E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUysal: Merkez bankaları ile swap görüşmesi yapıyoruz---

Uysal: Merkez bankaları ile swap görüşmesi yapıyoruz

Uysal: Merkez bankaları ile swap görüşmesi yapıyoruz
19 Nisan 2020 - 14:59 borsaningundemi.com

TCMB Başkanı Murat Uysal, "Türkiye salgın dönemini en az hasarla, hızlı bir şekilde atlatabilecek durumda." dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, salgın hastalığın küresel ekonomiye ve Türkiye ekonomisine etkilerini yakından takip ettiklerini belirterek, "Merkez bankalarıyla mevcut iş birliğimizi güçlendirmek ve yeni swap anlaşmaları tesis etmek amaçlı görüşmeler de yapıyoruz" dedi. Uysal, yeni tip korona virüs (Kovid-19) döneminde alınan tedbirlere ve son gelişmelere ilişkin sorulara şu cevapları verdi:

SORU: "Merkez Bankasının koronavirüsün ekonomiye ve finansal sisteme etkilerini sınırlamak için aldığı tedbirleri biraz açar mısınız? Alınan tedbirler temel olarak neyi hedefliyor?"

CEVAP: "Merkez Bankası olarak salgın hastalığın küresel ekonomiye ve Türkiye ekonomisine etkilerini yakından takip ediyoruz. Hastalığın Türkiye ekonomisi üzerindeki olası olumsuz etkilerini sınırlandırmak amacıyla faiz indirimi ile birlikte piyasanın likidite ihtiyacının karşılanması ve firmaların nakit akışının düzenlenmesine yönelik tedbirler aldık ve bu tedbirleri 17 Mart, 31 Mart ve 17 Nisan'da kamuoyu ile paylaştık. Aldığımız tedbirler dört temel amaca yönelik adımları içeriyor. İlk olarak bankalara Türk lirası ve yabancı para likidite yönetiminde esneklik sağlamayı ve öngörülebilirliği artırmayı amaçladık. İkinci olarak bu süreçten en fazla etkilenen reel sektör firmalarına kesintisiz kredi akışını sağlamayı hedefledik. Üçüncü olarak reeskont kredi düzenlemeleriyle ihracatçı firmaların nakit akışını desteklemek diğer bir öncelik alanımız oldu. Son olarak, para politikası aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik olarak Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) piyasası likiditesinin ve Piyasa Yapıcılığı (PY) sisteminin desteklenmesi ve piyasa derinliğinin korunması için bazı adımlar attık. Salgın hastalık kaynaklı belirsizliklerin ve ekonomik birimlerin likit pozisyonlara yönelme eğilimlerinin, DİBS piyasasında işlem derinliğinin azalmasına yol açtığını gördük. Bu durum para politikası aktarım mekanizmasını zayıflatabileceği için DİBS piyasası likiditesinin desteklenmesine karar verdik.

Bununla birlikte, sermaye piyasalarının derinleşmesi ve bankaların kaliteli teminat getirerek kullanabileceği likidite imkanlarının çeşitlenmesi amacıyla Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ve İpotek Teminatlı Menkul Kıymetlerin teminat havuzuna dahil edilmesine karar verdik. Teminat havuzuna dahil edilebilecek menkul kıymetlerin yatırım yapılabilir kredi notuna sahip olmalarının yanında, vade riskine göre de farklılaşan iskonto oranlarına tabi tutulacaklarını belirtmekte fayda görüyorum. Tedbirlerin Türkiye ekonomisine etkilerini yakından takip ediyor, mümkün olduğunca dinamik, esnek ve tutarlı şekilde hareket ediyoruz. Kurum olarak hızlı karar alma ve aldığımız kararları etkili bir şekilde uygulamaya geçirme becerisine sahibiz. Elimizde son derece geniş ve esnek bir araç seti var, bunları gerektiğinde güçlü şekilde kullanabilecek durumdayız."

 SORU: "Salgından kaynaklanan gelişmelerin Türkiye'nin büyümesini ne ölçüde etkileyeceğini öngörüyorsunuz?"

