E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÜst kurulların harcamaları rekor kırdı---

Üst kurulların harcamaları rekor kırdı

Üst kurulların harcamaları rekor kırdı
17 Aralık 2012 - 07:18 borsaningundemi.com

Türkiye’de faaliyet gösteren 8 düzenleyici kurumun 2011 harcamaları rekor kırdı

TÜRKİYE’de bir çok farklı sektörde düzenleyici rol üstelenen kurumların 2011 harcamaları rekor kırdı. Faaliyet raporlarında 745 milyon liralık harcama bulunan düzenleyici kurumların kapanması ve bazı yetkilerinin belediyelere devredilmesi de bu harcamaların kısıtlanacağı sinyalini verdi. 2011’de harcamaları en yüksek olan düzenleyici kurum Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) olmuştu. BTK geçen yıl 210 milyon liralık harcama gerçekleştirdi. Hürriyet gazetesinin haberine göre, düzenleyici kurumların harcamaları yükselirken Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) kapanmasıyla başlayan süreç kafaları karıştırdı. Alkol ve tütün piyasasında son dönemlerde çıkardığı yeni yönetmeliklerle gündeme gelen TAPDK’nın 2011 yılı harcaması 46 milyon lira olarak raporlandı. Harcama kalemi en yüksek 3’üncü kurum olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 110 milyon liralık harcamasıyla dikkat çekerken bu alanda da bazı formüller üzerinde çalışmalar başladı. Şimdi de petrol ve LPG piyasalarının EPDK’dan alınıp, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ve valiliklere bağlanması formülü üzerinde çalışılıyor.
SPK 2’NCİ OLDU
2011 yılında harcama rekoru kıran kurum ise BTK yani Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ydu. 210 milyon liralık harcama gerçekleştiren BTK, bu yıl daha çok GSM operatörleri üzerindeki rekabete odaklandı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ise 155 milyon lirayla en çok harcama gerçekleştiren 2’nci kurum konumunda.
Kurumların 25 yıllık geçmişi bulunuyor
TÜRKİYE’de düzenleyici kurumların 25 yıllık bir geçmişi bulunduğunu dile getiren Actecon Rekabet ve Regülasyon Danışmanlık firması Ortağı Ali Ilıcak, “Kararların yerindeliği denetlenmeyen ve siyasi sorumluluğu bulunmayan kurulların işlerini iyi yapıp yapmadığı yeni yeni tartışılmaya başlandı. Ancak hızlı hareket etmeleri için milyonlarca lira kaynak ayıran kurumların denetimi, yargıya bırakılacaksa sistem kendinden bekleneni veremiyor demektir. Gelinen noktada düzenleyici kurumların çoğunun kendilerini piyasaya tarafsız ve bilge otoriteler olarak kabul ettirip ettirmedikleri önemli” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)