E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisUyum’da 3 yılda yaşanan düşüş % 35---

Uyum’da 3 yılda yaşanan düşüş % 35

Uyum’da 3 yılda yaşanan düşüş % 35
26 Şubat 2013 - 08:10 borsagundem.com

Tüm fırsatları avantaja çeviren patronlar, masaya ‘Tesco’yla oturup ‘Makro’yla kalkılan satış ve yatırımcıya masal gibi mesaj…

BORSAGUNDEM.COM
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) yatırımcılarına pek de fazla uyum sağlayamamış bir şirkette sıra; Uyum Gıda. Patronlarının sermaye piyasalarının yarattığı tüm fırsatları avantaj haline çevirdiği Uyum Gıda’nın küçük ortakları neye yansın bilemiyor; halka arzdan bu yana fiyatta yaşanan yüzde 35’in üzerindeki düşüşe mi, yoksa ana ortaklık değişiminde bile çağrıda bulunulmayacak yönteme mi?
Uyum Gıda Kasım 2010’da sermaye artırım yöntemiyle borsaya adım attı. Halka arz sonrası şirketin yüzde 30’u İMKB’de Ulusal Pazar’da işlem görmeye başladı. Şu anda hala yüzde 30’u borsada işlem görüyor. Yaklaşık 37 milyon dolarlık bir halka arz geliri elde edildi. Hisseler 8.75 liradan satıldı. 748’i yurtiçi bireysel yatırımcı olmak üzere halka arzdan toplam 1.298 yatırımcı hisse satın aldı.
Fiyat istikrarı için ayrılan fon 30 günde tükendi
Kasım 2010’da yapılan bu halka arzdan hemen sonra fiyatlardaki gerilemeyi fırsat bilen patronlar Ahmet Akyüz, Ali Akyüz ve İskender Keleş, hisse satın almaya başladı. Hisse fiyatı düştükçe onlar almaya devam etti. Bu arada halka arza aracılık eden aracı kurum Terra Menkul, fiyat istikrarı için ayrılan payın halka arzdan itibaren 30 gün içinde kullanıldığını açıkladı. 2011 yılının ilk aylarından itibaren de patronlar halka arz fiyatının altında topladıkları hisseleri peyderpey satmaya başladı.
Şirket satışında sağ gösterip nasıl sol vurulur?
Ağustos 2011’de ise büyüme sürecine ivme kazandıracak, finansal ve operasyonel konumuna katkı sağlayacağına inandıkları yabancı bir yatırım fonu ile gizlilik sözleşmesi imzalandığını açıkladı ana ortaklar. İlk sermaye artırım kararı bedelsiz oldu ve hemen bu gizlilik sözleşmesinin ardından geldi. Bedelsiz sermaye artırımının hemen ardından da Haziran 2012’de Keleş ve Akyüzler şirketin yüzde 10’u temsil eden payları Fimar Holding’e devretmek için sözleşme imzaladı.
Buraya kadar küçük yatırımcı cephesinden bilinen yegane şey Hisse devri için birileriyle görüşüldüğüydü. Bu arada basında Tesco’nun Uyum’a talip olduğu yönünde haberler yer almaya başladı, ancak Uyum Gıda patronları söz konusu haberleri yalanladı. Uyum Gıda yalanladı ama Tesco bir süre sonra Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada görüşmelere başlandığını doğruladı.
Uyum Gıda’nın patronları da tam da bu sırada Balıklı Danışmanlık ile her türlü opsiyonun değerlendirilmesi için anlaşma imzalandığını açıkladı. Tesco’nun görüşmelerin olumsuz sonuçlandığını açıkladığı tarih olan 29 Kasım 2012’de Makro’ya şirket hisselerinin yüzde 47,32’si devrediliverdi. Çağrıda bulunma yükümlülüğü doğmadığı için, Makro’da küçük ortaklara çağrıda bulunmaya yeltenmedi. Şu anda şirketin hisselerinin yüzde 47,32’si Makro’da. İskender keleş, Ahmet Akyüz ve Ali Akyüz’ün ise şirkette hala yüzde 7,56’şar oranda payı bulunuyor.
En son küçük ortakların haberi oldu!
Tesco ile görüşmelere devam ederken bir anda Makro'yla masaya oturup ve hemen anlaşan Uyum Gıda ve Makro yöneticileri, “Günler öncesinden halka açık şirketin Makro'ya satılacağı bilinmesine ve bundan en son küçük ortakların haberdar olmasına” yönelik soruları gönül rahatlığı ile yanıtladı. KAP’a açıklama yapıldığını ama içeriğinin söylenmemiş olabileceğini bildirdiler. Oysa bu konuda “yabancı bir fonla opsiyonlar üzerine gizlilik sözleşmesi imzalandığı” dışında tek bir açıklama yok. Yani eğer bu yabancı fondan kasıt Makro ise evet açıklama yapılmış, ama içeriği yok.
Hisselerini devreden ortaklardan İskender Keleş’in neden Tesco ile anlaşılamadığı sorusuna verdiği yanıt ise aslında oldukça manidar: “Aslanın 10 TL’si tilkinin 20 TL’sinden iyidir…”
Şimdi soruyoruz: “Kim aslan, kim tilki, kim kuzu?” 
‘YILIN YAZI DİZİSİ’ DEVAM EDECEK
İŞTE UYUM'UN BORSA GRAFİĞİ


