CEVAP: "Dengelenme sürecinde elde edilen kazanımlar sayesinde ekonomimiz, bu zorlu sürece olumsuz şoklara karşı dirençli bir şekilde girdi. Salgının, ülkemizde tespit edilmeye başlandığı mart ayı ile birlikte öncelikle dış ticaret, turizm, taşımacılık ve bağlantılı sektörler kanalıyla yurt içinde iktisadi faaliyeti sınırlamaya başladığını görüyoruz. İlk çeyrek için baktığımızda, ocak-şubat aylarında ekonomide güçlü bir seyir, mart ayı ortalarından itibaren ise yavaşlama sinyalleri görmeye başladık. İkinci çeyrekte ise salgının büyüme görünümü üzerindeki etkilerinin belirginleşeceğini tahmin ediyoruz. Yüksek frekanslı verileri incelediğimizde, mart ayında başlayan zayıflamanın nisan ayında da devam ettiğini görüyoruz. Özellikle mal ihracatımızda Avrupa bölgesinde daha güçlü olmak üzere bölgeler geneline yayılan daralma öne çıkıyor. Salgının yayılmasını engelleyebilmek için uygulanan seyahat kısıtlamalarının turizm ve bağlantılı taşımacılık faaliyetlerini de olumsuz etkilemesini, bu dönemde iktisadi faaliyeti sınırlayan bir diğer önemli unsur olarak saymak gerekiyor.

Tüketim tarafında ise mart ayı ortasında hava yolu ulaşım harcamalarıyla başlayan düşüşün ay sonu itibarıyla harcama gruplarının büyük bölümüne yayıldığını gördük. Ancak, nisan ayının ilk haftasında haftalık bazdaki kuvvetli düşüşlerin duraklamış olmasını tüketim harcamalarında dip noktanın görülmüş olabileceğine dair olumlu bir sinyal olarak değerlendiriyoruz. Salgın hastalığa bağlı olarak iç ve dış talepteki yavaşlamanın ithalat üzerindeki sınırlayıcı etkilerini de gözlemlemeye başladık. Bu durumun, petrol fiyatlarındaki düşük düzeylerle birlikte, mal ve hizmet ihracatı gelirlerindeki kaybın cari denge üzerindeki etkilerini sınırladığını not etmekte fayda görüyorum. Salgının yayılma hızının düşmesiyle birlikte Türkiye ekonomisinin toparlanmaya başlayacağını düşünüyoruz. Merkez Bankasının büyüme projeksiyonları, ikinci çeyrekteki zayıf seyrin ardından ülkemizde günlük yaşamın ve iş hayatının normale dönmesiyle birlikte yılın ikinci yarısında hızlı bir toparlanmaya işaret ediyor. Türkiye ekonomisi, dinamik yapısıyla bu süreci diğer ülkelere kıyasla daha az hasarla ve kısa sürede atlatabilecek durumdadır."

SORU: "Döviz kurunda son dönemde bir artış söz konusu. Diğer yandan petrol fiyatları düşüyor, iç talep de salgından olumsuz etkileniyor. Bu gelişmeler çerçevesinde enflasyon görünümünü nasıl değerlendiriyorsunuz?"

CEVAP: "Enflasyon beklentileri, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin ılımlı seyrettiğini gözlemliyoruz. Küresel gelişmeler paralelinde Türk lirasında gözlenen değer kaybına karşın, başta ham petrol ve metal fiyatları olmak üzere, uluslararası emtia fiyatlarındaki keskin düşüşün enflasyon görünümünü olumlu etkilediğini söyleyebiliriz. Ayrıca, toplam talep koşullarının enflasyonu sınırlayıcı etkisi bir miktar arttı. Özetle, döviz kuru gelişmelerine karşın emtia fiyatları ve toplam talep koşullarının enflasyonu sınırlayacağını öngörüyoruz. Bu gelişmelerle birlikte yıl sonu enflasyon tahmini üzerindeki risklerin aşağı yönlü olduğunu değerlendiriyoruz. Bu noktada, ekonominin üretim potansiyelini ve böylelikle finansal istikrarın desteklenmesine yönelik son dönemde attığımız adımlarla, bu olağanüstü dönemin en az hasarla atlatılmasını amaçladığımızı tekrar vurgulamak isterim. Parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla uygulamaya koyduğumuz destekleyici adımların zamanlı, hedefe odaklı ve öngörülebilir olduğunu, dolayısıyla enflasyondaki düşüş patikası açısından kayda değer bir risk oluşturmadığını değerlendiriyoruz."

SORU: "Bu hafta IMF/Dünya Bankası Bahar Toplantıları ve öncesinde G20 kapsamında yapılan toplantıları sormak istiyorum. Ayrıca diğer merkez bankalarıyla ikili swap anlaşmaları konusunda görüşmeler yapılıyor mu, kısaca değerlendirebilir misiniz?"

