E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜzeyir Doğan ‘tek başına iktidar’ı yorumladı ---

Üzeyir Doğan ‘tek başına iktidar’ı yorumladı

Üzeyir Doğan ‘tek başına iktidar’ı yorumladı
02 Kasım 2015 - 10:10 borsaningundemi.com

Sermaye Piyasaların usta ismi Üzeyir Doğan, “Hükümet tamam, sıra kabine ve ekonomik programda” dedi.

Türkiye’nin ‘kader sandığı’ diye baktığı 1 Kasım seçimleri tüm analistlerdi yanılttı. Koalisyon beklenirken tek başına iktidar çıktı. Sandıktan zaferle ayrılan AK Parti, 4. döneme de damgasını vurdu. Sonuçla birlikte faiz geriledi, dolar düştü, TL değer kazandı. Borsa ile uzun zaman sonra yüzde 5.35’lik primle açılış yaptı. Piyasalarda “Tek başına, iş başına” rüzgarı hakim. Peki, bundan sonra ne olur? Gedik Yatırım Araştırma Müdürü  Üzeyir Doğan, gelişmeleri Borsagundem.com için yorumladı. İşte o çarpıcı görüş…  
 
HÜKÜMET TAMAM, SIRA KABİNE VE EKONOMİK PROGRAMDA

Seçim öncesi yapılan kamuoyu araştırmalarının aksine seçimden güçlü bir tek parti iktidarı çıkması piyasalarımız açısından da sürpriz oldu. Anketlerde görülen sonuç ya bıçak sırtı bir tek parti hükümeti ya da daha büyük olasılıkla 7 Haziran seçimlerine yakın bir sonuç çıkması yönündeydi. Çıkan sonuç bu beklentilerden büyük sapma gösterdiği için piyasanın ilk reaksiyonu da sert olacaktır. TL piyasası dün gece uluslararası piyasada bu reaksiyonu ilk veren ürün oldu. Cuma günü 2,9160’tan kapanan Dolar/TL 2,78 civarına, 3,21 civarından kapanan Euro/TL de 3,07’ye kadar geriledi. Bugün, yurt dışı piyasalardaki negatif havaya rağmen BİST’in güçlü bir duruş sergilemesi muhtemel. BIST 100’de ilk etapta 82,000-83,000 aralığı, sonraki günlerde de 85,000-87,500 aralığı hedef konumunda olacaktır. Bu ilk coşku zaman zaman kar satışları olsa da muhtemelen kabine netleşip güvenoyu alınana kadar geçen sürede bu pozitif havanın devam edecektir. Son süreçte hükümetin açıklayacağı ekonomik program beklenecek, bu beklenti de fiyatlandıktan sonra, siyasetin fiyatlama üzerindeki etkisi yavaş yavaş azalıp yurtdışı piyasalarla korelasyon sağlanmaya başlanacaktır.

Seçim sonuçlarının ortaya çıkardığı yeni durumda kısa vadede 85,000 üstündeki rakamları olası görsek de, bu seviyenin üzerinde temkinli olunması gereken bir döneme geçilmiş olacağını düşünüyoruz. Mevcut durumda 85,000 ve üzerindeki rakamlarda orta ve uzun vadeli fonların (yerli, yabancı vs.) BİST’e giriş için gerekçe bulmakta zorlanacaklarını düşünüyoruz. 12 aylık hedef değerleri göz önüne aldığımızda ortaya çıkan getiri potansiyelinin, 85,000 civarındaki bir endekste birçok şirkette risksiz faiz oranından bile daha düşük kaldığını görüyoruz. Bu durum yükselişin devamı için ya yeni bir hikâyeye ihtiyaç olacağını ya da fiyatların yeniden cazip olabilmesi için bir düzeltmenin kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Bu nedenle makro bazda (büyüme, enflasyon, faiz) ekonomik büyüklüklerde önemli bir beklenti söz konusu olmaz ise kısa vadede oluşan iyimser hava endeksi 85,000 - 87,500 aralığına taşısa bile bu seviyelere gelindikten sonra bir düzeltme yaşanma ihtimalinin artacağını düşünüyoruz. Ancak bu düzeltmelerin global ölçüde çok sert satışlara neden olacak gelişmeler yaşanamaz ise, seçim öncesi alım yapamamış olanlar tarafından alım fırsatı olarak değerlendirileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle düzeltmelerde görülecek satışların ilk etapta sertleşmesini ve bir düşüş trendine dönüşmesini beklemiyoruz. Özetle, yılın son bölümü ve 2016 yılının ilk çeyreği için pozitif bir piyasa beklentimiz olmasına karşın, iyimserlik dozunun iyi ayarlanması gerektiğini düşünüyoruz.

 Seçim sonuçlarının ilk etkisiyle 2,78 civarına gerileyen Dolar/TL’de ilk güçlü destek bu bölgede. Kurda ilk tepki bu seviyelerden gelebilir ancak kısa vadede gerilemenin 2,70-2,75 aralığına kadar devam etmesi muhtemel. Bu süreçte diğer piyasalardan ayrışan bir TL izlesek de hükümet ve kabine ile ilgili süreç tamamlandıktan sonra Dolar/TL’nin diğer ülke kurlarında yaşanan hareketlere ayak uydurması beklenebilir. Yılsonuna kadar olan süreçte kurun bu hafta başında bıraktığı boşluk, en büyük risk unsuru.

 Faizler tarafında seçim öncesi başlayan düşüşün seçim sonrası devam etmesi doğal bir sonuç olsa da, yüksek enflasyon ve Fed’in faiz artış süreci bu düşüşü sınırlayacak etkenler. Bu nedenle faizlerde tek seferde şok bir düşüşten ziyade ortaya çıkacak kabine, ekonomik program ve makro beklentilerdeki seyre göre kademeli bir hareket görülebilir. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)