 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (26)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xxx27 Şubat 2013 17:32

    ortada UYUM var yandan geç.

  • şaşkın27 Şubat 2013 16:36

    köpeksiz köy buldular,deyneksiz geziyorlar,pervasız-fütursuz.

  • Hakan M. SORGUÇ27 Şubat 2013 09:40

    Bu tip negatif iyon yüklü haberleri neden senet dip yaptığında ya da dip yapması beklenene kadar durup da bir nebze toparlanma yapacağı sıra yayınlıyorsunuz. Birde haber spotlarını göze batacak gibi banner yapıyorsunuz. Bırakın da 3.5 TL den alıp zarar edenler 1.50 den dönen kağıt için umutlansınlar 2.8 civarı belki çıkarsa kısmen de olsa zararlarını telafi edebilirler. Bozulan sinirler ve psikoloji için ise Uyum'un tazminat ödemesi ve uzman yardımı lazım.

  • MÜDÜR27 Şubat 2013 05:37

    Bu tahtaya sokmadıkları adam kalmadı. Sarı Levent lakaplı levent Ağanın dan Güney Murat a kadar. Hepside mamalandı. Bunlar son dönemde halka arza teşvik edilen mübarek yandaş işadamları. UYUM UYUM DİYE DİYE yatırımcıları uydurdular..Bu dünyada adaletde bunlara bişey yapamıyor..Ahirette cenab-ı Hak Rabbül Alemin yedikleri kul hakkını bunlardan sorar herhalde.

  • 27 Şubat 2013 00:15

    gerçekten bir vatandaş olarak sahipsiz kaldığımı düşünüyorum, ülke ülke değil haram, sömürü düzeni

  • bu ne ki....26 Şubat 2013 23:04

    %60 götürdü özbal 1 senede

  • goldaşZEDE!26 Şubat 2013 19:45

    ŞAKŞAKCILAR SARMIŞ DÖRT BİR YANIMI BAKTIĞIM HER YERDE ONLARI GÖRÜYORUM BEN ONLARI GÖRMEK İSTEMESEMDE HER YERDE ONLAR KARŞIMAAA CIKIYOOOOORRR BERABER YÜRÜRLER ÜÇ KAĞIT YOLUNDA BERABER DOLANDIRIRLAR KÜÇÜK YATIRIMCIYIDA ŞİMDİ YAŞADIĞIM BU DÜNYADA BANA HER ŞEY ADALETİ ARATTIRIYOOOOOOR

  • reheag da neler oluyor26 Şubat 2013 19:30

    Sn SPK yönetimini RHEAG adlı şirketi acilen araştırmaya davet ediyoruz.

