E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisUsta borsacının çağrı tebliğine tepkisi---

Usta borsacının çağrı tebliğine tepkisi

Usta borsacının çağrı tebliğine tepkisi
08 Temmuz 2014 - 10:41 borsaningundemi.com

Yıllarını borsaya veren Ekrem Kartal, SPK’nın bazı tebliğlerinden “Yatırımcıyı korumuyor” iddiasıyla şikayetçi…

BORSAGUNDEM.COM-ARAŞTIRMA SERVİSİ
 
21 yıllık usta borsacıdan ‘çağrı’ feryadı: “Bu konuda bir şeyler yapmak gerekir, yatırımcı çok yalnız…”

Peki, tüm teknik ve temel bilgileri kullanmakta maharetli olduğunu söyleyen borsacı Ekrem Kartal’ı üzen, tepkisini tetikleyen olay ne?

Bilindiği gibi geçtiğimiz hafta SPK, Atlantis Yatırım Holding’e ait A grubu imtiyazlı hisseleri satın alan ve ‘’Atlantis Yatırım Holding A.Ş. payları ile ilgili olarak pay alım teklifinde bulunma zorunluluğunun ortaya çıkması durumunda ‘zorunlu pay alım teklifi’, zorunluluk olmaması durumunda ise ‘gönüllü pay alım teklifi’ yapılacağını’’ açıklayan Masum Çevik’e cevap niteliğindeki bir e-posta’yı, Çevik’in aracılık sözleşmesi imzaladığı A1 Capital’e gönderdi.
 
YATIRIMCI SORDU: BU İMTİYAZLAR BİZE NİÇEN SUNULMUYOR?
 
SPK yazısında, değerlendirmeye alınan gerekçeler sıralandıktan sonra, “Zorunlu pay alım teklifi yükümlülüğünün doğmadığı dikkate alınarak söz konusu başvuru, gönüllü pay alım teklifi olarak değerlendirilmeye alınmıştır“ denildi.

Masum Çevik de fırsatı kaçırmadı. Daha önceki açıklamasında vadettiği halde, “Gönüllü pay alım teklifinden vazgeçiyorum” dedi.  Çevik’in çağrıdan vazgeçme kararı yatırımcılar cephesinde ise şaşkınlık ve kızgınlıkla karşılandı. Borsagundem.com’un manşetine taşıdığı tepkide yatırımcılar haklı olarak, ‘’Masum Çevik hem A grubu imtiyazlı hisseleri satın alıyor hem Yönetim Kurulu Başkanı olarak imtiyazlı konuma geliyor hem de ‘Çağrı yapacağım’ dediği halde bundan vazgeçiyor. Bu imtiyazlar yatırımcılara neden sunulmuyor?’’ diye sordu.
 
MASUM ÇEVİK’İN CAYMA KARARI KIZDIRDI
 
İşte SPK’nın tebliğ çerçevesinde aldığı kararını fırsat bilerek Atlantis Yatırım Holding’in yatırımcısını ortada bırakan Masum Çevik’e bu fırsatı yarattığı öne sürülen Kurul kararı, 21 yıldır borsayla iç içe olan Ekrem Kartal’ı isyan ettirdi. Kızgınlığını saklamayan ve yaşadığı sıkıntıyı Borsagundem.com’a ulaştıran borsacı Ekrem Kartal, 1998’den bu yana tüm çağrı işlemlerine iştirak ettiğini, Çimbeton , Uşak Seramik , Lüks Kadife, Arena dahil bazılarında ciddi şekilde hüsranla karşılaştığını belirterek, son zamanlarda çıkan ve “Yatırımcının aleyhinde” dediği tebliğlere dikkat çekti. 

Ekrem Kartal’ın, Atlantis Yatırım Holding’in yatırımcıya vurduğu darbe öncesi SPK’ya gönderdiği bir şikayet ise çok dikkat çekici. Masum Çevik’in çevikçe sıyrıldığı çağrıdan iki ay önce, Mayıs’ta “Gönüllü pay alma” tebliği ile ilgili olarak SPK’ya resmi kanaldan ilettiği uyarı ve öneri yazısına yanıt alamadığından yakınan Ekrem Kartal, eleştirisinde ısrarlı:  “Son zamanlarda çıkan tebliğler ciddi şekilde yatırımcının aleyhinde. Aksine, şirketlerin işini kolaylaştırıyor.”
 
 
“SPEKÜLASYONA YOL AÇAR, MANİPÜLASYONA ZEMİN HAZIRLAR”
 
İşte Ekrem Kartal’ın SPK’ya yazdığı ve Borsagundem.com’la da paylaştığı o yazı:
 
SERMAYE PİYASASI KURULU
ANKARA
 
Konu: Gönüllü Pay Alım Teklifi esasları tebliğinde değişiklik talebi.

Sn. Yetkili,
1993 Yılından itibaren Sermaye Piyasalarında yatırımcı ve çalışan olarak içinde yer almaktayım, 1998 yılından beri de arbitraj imkanı gördüğüm her çağrı işleminde yer almaya çalıştım. Şimdiye kadar 45’ten fazla hisse çağrısında iştirak ettim, bazılarında sonu hüsran olsa da (Çimbeton, Uşak Seramik, Lüks Kadife gibi) bu konuda oldukça fazla tecrübe edindiğimi belirtmek isterim. Deva Holding çağrısı için sizleri uyardığımı belirtmek isterim.
           