CEVAP: "Son dönemde video-konferans şeklinde düzenlenen birçok uluslararası toplantıya katıldık, finansal sistemin yaşadığı stresi azaltmaya ve uluslararası ticaretin kesintisiz sürmesini desteklemeye yönelik görüşlerimizi paylaştık. G20 platformunda, üye ülkeler özellikle alınabilecek ekonomik önlemler, bu önlemlerin içeriği, miktarı ve koordinasyonu konularını tartışıyor. Uluslararası kuruluşlar nezdinde yapılan değerlendirmelerde koronavirüs salgını ile birlikte küresel görünüme dair beklentilerin olumsuz olduğunu görüyoruz. Salgın nedeniyle belirsizlik üst düzeyde seyretmeye devam ederken, alınan tedbirler sayesinde küresel ekonominin kademeli bir şekilde toparlanacağı öngörülüyor. Görüşmelerde küresel merkez bankalarının ve mali otoritelerin bu dönemde özellikle hızlı aksiyon almalarının ve işbirliğine devam etmelerinin önemi vurgulandı. Bildiğiniz üzere, bizim de uzun süredir yerel paralarla ticaretin desteklenmesi konusunda belirli ülkelerle devam eden swap anlaşmalarımız var. Bununla birlikte, merkez bankalarıyla mevcut iş birliğimizi güçlendirmek ve yeni swap anlaşmaları tesis etmek amaçlı görüşmeler de yapıyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (47)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Motie Sokie 21 Nisan 2020 22:48

    Swap bağlantısı yaptın yaptın...Yoksa memleket yan yatar....YTD

  • emekci20 Nisan 2020 14:32

    bu işin şakası yok, ip koptu kopacak. merkezin net dolar rezervi 0

  • Mevsim20 Nisan 2020 13:09

    Yıl sonuna dogru dolar ve altın tarihinde gorulmemis seviyelere ulaşabilir

  • Mevsim20 Nisan 2020 13:05

    Bir gece ansızın pik

  • Salih20 Nisan 2020 07:59

    Swab hayalleri daha gerçekçi çözümlere bakılsa daha iyi değilmi

  • Eser20 Nisan 2020 06:30

    Bunların ekonomi yönetimini anlayışında sürekli borç alma büyük bir ekonomi yönetim başarısı galiba!

  • Eskici19 Nisan 2020 23:20

    Abd ölümler atıyor bizde dolar artıyor ciddi olarak soruyorum merkez cevap ver .......sarmisagin kilosu 100 tl olmus ;)

  • Emret komutanım19 Nisan 2020 23:11

    Yes sir cü

  • Murat the Badem19 Nisan 2020 22:11

    Murat oglum sanada bıyık bıraktırmıslar. 10 milyon TL prim alıcam diye memleketin kasasını bosalttınız, memlekette ağaç kalmadı para basmaktan, halka döviz bazında fakirleşme rekoru kırdınız 1 senede. Swap karsılıgında ne vericen karsı tarafa. 3-4 milyarlık elinde bono var.  Hayır işin kotu tarafı Halk ın su meshur 200 milyar doları varya şimdi çekmek istese neyle oduycen? Tam takır kuru bakır opucuk mu vericeniz dolarını cekmek isteyene?

  • Çarşı fiyat müfettişi19 Nisan 2020 20:35

    Ham petrol dibin dibinde, bizde daha iki gün evvel zam yapıldı, denecek ki $ yükseldi, tmm.da petrol de düştü. Hiç değilse fiyat yerinde kalmalıydı. Çarşı, pazar, market fiyatları uçtu. Bu durumda Enflasyon hedefi gerçekçi değil. Ha, gıdayı enflasyon sepeti dışına atarsanız hedef tam olmasa da yaklaşık tutabilir. Bu da göz boyama olur.

  • Kerim19 Nisan 2020 19:38

    Saab işini polisler çok kullanır acep ne oluyor

  • Sosyolog 19 Nisan 2020 18:24

    Ana akım bütün medya bir partiye hizmet edince; Ülkenin içinde bulunduğu durumun ülkenin yanlış yönetildiği ve kaynaklarının yanlış kullanıkması sonucu olduğunu kimse söylemiyor. Sürekli borç alma başarıları konuşuluyor.