  • goldaşZEDE!26 Şubat 2013 19:30

    SAYIN BOSAGÜNDEM SİTESİ SORUMLULARI LÜTFEN YAZDIKLARIMI YAYIMLAYIN HAYIRDIR SİZDEMİ GOLDAŞ ZEDE SİNİZ YAZDIKLARIMDA KÜFÜR YOK NEDEN YAYIMLAMIYORSUN O KADAR ÜÇ KAĞIDI YAYIM YAPIYORSUNDA BENİM YAZDIKLARIMI MI SAKINCALI BULDUN YOKSA GOLDAŞ DANMI KORKTUN.EYER BİR KORKUN YOKSA NEYSE BENİM YAZDIKLARIMDA SAKINCALI BULDUĞUN KELİMELER OZAMAN SEN UYGUN OLAN KELİME seçip yazdıklarımı birzahmet yayımlıyıver kardeşim BENİM SESİMİ KESME!

  • MUSTAFA KILIÇ26 Şubat 2013 19:25

    HATIRLADIGIM KADARIYLA HALK YATIRIM HALKA AÇTI HALK YATIRIMDA ÇASLIŞAN BROKIRLAR ADETA HİSSE UÇACAK GİBİ REKLAM YAPTILAR YAZIK GÜVENİLİR KURUMLAR DA ÇALIŞANLAR DÜZENCİ OLMUŞ

  • goldaşZEDE!26 Şubat 2013 19:07

    SAYIN BOSAGÜNDEM SİTESİ SORUMLULARI LÜTFEN YAZDIKLARIMI YAYIMLAYIN HAYIRDIR SİZDEMİ GOLDAŞ ZEDE SİNİZ YAZDIKLARIMDA KÜFÜR YOK NEDEN YAYIMLAMIYORSUN O KADAR ÜÇ KAĞIDI YAYIM YAPIYORSUNDA BENİM YAZDIKLARIMI SAKINCALI BULDUN YOKSA GOLDAŞ DANMI KORKTUN.EYER BİR KORKUN YOKSA NEYSE BENİM YAZDIKLARIMDA SAKINCALI BULDUĞUN KELİMELER OZAMAN SEN UYGUN OLAN KELİME seçip yazdıklarımı birzahmet yayımlıyıver kardeşim BENİM SESİMİ KESME!

  • Nuray26 Şubat 2013 18:48

    MRGYO içinde yazarsanız iyi olur, 1,42 sat vatandaşa su an 47 kuruş.Yıllardır borsadayım böyle birşey görmedim.

  • goldaşZEDE!26 Şubat 2013 18:37

    SAYIN BOSAGÜNDEM SİTESİ SORUMLULARI LÜTFEN YAZDIKLARIMI YAYIMLAYIN HAYIRDIR SİZDEMİ GOLDAŞ ZEDE SİNİZ YAZDIKLARIMDA KÜFÜR YOK NEDEN YAYIMLAMIYORSUN O KADAR ÜÇ KAĞIDI YAYIM YAPIYORSUNDA BENİM YAZDIKLARIMI SAKINCALI BULDUN YOKSA GOLDAŞ DANMI KORKTUN.EYER BİR KORKUN YOKSA NEYSE BENİM YAZDIKLARIMDA SAKINCALI BULDUĞUN KELİMELER OZAMAN SEN UYGUN OLAN KELİME BULUP BENİM SESİMİ KESME!

  • goldaşZEDE!26 Şubat 2013 17:54

    EEEYY DENETİM YAPANLAR SİZ DEYİLMİSİNİZ BU ŞİRKETİ 33 VE 27. SIRAYA SOKAN ALIN BUDA SİZE KAPAK OLSUN http://www.iso.org.tr/tr/web/besyuzbuyuk/turkiye-nin-500-buyuk-sanayi-kurulusu--iso-500-raporunun-sonuclari.html

