E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisUsaş’ta ilişkili taraf alacağı yüzde 70’i geçti---

Usaş’ta ilişkili taraf alacağı yüzde 70’i geçti

Usaş’ta ilişkili taraf alacağı yüzde 70’i geçti
18 Kasım 2014 - 07:24 borsaningundemi.com

Usaş hisseleri bir ayda yüzde 90 yükselirken, Borsa İstanbul’un uyardığı şirketin ilişkili taraf alacakları tehlike çanlarının çalmasına neden oluyor

BORSAGUNDEM.COM - ARAŞTIRMA SERVİSİ

Usaş Yatırımlar Holding hisseleri bir ay gibi kısa sürede 62 kuruş seviyesinden 1.20 liraya kadar yükseldi. Yaklaşık yüzde 90 prim yaptı. Bu hareket otoritelerin de dikkatinden kaçmadı. 24 Ekim 2014 tarihinde önce şirketin hissesi sırası ‘Otomatik Seans Durdurma Sistemi’ tarafından durduruldu. Aynı gün Borsa İstanbul şirketten özel durum açıklaması yapmasını istedi. Yatırımcılara uyarı niteliği de taşıyan bu açıklamaya klasik yanıt geldi: “Özel durum yok.”

3 ARACI KURUMUN İŞLEMLERİNE DİKKAT!

Bu arada hissedeki işlem hacminde de büyük bir artış yaşandı. Nette çok büyük bir değişim olmasa da yoğun işlemlerin gerçekleştiği dikkatlerden kaçmıyor. Bu işlemlerde de Gedik Yatırım, ATIG Yatırım Menkul Değerler ve İnfo Yatırım’ın ismi öne çıkıyor.
Gedik Yatırım hissede en yoğun işlem yapan kurum olmasına rağmen 22 Ekim 2014 ile 17 Kasım 2014 tarihleri arasında aracı kurum çok az miktarda eksi görünüyor. Şirket “Özel durum yok” demesine rağmen bu 3 aracı kurum üzerinden gerçekleştirilen yoğun işlemler dikkatlerin bu yöne çevrilmesine neden oluyor.



DENİZ YATIRIM'DAN YAPILAN VİRMAN

Deniz Yatırım'da  bir süre önce 120 milyon adetin üzerinde olan hisse sayısı 101 milyona kadar geriledi. Deniz Yatırım'ın takasındaki hisselerin İş Yatırım, Yatırım Finansman ve İnfo Yatırım'a virman edildiği belirtiliyor.

ORTAK SATIŞI ÖNCESİ DE BENZER HAREKETLER YAŞANMIŞTI

Mayıs ayı ortasında da hissede bir anda sert bir yukarı hareket yaşanmış ardından ortak satışı gelmiş daha sonra da hisselerde sert bir düşüş yaşanmıştı. Grup şirketi Işıklar Yatırım Holding yüklü miktarda hisse satışı gerçekleştirmişti. Son günlerde yaşanan sert fiyat hareketlerinin nedeni ise önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak.

İLİŞKİLİ TARAFLARDAN ALACAĞI ÖZSERMAYENİN YÜZDE 70’İNİ GEÇİYOR

Sert fiyat hareketlerine sahne olan şirketin mali yapısı incelendiğinde ise önemli bir ayrıntı ortaya çıkıyor; bu da şirketin ilişkili taraf işlemlerinden dolayı oluşan yüklü alacağı. Ticari olmayan diğer alacaklar kalemi yaklaşık 240 milyon lira. Şirketin ana ortaklığa ait özsermayesi ise yaklaşık 330 milyon lira. Bu veriler kıyaslandığında şirketin grup şirketlerine aktardığı para ana ortaklığa ait özsermayenin yüzde 70’ni geçiyor.  Yani Usaş Yatırımlar Holding satın alındıktan sonra içerisinden yüksek miktarda nakit grup şirketlerine aktarılmış. Zaten bu tabloyu gören Borsa İstanbul Yönetimi 9 Temmuz 2014 tarihinde şirketi uyarıyor.

BORSA İSTANBUL ŞİRKETİ UYARIYOR!

O tarihte yapılan açıklamada, “Usaş Yatırımlar Holding A.Ş. (Usaş) ve Çemaş Döküm Sanayii A.Ş.'nin (Çemaş), grup şirketlerinden olan alacaklarının tahsilat planının belirlenmesi, Şirketlerin bağlı bulundukları Işıklar Grubu’nun yapısının mevcut karmaşık yapıyı giderecek şekilde yeniden organize edilmesi ve bu hususların Usaş ve Çemaş tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda açıklanması konusunda şirketlerin uyarılmasına karar verilmiştir” deniliyor.
 
