E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinUzaya Türk önderliği---

Uzaya Türk önderliği

Uzaya Türk önderliği
03 Kasım 2013 - 08:37 borsaningundemi.com

Aralarında Çin, Pakistan Tayland gibi üyelerin olduğu Asya Pasifik Uzay işbirliği örgütü genel sekreterliği Türkiye'ye geçti...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Çin, Bangladeş, İran, Moğolistan, Pakistan, Tayland ve Peru’nun da üyesi olduğu Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü’nün Genel Sekreterliğinin Türkiye’ye geçtiğini açıkladı. Bakan Ergün, “2011 yılında Rasat, 2012 yılında Göktürk 2 uydusunu kendi imkanları ile üreten ve yörüngeye oturtarak uzay yarışında ‘ben de varım’ diyen Türkiye, bu önemli örgütün Genel Sekreterlik yarışında katılımcı tüm ülkelerin desteğini almıştır” diye konuştu.

GÖREV İÇİN TÜBİTAK’TAN BİR İSİM
Genel Sekreterlik görevini Türkiye adına TÜBİTAK BİLGEM Program Yönetimi Ofisi Direktörü Celal Ünver yürütecek. Ünver, Asya Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü’nün beş yıl süre ile ikinci Genel Sekreteri görevini yapacak.

KÜRESEL ÇALIŞMALARIN İÇİNDEYİZ
Bakan Ergün, kısa adı APSCO olan Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Örgütünün 1’inci Olağanüstü toplantısının 30 Ekim 2013 tarihinde Çin’in Başkenti Pekin’de gerçekleştirildiğini belirterek, toplantıya APSCO üyesi sekiz ülke temsilcilerinin katıldığını belirtti. Türkiye, uzay alanında Asya-Pasifik Uzay Örgütü’nün yanı sıra Uzay Araştırmaları Komitesi (COSPAR), Avrupa Uzay ve Toplumu Kuruluşu (EURISY), Uluslararası Uzay Federasyonu (IAF) ve Yer Gözlem Grubu (GEO)’nun da üyesi.

OYLAMA GİZLİ YAPILDI, ÜNVER FARK ATTI
APSCO’nun yürüttüğü çok uluslu projelerin Türkiye’deki tüm koordinasyonu TÜBİTAK UZAY tarafından yürütülüyor. Genel sekreterlik seçimi gündemi ile olağanüstü toplanan Genel Kurul’da gizli olarak yapılan oylamada Türkiye’nin adayı olan Celal Ünver 691 puan ile diğer adaylara belirgin bir fark atarak birinci oldu.

10 YIL İÇİNDE YERLİ YAPIMI UYDU UZAYA FIRLATILACAK
Bakan Ergün, “Önceden uydular için parayı verip, başkasından satın alıp, başkasına fırlattırıyorduk. Ama yaptığımız çalışmalarla Türkiye gözlem uydularını kendisi yapabilen bir ülke haline geldi. Şu anda Türkiye önümüzdeki 10 yılda hem haberleşme uydularını yapmayı, bunları fırlatmayı, hem de kendi füze savunma sistemleri konusunda özgün teknolojileri geliştirmeyi başaracaktır” diye konuştu.

Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü nedir?
İLK adımı 1992’yılında atılan kuruluşun, taslak konvansiyonu 2003 yılında oluşturuldu. Ekim 2005’de, Pekin’de APSCO Konvansiyon töreni yapıldı. Konvansiyon bu aşamada 7 Asya ülkesi (Bangladeş, Çin, Endonezya, İran, Moğolistan, Pakistan ve Tayland) ve 1 pasifik ülkesi (Peru) toplam 8 ülke tarafından imzalandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)