E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Hisse senedi geri alımları kurumsal işlemler arasında en fazla tartışılan işlem türlerinden birisi. ABD Senatörü Elizabeth Warren dahi söz konusu işlemin “piyasa manipülasyonu” olduğunu ve yasadışı hale getirilmesi gerektiğini savunuyor.
Massachusetts Senatörü, halka açık şirketlerin hisse başına kazancı artırmayı umarak kendi hisselerini geri satın aldıklarında, gerçekte yaptıkları şeyin “inovasyonu yamyamlaştırmak” olduğunu belirtiyor. Senatöre göre yeni fabrikalara, araştırma ve geliştirmeye yatırım yapmak veya yeni çalışanları işe almak için harcanabilecek olan para, bunun yerine sadece hisse senedi fiyatlarını yükseltmek, zengin hissedarları ekonomik büyüme pahasına daha da zenginleştirmek için kullanılıyor.
Ancak borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Berkshire Hathaway’in Başkanı ve CEO’su Warren Buffett hisse geri alımlarına sıkı sıkıya inanan bir yatırımcı karakteri çiziyor. Buffett on yıllar boyunca geniş çaplı hisse geri alımlarını destekledi. 92 yaşındaki milyarder şubat ayında yayınladığı hissedar mektubunda söz konusu eleştirilere karşı demediğini bırakmadı.
Omaha Kâhini olarak da bilinen efsane yatırımcı, “Tüm geri alımların hissedarlara veya ülkeye zararlı olduğunu veya özellikle CEO'lar için yararlı olduğunu söyleyenler ya finansal okuma yazma bilmiyordur ya da güzel konuşan bir demagoji üstadını dinliyorsunuz demektir” ifadelerine yer verdi. Buffett hisse geri alımlarının “tüm yatırımcılar için her açıdan faydalı” olduğunu söyledi.
Fakat Buffett’ın açıklamalarının ardından geri alımları eleştiren yeni bir isim daha ortaya çıktı. Üstelik bu isim Omaha Kâhini’nin bile "finansal okuma yazma bilmeyen" olarak etiketlemekte zorlanacağı türden bir isim.
Fortune’un haberine göre Grantham, Mayo & van Otterloo’nun (GMO) Eş Kurucusu ve Baş Yatırım Sorumlusu Jeremy Grantham da hisse geri alımlarının miadının dolduğuna inanıyor. Grantham, uygulamanın şirketlerin daha geniş ekonomi yerine kârlılıklarına fayda sağlayan "kıtlık dünyasında yaşamalarına" yardımcı olduğunu savunuyor.
Örneğin, 2003'ten 2012'ye kadar, S&P 500 şirket kazançlarının %54'ünü kendi hisselerini geri almak için ve %37'sini temettüler için kullandılar. Harvard Business Review'un verilerine göre bu tür borsa yatırımları şirketlerin üretim büyümesine veya çalışanlara yatırım yapmak için fonlarının eksik kalmasına neden oluyor.
Grantham konuyla ilgili açıklamasında, “Temel olarak işçilerimiz resmen zarar gördüler, 1970'lerden bu yana önemli üretkenliğe [büyümeye] katılmadılar ve şimdi asıl suçlu tamamen yasalar. Yani, hissedarlar, yönetimin her zaman yapmak istediği şeyi yapmak için yönetime zorbalık yapıyorlar. Her şeyi kontrol ettikleri ve kendi hisselerinizi geri satın aldıkları bir dünyayı yaşamak istiyorlar” ifadelerine yer verdi.
1982 yılına kadar, hisse geri alımlar yasadışıydı ve bir piyasa manipülasyonu biçimi olarak görülüyordu. Grantham, bunun nedeninin, şirket içerisindekilerin genellikle geri alımları kamuya açıklamadan gerçekleştirmesi olduğunu belirtiyor.
Ünlü yatırımcı "Bu sebep elbette hisse senedi manipülasyonunu kolaylaştırıyor. Ve bence, elbette yasadışı olmalı" dedi.
Grantham, geri alımların yeniden moda olmasıyla 1980'lerde tutulmaya başlamasıyla birlikte ABD'de gayrisafi yurtiçi hasıla ve verimlilik artışının yavaşladığını savundu. Yatırım uzmanına göre şirket içi kaynaklara haksız teşvikler vermek yerine şirketler temettü ödemek zorunda kalsaydı ekonomi çok daha iyi durumda olabilirdi.
Ünlü yatırımcı hisse geri alımlarının yasaklanması halinde yeni bir fabrika kurmak yerine oluşabilecek bir teşviğin ortadan kalkacağını belirtiyor. Grantkam’a göre son yıllarda oldukça kötü sonuçlar veren sermaye harcamaları bu sayede daha fazla büyüme yaratabilir.
Grantham, Buffett'ı özellikle geri alımların temettülerden farklı olmadığını iddia ettiği için eleştirmeye devam etti. Zira Omaha Kâhini hisse geri alımlarının hissedarları yönetmenin başka bir yolu olduğuna inanıyor. Ancak Grantham bir şirket temettü ödediğinde en hevesli ve en az hevesli hissedarlar arasında eşit dağıtım yaptığına dikkat çekti. Ancak hisse geri alımlarında ise durum böyle olmuyor.
Ünlü yatırımcı, “Sürekli olarak daha az hevesli olan hissedarları emekli ediyorsunuz. Bunun hisse senetlerinin fiyatını acımasızca yükseltmediğini düşünüyorsanız o zaman hayal gücünüz yeterli değildir. Elbette bunu yapıyor” açıklamalarıyla Buffett’a yüklendi.
Grantham, CEO'ların geri alımların temettülerle aynı olduğuna inanıyorsa ve piyasayı gerçekten manipüle etmiyorsa, bunun yerine sadece temettü ödemeleri gerektiğini savundu:
“İnsanlar geri alımların temettülerle aynı olduğunu söylüyor. Eğer durum buysa o zaman temettü ödeyin. Bu sayede hem ben mutlu olurum hem siz mutlu olursunuz hem de Warren, üzgünüm ama, bir miktar vergi ödemek zorunda kalır.”
Warren Buffett’tan sessiz yatırım
Piyasalardaki karamsarlık ‘boğa’ habercisi mi?
Paul Krugman: Enflasyon korkusu abartılı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Zaten maniplasyon yapılmaz ise nasıl zengin olunur.mesala bizde sasa ve asuzu 55-60 kat arttı üç senede ne olduda bu kadar arttı.
Adam paralı adam.. zengin adam.... bir gazeteciyi kontrol atlına alabilir.. tv ye kredi verip bankasından, yada bazı biçimde paralar aktarıp sahiplerine istediği haberleri çıkartabilir.. kendi danışman firmalarını tvlere radyolara saatler çıkartabilir... Şimi bir noktada piyasa seni yöneltir.. ama bir noktadan sonra sen pıyasayı en azından pıyasanın bir kaç noktasını yonetebilir, çekillendirebilirsin... ör. x firmanın küçük bir altın bulma arge sini sansasyonel büyük birşey gibi rahatlıklar tv gazete bloger bazı yazarlarca şişirip buyutup çok iyi paralar kazanabilirsin.... bu işler böyle.. herkesde gücüne göre bu işleri yapıyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:02)