E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Başka ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de tüketilen birçok “sanayi ürünü” içecek ve yiyecek, özellikle çocuklarımızın tükettikleri gıda maddeleri (örneğin kolalı içkiler, pastalar) “koşnil” böceği ile renklendiriliyor.
Koşnil böceğinin gıda maddelerinde kullanılması yasak değil. Tersine bu maddeyi kullananlar ambalajlarına “Tamamen doğal katkı maddesi kullanıyoruz” diye yazarak övünüyorlar. Ambalajların üzerinde gıda maddesinin içeriği tam olarak yazılıyor ise iyice inceleyiniz: “L 20” işareti var ise o ürün “Koşnil” böceği ile renklendirilmiş demektir. Ne yazık ki her üretici “Koşnil” kullandıklarını ürün ambalajına yazmıyor.
Durup dururken nasıl oldu da “Koşnil” tekrar gündeme geldi? ABD’de ünlü bir kahve zincirinin ürünlerini renklendirmek için koşnil kullanması tepki gördü. Bu tepki medyada yankı buldu. Kahve zinciri bundan sonra koşnil kullanmayacağını açıkladı. Buna bağlı olarak kolalı içkilerin renklendiril-mesinde koşnilin kullanılıp kullanılmadığı tekrar tartışılır oldu.
Kaktüs yaprağındaki asalak Koşniller
Koşnil (cochineal-dactylopius coccus) kaktüs bitkilerinde asalak olarak yaşamını sürdüren bir böcektir. Kırmızı renk verdiği için Aztekler bu böceği kurutarak sonra ezerek, iplik boyamada kullanmışlardır. Gıda maddeleri yanında kozmetik, tekstil sanayinde de kullanılır. Meyve ezmelerine, reçellere, pastalara, dondurmalara, allıklara, rujlara, pudralara renk verir. Böcek Meksika, Bolivya, Şili, Peru ve Kanarya Adaları’ndaki kaktüslerde yaşar. Yumurta dönemi böcekler parlak kırmızı renk alır. Kırmızı renk böceğin dişilerinin vücudu ve yumurtaları ezilerek elde edilir.
Koşnil kırmızısı, “Karmen Kırmızısı” diye bilinir. Günlük zararsızlık dozu 300 mg.dır. Tekrarda yarar var: Gıda maddelerinde “Koşnil” kullanımı eleştirildiğinde, “Koşnil”i savunanlar “Bu bir kimyevi madde değil. Doğal madde... Doğal maddenin sağlığa zararı olmaz. Kaldı ki ABD’de bile bu maddenin kullanımı serbest” diyorlar.
Cevaplanamayan soru şu: “İyi de... Bu maddenin yararı ne? Gıda maddelerine yapay bir renk vererek al-beni sağlamak dışında ne işe yarıyor? Doğaldır diyerek çoluk çocuğa böcek yedirmek doğru mu?”
Bu yazı sadece
“Neyin ne olduğunu anlatmak, uzmanları halka bilgi vermeye davet etmek için yazılmış” bir yazıdır.
Türkiye’de hangi gıda maddelerinde “koşnil” kullanıldığını “Saf ve bakir Türk tüketicileri” olarak bilmek hakkımızdır diye düşünüyorum.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsa gündeme insan sağlığı ile ilgili gösterdiği duyarlılığa teşekkür ediyorum bahsettiğiniz kodu anbalajın kimbilir neresine saklıyorlar bulabilirsem dikkat edeceğim.
tebrik ederim yazınızdan dolayıı kesinlikle araştırılması gereken bir konu ve bu tür maddeler gıda maddelerinin üzerinde ayrıca belirtilmeli kodla falan da değil açık bir şekilde
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:11)