  • darbeli26 Şubat 2013 17:19

    sanifoam ve özbala ne zaman sıra gelir

  • nuri26 Şubat 2013 16:53

    geçen bi sitede mübareklerin olduğu söylenmişti

  • cemal26 Şubat 2013 16:44

    Benim bu ülkenin ne ADALETİNE ne DİNİNE ne SÖZÜNE ne İNSANINA ne YERİNE ne YURDUNA ne SUYUNA nede KARISINA nede KIZINA hiç güvenim kalmadı.şimdi içinizden hanginiz yukarıda yazdıklarımdan sorun yaşamadı belki vardır sorun yaşamayan ama bir gün olacak onlarda sorun yaşayacak.sorun olmazmı elbette olur ama bu ülkede bitmek bilmiyor ve biz insanları adeta ezip geçiyor.bazılarınız bana yazdıklarımdan dolayı kızabilir hatta küfür bile edebilir aslında bana küfür ve kızmak yerine bizi bu hallere düşürüp DÜŞÜNDÜREN izin verenlere kızıp küfür edin.keşke imkanım olsada bende kalan şu saf kalmış insanlığımı kaybetmeden defolup gidebilsem buralardan.daha ağır ifadeler kullanmak isterdim hemde tam hedefte olanlara ama biliyorsunuz biz kimsesiz güçsüz insanlarız yoksa o hedefteki güçlü insanlar yada insan demoları beni yıprata bilirler sonuçta bir devlet zayıf insanların haklarını korumadıkca o demolar her zaman güçlü kalırlar:(

  • memsazede26 Şubat 2013 16:04

    sıra memsa ya nezaman gelecek bir dosyada ona gerekli gözaltı pazarındakiler dah yüksek bedelle işlem görüyor...

  • uyumzede26 Şubat 2013 12:57

    bu uyumcuların yaptıkları saymakla bitmez önce ortaklarının malını 9,26 fiyatla aldılar (daha doğrusu kapa öyle haber geçtiler) sonra permira diye bir fonla anlaştık diye bütün piyasaya yaydılar söyledikleri fiyat bölünmemiş haliyle 15tl idi daha sonrasındabütün piyasaya kipaya 5 tl (bölünmüş fiyatı ile) ye satdık diye piyasaya yaydılar ve bu sayede hissenin fiyatını yükseelttiler bu arada şirketin parasını borç alarak kullandılar ve bu yüzden spkdan ceza yediler bu olaylarla ilgili arayanlaradaa G.MÜDÜR dahil küfür ettiler. Sonrada biz müslümanız orucumuzu ümrede tutar kurbanımızı hacda keseriz biz bu işleri bilmiyoruz diye gerçekten insanları kandırdılar BENİM ANLADIĞIM KADARI İLE BU İNSANLARIN PARA İÇİN KULLANMAYACAKLARI ARDINA SAKLANMAYACAKLARI HİÇBİRŞEY YOKTUR. KEŞKE BİR MERCİ OLSADA ONLARIN BU YAPTIKLARI YANLARINA KALMASA AYAKLARINA DOLANSA

  • quaim26 Şubat 2013 12:32

    bu rezil şirketin basiretsiz yöneticilerinden başka günahkarlar da var. halka arzı ve dolayısıyla şirket değerlemesini yapan aracı kurum ile halka arz seferberliği diye bas bas bağıran siyasi otorite ve kamu kurumları... ama en büyük hata tabi ki küçük yatırımcılarda bence. ne idüğü belirsiz şirketlere ne diye yatırım yaparız ki...

  • avare26 Şubat 2013 11:49

    düşüşün büyüğü kasım 2012 den herhangi bir otoriteye mali tablo verilene kadar oldu,tablo verilmeden 10gün öncesinden yüklü miktarda satışlar hızlandı %20 düştü,bu açıkça İNSİDER TRADİNG,otoriteler gereğini yapmalı,bu sürede kimler sattı belli,içsel bilgiye ulaşanlar belli,büyük değil küçük silkelemede hepsi dökülür.

  • cahil26 Şubat 2013 11:14

    yorum (aaa) bu yazıyla senin yazının arasında bağ kuramadık,reca etsek daha açık olarak aradaki ilgiyi kursan,bol kazançlar.

  • gariban26 Şubat 2013 11:09

    sanırım uyum'cuların dayısı güçlü,çünkü çok pervasız ve aleni suç işleniyor.

