E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem"Üretim çarkının tetiğini biz çekiyoruz"---

"Üretim çarkının tetiğini biz çekiyoruz"

Üretim çarkının tetiğini biz çekiyoruz
07 Aralık 2014 - 22:40 borsaningundemi.com

CarrefourSA Genel Müdürü Nane, perakende sektörünün ekonominin nabzını ölçmenin yanı sıra üretim çarkının da tetikleyicisi konumunda olduğunu belirtti

CarrefourSA Genel Müdürü Mehmet Nane, perakende sektörünün ekonominin nabzını ölçmenin yanı sıra üretim çarkının da tetikleyicisi konumunda olduğunu belirterek, "Eğer biz satış yaparsak, tedarikçiyi ve istihdamı tetikleriz yani tetiği biz çekiyoruz" dedi.
Nane, yıl sonuna yaklaşıldığı bugünlerde gıda perakende sektörüne yönelik yaptığı değerlendirmede, bu yıla bakıldığında özellikle gıda perakendesi söz konusu olduğunda geçen yıla paralel bir tablo ile karşılaşıldığını belirterek, "2014 yılında sektörde enflasyon dahil yüzde 12 ile yüzde 13 arasında bir büyüme bekliyoruz" diye konuştu.

CarrefourSA'nın, yeni stratejisiyle 2014 yılını sıçrama yılı olarak belirlemiş büyük hedefleri olan bir marka olduğunu dile getiren Nane, şunları kaydetti:

"Stratejimizi 'glokalleşme' üzerine kurduk, yani lokal değerleri göz ardı etmeden global bir marka olabilmek bizim öncelikli hedefimiz oldu. Bugün müşterilerimizi geri kazanmanın yanı sıra başarılı yönetimimiz ile potansiyel müşterilerimizi de marketimize çekiyoruz. İnsan kaynaklarından, teknolojik altyapıya kadar birçok alanda değişim yaratacak yatırımlara imza attık ve bu yatırımlarımızın meyvelerini toplamaya başladık. CarrefourSA son 5 yıldır aynı cirolarda seyretmekteydi. Ancak 2014 yılının ilk 9 aylık periyodunda ciromuzu yüzde 22 artırarak 2 milyar 297 milyon liraya ulaştırırken, net karımızı 9 milyon 865 bin liraya çıkardık. Aralık ayının sonuna kadar ise 110 milyon liralık yatırımı tamamlayarak market sayımızı 330'a çıkaracağız. 2015 yılında CarrefourSA olarak hedeflerimiz yine büyük. 300 market açılışı yapacağız. Market açılışlarımıza paralel olarak da istihdamımızı da artıracağız. Hedefimiz 2016 yılı sonunda 5 milyar lira toplam satış ile 1000 markete ulaşarak 15 bin kişilik dev bir aile olmak."

Nane, yılın son aylarının perakendecilerin sevdiği aylar olduğuna işaret ederek, "Okulların açıldığı eylül ayı, marketlerden sokaktaki esnafa kadar pozitif etki yaptı. Ekimde Kurban Bayramı ciddi bir canlılık yarattı. Yılbaşı öncesi aralık ayı da perakende için çok verimli olacaktır. Genele baktığımızda sürekli yukarı ivmede seyreden, bizim beklediğimiz ve arzu ettiğimiz bir büyüme ile karşı karşıyayız" dedi.

"Ekonomik haberler iyiyse müşteri alışveriş yapıyor, kötüyse içine kapanıyor"
Nane, perakende sektörünün, müşterinin moralini net şekilde ölçtüğünü aktararak, eğer ekonomik haberler iyiyse müşterinin alışveriş yaptığını, haberler kötüyse içine kapandığını ve alışverişi bıraktığını kaydetti.

Perakende sektörünün ekonominin nabzını ölçmenin yanı sıra üretim çarkının da tetikleyicisi konumunda olduğunu anlatan Nane, "Eğer biz satış yaparsak, tedarikçiyi ve istihdamı tetikleriz yani tetiği biz çekiyoruz. Perakende sektörü son 5 yıldır, ülke ekonomisine oranla 2 katı büyüme göstermiştir. Şu anda pazarın büyüklüğü yaklaşık 280 milyar dolar ile 300 milyar dolar civarında. Bu miktarın yüzde 35 ile yüzde 40 civarı organize gıda perakendesinden oluşuyor. Faaliyet gösterdiğimiz organize gıda perakendesinin de önümüzdeki yıl hız kesmeden büyüyeceğini öngörüyoruz" diye konuştu.

"Devlet bizimle iş birliği yaparak fiyat artışının önüne geçebilir"
Gıda fiyatlarının enflasyonun artmasına neden olmasına yönelik soru üzerine Nane, 2014 yılı başında pirinç fiyatlarında artış yaşandığı zaman Toprak Mahsulleri Ofisi'nin pirinci paketlediğini ve direkt perakendecilere sattığını belirterek, "Böylece spekülasyon tehlikesini ortadan kaldırdı. Bu yıl da buğdayda sıkıntı var. Devlet en büyük buğday ve mısır alıcısı. Aynı şey yine yapılabilir. Artık gıdada geniş bir organize yapı var. Devlet bizimle iş birliği yaparak fiyat artışlarının önüne geçebilir" dedi.

Nane, CarrefourSA olarak tüketicilerin cebine ve kalbine hitap eden uygulamalar ve iş birlikleri gerçekleştirdiklerini ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"2014 yılında başlattığımız 'Tarladan Sofraya' uygulamamız ile artık halden değil direkt tarladan, bahçeden satın alma yapıyoruz. Bunun için özel satın alma uzmanlarından, kalite kontrolörlerinden oluşan tarla ekibi kurduk. Bu ekip meyvenin, sebzenin en tazesini iş ortaklığı yaptığımız tarla/bahçe sahiplerinden direkt temin ederek marketlerimize taşıyor. Böylece ürünün hem tarladan markete ulaşma süresini 72 saatten 36 saate düşürdük hem de tedarik sürecindeki aracıları azaltarak ürün maliyetini azalttık."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)