DEĞİŞEN MEVZUAT HÜKÜMLERİ ÖNE SÜRÜLÜYOR

15 Temmuz 2014 tarihinde ise şirket bu uyarıya değişen mevzuat hükümlerini öne sürerek yanıt veriyor. İşte şirketten yapılan o açıklama:
“Şirketimiz Yönetim Kurulu bugün yapmış olduğu toplantıda, Borsa Yönetim Kurulu'nun 09/07/2014 tarihli toplantısında alınan karara istinaden Şirketimiz ve bağlı ortaklıklarının grup şirketlerinden olan alacaklarının tahsilinin belirli bir takvime bağlanması için gerekli çalışmaların başlatılmasına ve bu çalışmaların neticelerinin kamuoyuna duyurulmasına karar vermiştir. Diğer yandan, Işıklar Holding A.Ş.'nin bir süredir uyguladığı grup içinde benzer faaliyet konularına sahip şirketleri birleştirmek suretiyle ölçek ekonomilerinden yararlanmaya, etkinliği, verimliliği ve tasarrufu artırmaya yönelik stratejisi çerçevesinde, Işıklar Grubu’nda grup içi sadeleştirme çalışmaları yapılmaktadır ve yapılmaya da devam edilecektir. Benzer nitelikteki veya benzer faaliyet kolunda iş gören şirketler veya birleşmesinde ekonomik fayda mülahaza edilen grup şirketlerinin birleştirilmesi planlanmaktadır. Ancak, bu konudaki mevzuatın sık sık değişmesi yeni mevzuatın pratikte nasıl uygulanacağı/yorumlanacağı konularındaki belirsizliklerin olması bahse konu sadeleştirme işlemlerinin arzu edilen hızda olmasını engellemektedir. Bu konuda da grup içerisinde birleşme, devralma, fesih vb. işlemlere ilişkin karar alınması durumunda ilgili mevzuat gereği yapılması gereken açıklamalar yapılacaktır.”

295 MİLYON LİRA İLİŞKİLİ TARAF ALACAĞI DOLARA ÇEVRİLİYOR

4 Eylül 2014 tarihinde ise 31.08.2014 tarihi itibarıyla Usaş Yatırımlar Holding’in ilişkili taraflardan ticari olmayan konsolide alacakları toplamı 295 milyon 733 bin lira olduğu açıklanıyor. Kamuya açıklanan finansal tablo dipnotlarında belirtildiği üzere ilişkili taraf alacak ve borçların ABD Doları olarak takip edildiği ve her üç ayda bir piyasada oluşan oranlar dikkate alınarak revize edilen bir orandan bu alacaklara faiz işletildiği belirtiliyor.

ÖDEME 2017’DE BAŞLAYACAK 24 TAKSİT YAPILACAK

Usaş Yatırımlar Holding’in alacak yapısı ve ödeme takvimi ise şöyle açıklanıyor: “Şirketimizin konsolide mali tablolarında görülen ilişkili taraflardan olan ticari olmayan konsolide alacaklarından dolaylı bağlı ortaklığımız Özışık İnşaat ve Enerji A.Ş.'nin Işıklar Yatırım Holding A.Ş.'den olan 80.413.078 TL alacağının, Işıklar Holding A.Ş.'den olan 50.354.438 TL alacağının, Işıklar Pazarlama A.Ş.'den olan 9.904.266 TL alacağının; dolaylı bağlı ortaklığımız Niğde Beton San. ve Tic. A.Ş.'nin Işıklar Holding A.Ş.'den olan 329.170 TL alacağının; bağlı ortaklığımız Çemaş Döküm San. ve Tic. A.Ş.'nin Işıklar Holding A.Ş.'den olan 3.923.418 TL, Işıklar Pazarlama A.Ş.'den olan 7.263.952 TL olan alacağının, Şirketimizin Işıklar Holding A.Ş.'den olan 134.857.752 TL alacağının, Işıklar Pazarlama A.Ş.'den olan 564.504 TL alacağının toplamı olan 287.610.582 TL alacaktan 01.09.2017 tarihi itibarıyla bakiye alacak tutarının 24 eşit takside bölünmek suretiyle o tarihten itibaren (ilk taksit ödemesi 01.10.2017 tarihinden başlamak üzere) aylık olarak tahsil edilmesine, bu nedenle karar tarihinden sonra söz konusu alacakların uzun vadeli alacak olarak takip edilmesine karar verilmiştir.”
Borsa İstanbul’un uyarısının ardından yapılan açıklamada 1 Eylül 2017 tarihinde oluşacak bakiye alacak tutarının 24 eşit taksite bölüneceği, ilk taksitin 1 Ekim 2017 tarihinde ödenmeye başlanacağı belirtiliyor. Yani Usaş Yatırımlar Holding, kasasından grup şirketlerine aktarılan ve  ana ortaklığa ait özsermayenin yüzde 70’ni geçen parayı ancak 2019 yılı Eylül ayına kadar tahsil edebilecek.
Hisseleri bir anda 62 kuruştan 1.20 liraya fırlayan Usaş’ın dahil olduğu Işıklar Grubu hisseleri borsanın en spekülatif hisseleri arasında yer alıyor.



