlemlerde ise farklı kripto paralardan bir sepet yapılarak risk düzeyi dengelenebilir." değerlendirmesinde bulundu.
Kaldıraçlı işlemler neden riskli?
Kripto para piyasalarında yatırımcılar vadeli yani kaldıraçlı işlemler de açabiliyor. Türkiye'de yerleşik kripto hizmet sağlayıcıları müşterilerine vadeli işlemler sunamasa da yurt dışı merkezli borsalarda bu işlemler gerçekleştirilebiliyor. Doç. Dr. Tufaner de kaldıraçlı işlemlerin yüksek kazanç potansiyeli sunduğu kadar ciddi riskler barındırdığına dikkati çekerek, "Yatırımcının sahip olduğu sermayeden daha büyük pozisyonlar açmasına olanak tanısa da fiyatlar tersine hareket ettiğinde sermayenin tamamı saniyeler içinde de yok olabilir. Yatırımcılar dikkatli olmalı." ifadelerini kullandı.
Bireysel yatırımcılar dolandırıcılıktan nasıl korunabilir?
Sahte projeler ve saadet zinciri gibi uygulamaların kripto paraların değerinin yükseldiği döneme rastlaması da bir başka sorun olarak dikkati çekiyor.
Tufaner, kripto para seçiminde özenli davranılarak, yatırım yapılacak paranın iyi araştırılmasının dolandırıcılık riskinin önüne geçmede anahtar olacağını bildirdi.
Kripto para piyasasındaki hızlı yükselişlerin yatırımcılara kimi zaman kısa sürede kazançlar sağlasa da ani kayıplara da neden olabildiğini vurgulayan Tufaner, bu nedenle kısa vadeli işlemlerde risklerin daha fazla arttığını kaydetti. Tufaner, "Yatırımcılar kısa vadeli fiyatlamalar yerine uzun vadeli stratejilere odaklanmalı, kaybettiğinde üzülmeyecek miktarda yatırım yapmalı ve önceden belirlenmiş stratejilere sadık kalmalı. Ayrıca finansal okuryazarlıklarını da geliştirerek güvenilir kaynaklardan bilgi almalı." tavsiyesinde bulundu.
Kripto paralardan güvenli bir portföy oluşturmak için nelere dikkat edilmeli?
Kripto para piyasasında farklı kategorilerdeki kripto paralara yatırım yaparak yüksek kayıp yaşama riski sınırlandırılabiliyor. Bunun yanında yatırım yapılacak projenin teknolojisi, kullanım alanları ve geliştiricileri hakkında bilgi edinme gereksinimi öne çıkıyor.
Projenin aktifliği ve daha geniş kitlelere ulaşmış olması riski kısmen azaltırken portföyün daha güvenilir kabul edilen borsalarda saklanması da önem taşıyor.
Tufaner de güvenli bir portföy oluşturmaya ilişkin "Kripto para piyasasında farklı kullanım alanlarına sahip varlıklar bulunmaktadır. Yapay zeka, merkeziyetsiz finans gibi çeşitli ekosistemlerden bir portföy oluşturarak riskin minimize edilmesi mümkün olabilir." değerlendirmesinde bulundu.
Bitcoin ETF'lerinde rekor! 6.2 milyar dolarlık para girişi
Bitcoin alım için uygun seviyede mi?
Ethereum'da boğa koşusu başlıyor mu?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:30)