E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Temelleri 1800’lü yıllarda atılan, bugün dünyanın en büyük 10 traktör üreticisinden biri olan Uzel Holding’in İstanbul Eyüp’te bulunan fabrika binaları ile içerisindeki 842 üretim aracı, icradan satışa çıkarıldı. 4 gayrimenkule toplam 205 milyon, mekanik pres tezgahından freze tezgahına, boya tabancasından tiner pompasına kadar 842 çeşit üretim aracına ise 45.5 milyon TL değer biçildi.
Dünyanın en büyük 10 traktör üreticisi arasında yer alan Uzel Holding’in temelleri, 1864 yılında atıldı. “Uzel Corporation” adıyla şirketleşen Uzel Ailesi, o dönemde Osmanlı İmparatorluğu içerisinde yer alan Bulgaristan’ın Rusçuk kentinde fayton üretmeye ve bu faytonların satışını gerçekleştirmeye başladı. Yıllar sonra firmayı Bursa’ya taşıyan İbrahim Uzel, motorlu taşıtlar için yay üretimine girişti. 1962’de yaşamını yitiren İbrahim Bey, motorlu bir taşıt üretme hayalini 1961’de gerçeğe dönüştürdü ve traktör üretimine başladı. Holding, 2005 yılında genel merkezini Hollanda’ya taşıdı. Kurumsal anlamda büyük başarılara imza atan holdingin hakim hisselerini elinde bulunduran Uzel Ailesi, babaları Ahmet Uzel’in 1998’de hayatını kaybetmesinin ardından “miras kavgasına” tutuştu. 2006 cirosu 700 milyon dolar olan şirketin kötü yönetildiğini ve bazı şirketlerin de yabancı firmalara satıldığını iddia eden anne Türkan Uzel, 2006’da İstanbul 9’uncu Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurarak, oğulları Emil İbrahim Önder Uzel ile Ahmet Serdar Uzel’e dava açtı. Anne Uzel, mahkemeden, kendisine ait olduğunu savunduğu hisselerinin iadesini ve ne kadar hissesinin bulunduğunun tespitini istedi. Davalı oğullar ise hisselerin anneye iadesinin mümkün olmadığını savunarak, davanın reddini istedi. Dava, yaklaşık 3 yıl sürdü ve 2009’un Eylül ayında karara bağlandı. Mahkeme, davalılar Emil İbrahim Önder Uzel ile Ahmet Serdar Uzel’in üzerinde bulunan hisselerden 15 milyon 205 bin’er paylı hisse ile Ahmet Uzel Vakfı’ndaki 600 bin hissenin Türkan Uzel’e ait olduğuna hükmetti.
Alacaklı IFC!
Aile fertleri arasında yaşanan “miras kavgası”ndan etkilenen Uzel Holding, eski parlak günlerini geri bıraktı. 2009 yılında Eyüp İcra Müdürlüğü’ne başvuran “İnternational Finance Corporation” -IFC- (Uluslararası Finans Kuruluşu), kendilerine olan yüklü miktardaki borcun tahsilini istedi. Borçlu şirket, yükümlülüklerini yerine getirmeyince, alacaklı finans kurumu konuyu, Eyüp İcra Hukuk Mahkemesi’ne taşıdı ve alacaklarının, borçlunun menkul ve gayrimenkullerinin satılarak tahsil edilmesi talebinde bulundu. Hukuki sürecin sonunda da borçlu Uzel Holding’in Eyüp’teki fabrika binaları ile bunların içerisindeki üretim araçlarının haczedilmesine karar verildi. Hacizler gerçekleştirildi ve holding bünyesindeki fabrikalar ile bu binalar içerisindeki üretim araçları için değer tespitleri yapıldı. Değer tespitlerinin tamamlanmasının ardından ise holdingin, taşınır ve taşınmaz malları, geçtiğimiz günlerde İstanbul 10. İcra Müdürlüğü’nce satışa çıkarıldı. Tüm satış sürecinin ardından Uzel Holding’in taşınır ve taşınmaz mallarının yeni sahip ya da sahipleri belli olacak. Vatan
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:28)