BORSAGUNDEM.COM ORTAYA ÇIKARMIŞTI

Öte yandan, geçen yıl Usaş hisselerinde kamuoyundan saklanan büyük bir operasyonu borsagundem.com ortaya çıkarmıştı. 15.08.2013 tarihinde Borsagundem.com “Usaş’ta iş üstündeler” başlığıyla yapılacak işlemlerle ilgili detayları gündeme taşımıştı. Borsagundem.com’un haberinden hemen sonra Usaş’tan yapılan açıklamada, “Bugün bir internet haber portalında, "USAŞ'ta iş üstündeler" başlığı altında Şirketimiz paylarında dün yaşanan fiyat düşmesi;  isim belirtilmeksizin ima yolu ile Şirket hakim ortakları ile Borsa'da manipülasyon yapan bazı şahıslar arasında, ilk etapta 25 milyon lot sonrasında 100 milyon lot satış yapılması için hisse başına 1.20 liradan anlaşma yapıldığı, bu vurgun için düğmeye basıldığı, bu sebeple hisse fiyatlarının dün taban olduğu vs. şeklinde tamamen hayal ürünü bir haber (!) yorum ile açıklanmıştır” denildi. Haberimizin hayal ürünü olmadığı SPK’nın yaptığı suç duyurusu ve alınan tedbir kararlarıyla ortaya çıkmıştı. Usaş operasyonuna anında el koyan SPK, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107/2 maddesinde tanımlanan suçun unsurlarını oluşturması nedeniyle Rıza Kutlu Işık hakkında suç duyurusunda bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Eski borsacı23 Kasım 2014 20:17

    Bu Yazıyı okuduktan sonra anladımki Düşüyor diye alanlar bile bile lades demişler. Şimdi sıra düştükçe maliyet düşürme mantığı ve Gidişat ieyhodda olan. Nerde bu devlet nerde spk. Nerde ya salar. Borsa gündem gibiler de olmasa yatırımcı öksüz kalacak

  • Eski borsacı23 Kasım 2014 20:17

    Bu Yazıyı okuduktan sonra anladımki Düşüyor diye alanlar bile bile lades demişler. Şimdi sıra düştükçe maliyet düşürme mantığı ve Gidişat ieyhodda olan. Nerde bu devlet nerde spk. Nerde ya salar. Borsa gündem gibiler de olmasa yatırımcı öksüz kalacak

  • Gamer18 Kasım 2014 21:44

    Oh ne guzel! buyuk oranda halka açık olan şirketin 300 mlyonunun çoğunluğu borsada olmayan patrona ait ışıklar holding kullanıp buyuyor, halkın şirket yerinde sayıyor. Oysa usas bu parayla aynı faliyelerle kendsi buyutulebilnir ve yatırımcılar kazanabilird. USAS, İŞIKLAR ENERJI YAPI HOLDİNG , IŞIKLAR HOLDİNG bileştirilip bu oyuna son verilmeli.

  • Tamer18 Kasım 2014 18:16

    İhlas grubunda yapılan vurgunlarıda haber yapmanızı bekliyoruz.