  • badem19 Nisan 2020 18:16

    herkes espri yapıp, dalga geçiyor ama durum ciddi. bu sene bütçe açığı korkunç olacak, vergiler krediler hep ötelendi. dünya krizde olduğu için ihracat azalacak, turizm de duracak. cari açığı finanse etmek için gerekli dolar acilen bulunmalı. unutmadan, bugün borç alan yarın emir de alır

  • ASİ19 Nisan 2020 18:12

    İstenilen sorular sorulmuş. Baskanda saymaya başlamış. Doğrular konuşulmadıgi sürece geri kalmaya mahkumuz.Enerji fiyatlarınn düştüğünü . . Enflasyonunda düşeceğini söylüyor . Yahu bu ülkede hergun zam yapılıyor Hergun farklı vergiler cikartiliyo. Nasıl oluyorda enflasyon düşecek. Doğru konuşun enflasyon %35 40 Yukarisinda Aşağısında değil.

  • zuhaha19 Nisan 2020 17:44

    Bu tip bakınca aklıma kurtlar vadisi tombalacısı geldi ya var ya aynı zuhaha😂

  • Ali bry19 Nisan 2020 17:31

    Tipe bak . Her yerinden uyuşukluk akiyor

  • Okie Dokie19 Nisan 2020 17:29

    Swap söylentisiyle doları 7 TL altında tutmaya çalışmıyorsunuz di mi başkanım? Bu söylentiye inanıp dolarını bozup TL'ye geçeyen vatandaşa Çarşamba günü 50 puan faiz indirimiyle bir tokat daha atmazsınız di mi başkanım?

  • Adım adım19 Nisan 2020 17:23

    Sayı garantisi verilen ihaleler dolar üzerinden onlar nolucak

  • Ufuk19 Nisan 2020 17:22

    Zaten biliyoruz.yeni haber değil

  • Ali19 Nisan 2020 17:12

    Swab felan boş işler. Gerçeklerle yüzleşmek ona göre önlemler almak lazım.

  • EGE19 Nisan 2020 16:55

    TÜRKLİRASINI BUKADAR DÜŞÜRDÜNÜZ YA DOLAR TL NİN 7 KATI 17 YILDA GELİNEN NOKTA 70 SENTE MUHTAÇ KALACAĞIZ BÜYÜK KONUŞMAYACAKTI CUMHUR BAŞKANI BAKIN TEK TEK BI SÖZLERI YİYOR OLDUK SİZİN MERKEZ BAŞKANLIĞINIZDA SIFIR BATIRDINIZ INŞALLAH BURADA KALIR HAL VE GİDİŞAT ZAYIF

  • Donadoni19 Nisan 2020 16:55

    Faiz oyle veya boyle patlayacak piyasa inadi sevmez o zaman swap vs ise yaramayacak bilincsiz inat inat bakalim ne olcak hadi hayirlara vesile olsun

  • Arif19 Nisan 2020 16:53

    Üçüncü kürü avrasya tüneli ve körfez köprüsü şimdilerde kullanılmadığı halde hükümet yabancıya ne kadar ödeme yapıyor rica etsek söylermisiniz. O na göre mesaj gönderip 10 lira destek olalım.

  • bengin19 Nisan 2020 16:52

    doları düşürmek için takastan gelecek dolar ları piyasada mı satacaksınız Başkanım

  • Fikret 19 Nisan 2020 17:21

    İyi fikir

  • swap19 Nisan 2020 16:52

    swap gelirse hangi hisseler olumlu etkilenir üstadlar?

  • bengin19 Nisan 2020 17:18

    ınşaat şirketleri patlar ödemeler onlara yapılacakmış onlar için takas yapılıyor.

  • Erol19 Nisan 2020 16:50

    Enflasyon yüzde 50 ama faizler yüzde 9 . Burda yanlışlık yok mu.

  • amanin amanin 19 Nisan 2020 16:40

    Swap anlaşmaları güzeldir ama karşılıksız olmaz. FED ne karşılığında yapıyor? Diyor ki elinde ABD hazine tahvili olucak hazırda taşıdığın. Bizde var mı? Halkbank davası zamanında hepsi satıldığı için yok. Katar ile yapılmıştı daha önce. Güzel teminatlar ve Kanal İstanbul karşılığında. Şimdi de Çin ile yapılabilir. Ne karşılığında? Tabii ki varlık fonundaki türk şirketleri.

  • Metin19 Nisan 2020 16:56

    Katarlılara kanal istanbul sözü verilince arsa tarla ne varsa o bölgede katarlılara satıldı. Adamlar bir an önce çalışmaların başlamasını istiyordur.