Yıllar içinde Çağrı tebliğinde değişiklikler yapılarak daha önce suiistimallere açık olan bir takım uygulamalar düzeltilmeye çalışıldı, bazıları yatırımcının lehine bazıları aleyhine oldu; mesela Arena Bilgisayar’da olan gibi. Son zamanlarda birçok konuda pozitif yönde adım atıldığını görüyorum ve yatırımcı olarak memnuniyet duymaktayım.
           
Gönüllü Pay Alım Teklifi Tebliğinin yerinde ama içerik olarak ciddi eksiklikleri olduğunu düşünmekteyim.

1-Sürelerle ilgili ileride ciddi sorunların çıkması olası. Neden?

Süreç olarak ilk önce Yönetim Kurulu bu konuda karar almakta ve alım bilgileri ile birlikte kamuya duyurmakta. Buradan sonra SPK’ya yapılacak fiili başvuruya kadar herhangi bir süre sınırlaması mevcut değil. Bu konu ciddi suiistimaller doğabilecek durumda zira Piyasa fiyatının oldukça üstünde açıklanabilecek bir çağrı fiyatı hisseyi hızla yukarı çekecektir. Bir sınırlama olmadığı için de birileri satış yapıp süreyi çok uzatıp dönem içinde bir takım spekülasyonlar için yol açılmış olur (oldu).

Örnek:

Logo:
27.01.14’te Yönetim Kurulu kararıyla kararı açıklamakta.
29.01.14’te SPK ya çağrı için başvuru (2 gün sonra)
07.03.14 SPK onayı, sonrası çağrı bilgi formu ve pay alımı. Bu arada her şey normal işlemiş, örnek bir gönüllü pay alım teklifi olarak değerlendirebiliriz.

Olmuksan:
13.02.14’te Yönetim Kurulu kararı.
20.03.14’te çağrı için SPK’ya başvuru. (27 gün sonra)
06.05.14 SPK onayı.

Bu fiili örneklerde bir şirket 2 gün sonra diğer şirket 27 gün sonra SPK ya başvuruda bulunmuştur, Manipüle edilmek istenen bir hisse olduğunda bu süre çok daha fazla uzayabilir.
 
2-İkinci olarak tebliğde geçen;

Madde 2:
 ‘’Gönüllü pay alım teklifi yoluyla pay toplama girişiminde bulunan kişiler, teklifin fiili başlangıcına kadar ortaklığın paylarını satın almaktan vazgeçebilir. Bu husus, 10’uncu maddede belirtilen esaslar çerçevesinde kamuya duyurulur.’’

Madde 7:
 
Bu maddeler kendi içinde zaten çelişmekteler. Madde 2’ye dayanarak şirket SPK onayı sonrasında bile fiili çağrıyı yapmayabilir. Bu ileride kesinlikle manipüle edilebilir, edilecektir. Şirketler gönüllü pay almayı yeni keşfedip yapmaya başladılar.
Bu madde ile ilgili ek düzenlemeler yapılması gereği ortadadır.
Süre ve madde 2’deki uygulamaların hiç biri yatırımcı lehine değildir. Tamamiyle şirketlerin keyfiyetine bırakılmış durumdadır ve hiçbir cezai şart içermemektedir.

Yönetim kurulu kararı alındığında Olmuksan hisse senetleri 5,20 TL bandında işlem görmekteydi ve 2 gün içinde 7 TL’ye kadar yükseldi (Gönüllü pay alma fiyatı teklifi 7,10 L). Böyle gerçekleşmiş bir yükselme bile art niyet taşıyan birileri tarafından ileride yatırımcının aleyhine hisse satmak için kullanılabilir.
 
Önerilerimin dikkate alınmasını saygıyla arz ederim.”
 
Ekrem Kartal’ın bir borsacı olarak son sözü işe şu oldu: “Bu hukuki şartlar altında sermaye piyasasının gelişiminden ve yatırımcı sayısının artırılmasından bahsetmek çok ciddi hayal olur.”
 
 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsa kartalı08 Temmuz 2014 19:59

    böyle böyle anakağıtların dışına çıkmamayı öğreneceksiniz.

  • demırdokum 08 Temmuz 2014 19:11

    demırdokum hıssesıne ne demelı kagıdı 2010 den berı 20 lıralardan baskılayıp 1 lot 1 lot satarak kagıdı 5 lıraya getırdı spk nın son cıkan teblıgıne gore son bır aylık ortalaması olan hısseden cıkma kararı aldı tamamen soygun buna canak tutanda spk teblıgııı lutfen duyun sesımızı kımseler borsaya ugramaz bu teblıgden sonra

  • Kervan 08 Temmuz 2014 16:12

    KERVANSARAY da durum içler acısı. yatırımcıyı soymak için okadar çok buyuk oyunlar oynandıki ama hiç bir devlet kurumu etkin birsey yapmadı

  • ali demırtaş08 Temmuz 2014 11:31

    spk karar alıyor sonuç sıfır sıfır elde var sıfır.artog ve kervansaray çagrıları ne oldu.spk hep geriden geliyor kardeşim şirketin çagrı için teminat vermiyorsa şirket birleşmesine izin vermeseydin.tebligleri düzgün çıkarsaydın.spk düzenlemelerinde özenli olmalaı ve geriden gelmemeli.

  • kartaly32308 Temmuz 2014 11:29

    normal normal..........ekonomi bilgisive takibi olmayan ülkede olan biten herşey normaldir..