  • aaa26 Şubat 2013 10:42

    Öncelikle hemen şu mail adresini not alınız: [email protected] ve bundan sonra bu adresten benimle irtibat kurunuz. Arena Genel Müdür Yardımcısı Serkan Çelik tarafından hazırlanan, çağrıdan kaçmak ve vergi kaçırmak maksadıyla kağıt üzerinde farklı gösterilen satış anlaşmasının hisse detaylarını içeren Excel dosyası aşağıdaki linkten download edilebilir. http://www.hackbul.com/arena%20hisse%20devir1.xls Bu dosyayı eklediği e-mail de şöyle: From: Serkan Celik To: "[email protected]" , "[email protected]" [email protected]>, "[email protected]" ,"[email protected]" CC: Izi Kohen , Deger SAHBAZ Date: 5 August 2010 17:06 Subject: SPA Pazarlıkları Sayın Ortaklar, Alıcı Salı gününden beri karar verme yetkisine sahip 2 yöneticisi ile buradaydı. 3 gündür aralıksız yaptığımız pazarlıklarda geldiğimiz en son noktada sizin onayınıza ihtiyacımız var. Ortaya çıkan koşullar şunlardır: 1. Alıcı, Şirket’in %100’ü yerine %49,40’ını almak isteği ile geldiği için toplam şirket değerini 80,0 m USD’nin üzerinde değerlemesi gerektiğini kabul ediyor. Aşağıdaki teklifte detaylandırıldığı gibi %49,40’lık hisse karşılığı cash ödenecek tutar 43,3 m USD olacak. 2. Alıcı kendi board’unda çıkan sıkıntılar dolayısıyla bize yapacağı ödemeyi sınırlamak zorunda kaldığını belirtti ve 45 m USD üzerinde nakdi ödeme yapamıyor. Dolayısıyla, tender offer alıcı için olası bir alternatif değil ve bundan kesinlikle kaçınmak istiyorlar. 3. Tender offer’ı tetiklemeden yönetimi almanın yolu, hisse miktarını %49,40’ı* aşmaması ve 3 yıl CEO kalacak İzi’nin halka açık olmayan hisselerinin sıfırlanmasıdır. (Bizim avukat da bunu teyit ediyor) *49,90 yerine %49,40 olmasının sebebi İzi’nin %0,56 halka açık hissesinin bulunması ve bunlarının toplamının %50’yi geçmemesi gerekmesidir. Pazarlıklarda ana prensibimiz, tüm ortakların hisselerinin aynı fiyattan değerlendirilmesinin sağlanması oldu. Pazarlıklarımızın sonucunda geldiğimiz son noktada masadaki öneri şudur: 1. Toplam 43,3 m USD’lik ödemenin detayı: a. %49,40 oranındaki hisseyi 77 m USD'lik şirket değeri ile 38 m USD ödeyerek alacaklar. Bu şekilde İzi'nin kapalı paylarının tamamı almış olacaklar ve geriye İzi'nin %0,56 halka açık payı dahil %18,12'lik hisse kalacak. b. %18,12’lik hisse için 77m USD ile 48 m USD taban fiyat arasındaki farkı zarar telafisi amacıyla 5,3 m USD ilave bir ödeme yapacaklar. Böylece eğer kalan %18,12 hisselerinizi ileride 48 m USD’nin altında bir değerle satarsanız zarar ya da bunun üzerinde bir değerle satarsanız kar edebilirsiniz. Vergiden kaçınmak amacıyla, %18,12’lik hissenin 5,3 m USD’lik zarar telafisinin tamamı ya da bir kısmını, %49,40’lık hissenin alış fiyatını arttırarak ödeyecekler. 2. İzi 3 yıl şirket içerisinde CEO olarak çalışma taahhüdü karşılığı olarak 2,5 m USD bir compensation alacak. İzi’nin bunun dışında hisse satışı için alacağı ekstra bir değerleme fiyat farkı olmayacak. Hesaplamalar hakkında sormak istediğiniz birşeyler olursa aramanızı rica ederim. Serkan Çelik

  • derviş26 Şubat 2013 10:33

    küçük ortaklarıyla UYUMSUZ bu hissede en çok manüpilasyon ve insider suçu işleniyor,hisse devri hikayesinde doruğa çıktı "herhangi bir otoriteye mali tabol" verilmeden 10gün öncesinden yüklü satışlar hızlandı,tablo kamuya açıklandı zarar büyük,bu da gösteriyor ki bu tablo kamudan önce birilerine açıklanmış,denetim-izleme otoritelerinin kendilerini ispatlamaları için örnek bir vaka.

  • cc26 Şubat 2013 08:24

    Hangi taşı kaldırsan altından bir rezalet çıkıyor