  • Doğrucu davud19 Nisan 2020 16:22

    Swap mwap hikaye hepsi geçici çözüm. Çözüm bundan sonra vatandaşın sırtına kırbacı indirmekten geçiyor açık verdikçe zam gelecek.bu girdaptan çıkmak imkansız.tüketimle büyünür mü şu an hükümet bunu yapıyor.ayrıxa tükettiğin para dışarıdan aldığıb kredi.kendi tasarrufunu tüketsen ne ala.bu kriz bitince kamunun borcu katlanmış olacak.kredileri çevirebilmeleri mucize olur.

  • Cemil19 Nisan 2020 16:02

    Ülke zaten batıktı yedek akçeyide harcadılar bitirdiler satacak fabrikada kalmadı yaptıkları yolları köprüleri hastaneleri yabancıya kiralarlar.

  • ekonomist/stratejist19 Nisan 2020 15:50

    Ateş olmayan yerden duman çıkmaz der atalarımız böyle bir söylem bile belli bir mesafe katedildiğini gösterir. En başından beri swap yanlısıydım IMF ile borç sözleşmesi sıkıntılı olur. Herhalde FED 10 milyar Dolar, Avrupa Merkez Bankası 10 milyar Dolar, IMF 10 Milyar Dolar ve Çin Merkez Bankası 10 Milyar Dolar yani toplamda 40 Milyar Dolarlık swap anlaşmasına gidilecek gibi anladigim bu şekilde hadi hayirli olsun😉

  • dengesiz19 Nisan 2020 23:05

    bi öylesin bi böylesin dengesizsin eko

  • Göbel19 Nisan 2020 16:15

    BIST’e özellikle coşan hisselere + getirisi olacağını düşünüyorum, bence de yerinde bir hamle

  • CAN19 Nisan 2020 15:45

    ŞU TL MİZ SERT DÜŞÜYOR İNSANLAR CEBİMDEKİ PARA ERİYECEGİNE DOLAR ALIM DİYOR BARİ ŞU TL,MİZİ YUMUŞAK YUMUŞAK DÜŞÜRÜN.HALK VİRÜSTEN DEGİLDE TL NİN DEGER KAYBINDAN DAHA KÖTÜ DARBE YEDİ.ALIM GÜCÜ ERİDİ ZAMLAR SIRALANIRSA ERİM ERİM ERİYECEGİZ.

  • analist19 Nisan 2020 15:40

    15 milyarın altı bir ise yaramaz

  • Nedim19 Nisan 2020 16:03

    Suriyelilere 40 milyar dolar harcadılar paramız bitti.

  • Hasan19 Nisan 2020 15:39

    Merkezin atacak barutuda kalmadı, rezervler eriyor dolar 7 ye gidiyor. Bizde hala imf ye borç verelim diyoruz, kimi kandırıyorsunuz be.

  • Misafir19 Nisan 2020 15:36

    Cds ler 640 oldu başkan, uçuyoruz kaçıyoruz derken, güney afrikadan sonra ikinci sıradayız kırıganlıkta, acil dış kaynak bulamazsak dolar 7 lirayı aşacak, bizde az buçuk dünyayı takip ediyoruz yani. Eurobond fonu aldım o bile eksi yazıyor be. Dolar, altına gömen yine kazandı ve kazanmaya devam ediyor, benim gibi tl ye güvenenler mağdur.

  • Vatandaş19 Nisan 2020 15:31

    İMF nin kucağına oturacağız mı acaba sn başkanım.

  • JBT 19 Nisan 2020 15:30

    Çok güzel

  • güvensizlik19 Nisan 2020 15:25

    gerçek sorun halkın ekonomi önetimine güvenmemesi. güvensizlik. bu sorun da mevcut yönetimi değiştirmekle olur. yoksa hiç kimse güvenip de dolarını bozmaz. zaten tiyatrocuya güvenmediği için dolar 4,18 den 7.20 ye çıktı bir sürü firma konkordatı ilan etti. yüzbinler işsiz kaldı. bunların umrunda mı?

  • trader19 Nisan 2020 15:20

    albayrak neden acıklamaz da mb  acıklar

  • Göbel19 Nisan 2020 15:16

    Bu borsaların tavan yapacağı anlamına geliyor. Zamanında almak için geç kaldık

  • godoş19 Nisan 2020 15:44

    hala geç değil, hemen pazartesi malı yüklen

  • Kaçan Grup19 Nisan 2020 15:07

    usd, bu hafta 7’yi görür mü acaba başkanım, biraz aşağı çekseniz iyi olurdu