  • kılıç18 Kasım 2014 16:55

    RIZADA OYUN ÇOK,CAN YAKICIDIR .BİRDE İHLASLAR HER İKİSİDE VURGUN HİSSLERİ MÜCAHİT ORTALIKTA YOK AMA O DA UZAKTAN KUMANDAYLA İDARE EDİYOR

  • IŞIK18 Kasım 2014 16:28

    Yukarda görüldüğü gibi en buyuk alacak borsada olmayan Işıklar holdin ile. Kesin ödeme tahihi yaklaşınca ptron lehine çok avantajlı koşullarla Işıklar holding ile birleştirip bu alacağıda eritirler. Aynısını Kervn da yaptılar. bunlarında danışmanları aynı.

  • MUSTAFA18 Kasım 2014 15:07

    UZAK DURUN KENDİNİZİ YAKMAYIN

  • One18 Kasım 2014 13:55

    cemaş nigbaş usaş iehyo , daha önce ısyho faan butun şirktler yuksek fiatla borsaya girmiş hepsi dip yapmış, hepsinde yatırımcılar buyuk zarar görmüş. bugune kadar hiçbiri kayapmamış temettu vermemş, hep özermaye erimiş. şimdide yeni şirket borsaya açacaklarmış :) "özışık enerji" ışıklar grubunun en ÖZ olanıymış :) oya butun şirketlerin birleştirip tekşirket olarak işlem görmesi gerekir. kaynak gerekiyorsa bedelli yapılır! piyasayı söğüşleme operasyonlarına son

  • Cenk18 Kasım 2014 13:21

    Kötü niyetli patronların borsadaki şirketlerin kaynaklarını borsada oolmayan şirketlerini fonlamada kullanılması nasıl engellenebilinir? bu işlemin manipulatif olduğu ve kapsam koşullarının belirlenmesi gerekir

  • Albay18 Kasım 2014 13:05

    Devlet yetkililer bir incelemeli bu tur işlemleri, mesela KERVANSARAY ın gecmişine bakın, %75 halka açmış ve buyuk nakit toplamış. peki bu nakit nasıl kullanılmış! hangi varlıkları satın almış? ve sonrasında şirket hiç önemli kar etmişmi? Sis iplikle birleştirmeye varan son dönemlerindehiç nakit varmıymış? sadece ilişkili taraftan alacaklı durumu gecmiş! peki bu ilişkili drumdan alacaklarda nasıl bir işlemle eritilmiş!?

  • Trader18 Kasım 2014 13:01

    Sadecevarlık satışıyla halka açık şirketin nakiti veya uretim gucun ve malları borsada olmayan ilişkili tarafa aktarılmıyor, ticari ilişkilerlede katralıyor. ve bu ticari ilişkide borsadaki şirket minimum borsa dışı şirket maksimum fayda sağlayacak sekilde ayar veriliyor. böylece halka açık şirketi paraya dönüştürdükten sonra patron yatırımcıyı olabildiğine sömürüyor, anck hisselerin tamamını dipten tekrar toplarsa işlemi tersine ceviriyor

  • İşletmeci18 Kasım 2014 12:51

    Önce şirketi yüksek fiatlarda buyuk oranda halka açarlar ve buyuk nakit edinirler, yatırımcı bu nakitle şirket büyümesi beklenirken şirket yönetimi bu şrkete patronlar ait borsada olmayan başka şirketin pek kar etmeyen hantal varlıklarını olabildiğince yuksek fiattan satın alırlar ve bunun şirkete katkısı olacakmış gibi yansıtıp hiseleri yuksekten boşaltama devm ederler. böylece şirketin likitesi sıfırlanır karşı şirkete aktarılır. bu likiteyle karşı şirket buyur, halka ait şirket karedemez yerinde sayar veya özermayeyi eritmeye başlar. bakın bakalım gecmişte kaç şirket bunu yapmış?

  • Mert18 Kasım 2014 12:38

    İlişki taraf alacakları patronların bir tuzağı: hissey yuksekten boşaltıktan sonra, borsad jhalka açık olan şirketin butun likitesini diğer şirketlerine aktarma olayı. Böylece borsadaki şirketin hiç nakiti kalmıyor, ve temettu verme olasılığı ortadan kalkıyor, sonra hisse çok düşncede dipte topluyorlar.

  • Faik18 Kasım 2014 12:27

    içi boş bir hisse.

  • gökhan18 Kasım 2014 10:02

    Ortak satışı yapacaklar hep aynı flim, sonra hisse kuruşlu rakamlara gelecek, hep aynı senaryo.

  • Sermayeleri18 Kasım 2014 08:03

    güçlü Aracı Kurumlar ,, yetkili merciiler aracılarda Sermaye Yapısına bakar yoksa millet soyulmuş umrunda olmaz tebrikler BG..