E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÜretimde hızlı artış!---

Üretimde hızlı artış!

Üretimde hızlı artış!
01 Ekim 2013 - 10:06 borsaningundemi.com

Türkiye imalat sektöründe üretim yılın başından bu yana en güçlü artışı kaydetti

Türkiye imalat PMI yeni siparişler ve üretimdeki keskin artışa paralel olarak 54'e yükselirken, imalat sektöründe üretim yılın başından bu yana en güçlü artışı kaydetti. Mamul mal fiyatları ise girdi
fiyatlarındaki artış nedeniyle yaklaşık iki buçuk yılın en sert yükselişini kaydetti.
Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Ağustos ayında 50.9 değerini almıştı. Endeksin 50'nin altında bir değer alması sektörde daralmaya, 50'nin üzerinde bir değer alması büyümeye işaret ediyor.
İmalat sektöründe üretim düzeyini gösteren alt endeks, Ağustos ayındaki 51.1 düzeyinden 55.6'ya yükseldi. Ankete katılan üreticilerin yaklaşık yüzde 35'i üretimi arttırdıklarını ifade ederken, bunu güçlü iç ve dış talebe bağladılar.
İmalatçıların aldığı yeni siparişler sekiz ayın en sert yükselişini kaydedip Ağustos'taki 50.2 düzeyinden 54.9'a yükseldi. Yeni ihracat siparişleri ise 52.1'den 52.5'e yükselerek art arda ikinci ayda da artış kaydetti. İmalatçılar ihracat siparişlerdeki artışın büyük bölümünün yeni ihraç pazarlarından kaynaklandığını belirtti.
İmalatçılar girdi fiyatlarındaki artışa karşılık mamul mal fiyatları Eylül ayında yaklaşık iki buçuk yılın en keskin yükselişini kaydetti. Ankete katılan şirketlerin yüzde 18'i fiyatlarını artırırken, imalatçılar hammadde kesintileri ve olumsuz kur hareketleri nedeniyle fiyatlarını artırdıklarını belirttiler.
Birikmiş işlerin art arda sekizinci ayda da azalmaya devam etmesi imalatçıların kapasite fazlası olduğuna işaret ederken, şirketler bunun sebebinin işe alımlar ve kapasite artırımları olduğunu belirtti. Mamul mal stoklarındaki düşüş de devam etti.
İmalat PMI'daki değişiklikleri değerlendiren HSBC Türkiye ekonomisti Melis Metiner, "Haziran ayındaki protestolar, Mayıs ayından beri lirada yaşanan değer kaybı ve kredi faizlerindeki sınırlı artışa rağmen, imalat sanayindeki toparlanma devam etmekte. Artan çıktı fiyatlarının ise, önümüzdeki birkaç ay içinde tüketici fiyatlarına yansıması muhtemel" dedi.
İmalat şirketlerinin her ay yapılan ankete verdiği cevaplar ile Haziran 2005'ten bu yana hazırlanan Markit Türkiye imalat sanayi PMI, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)