E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü Portföy'den TEFAS stratejisi---

Ünlü Portföy'den TEFAS stratejisi

Ünlü Portföy'den TEFAS stratejisi
28 Mayıs 2014 - 13:18 borsaningundemi.com

Ünlü Portföy Yönetici Direktörü Murat Gülkan: Yatırımcı nezdinde 'kazan kazan' modeliyle öne çıkacağız

Türkiye’nin lider yatırım bankacılığı hizmetleri ve varlık yönetimi grubu Ünlü & Co’nun grup şirketi Ünlü Portföy’ün B Tipi Fonu, Rasyonet verilerine göre 2013 yılında portföy büyüklüğü 5 milyon TL’nin üzerindeki 87 adet B Tipi Fon arasından “en yüksek getiriyi sağlayan” fon olmayı başardı. Ünlü Portföy’ün yeni dönemdeki hedefleri ve “kazan-kazan” felsefesini Ünlü Portföy Yönetici Direktörü Murat Gülkan, bugün yapılan basın toplantısında anlattı. Gülkan, TEFAS ile portföy sektöründe uzun vadede ortalama 10 kat büyüme beklediklerini söyledi.
 
TEFAS yatırımcılara performansa dayalı seçim imkânı sunuyor
 
Temmuz ayında Takasbank’ın Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) hizmete giriyor. Yatırım fonlarını elektronik ortamda buluşturan TEFAS sayesinde yatırımcılar fon alım-satım işlemlerini platform üyesi kuruluşlar aracılığıyla, tek bir sistem üzerinden gerçekleştirebiliyor. TEFAS’ın sektöre getirdiği en önemli farklılık ise yatırımcılara yüzlerce fon arasından performansa dayalı seçim yaparak daha  iyi getiri sağlayan fona daha kolay bir şekilde ulaşma imkânı tanıyor olması.
 
Sektöre şeffaflık ve rekabet geliyor
 
TEFAS’ı portföy yönetimi sektörü için bir milat olarak gördüğünü söyleyen Ünlü Portföy Yönetici Direktörü Murat Gülkan, TEFAS’ın devreye girmesiyle sektörde şeffaflık ve rekabetin önünün açıldığını vurgularken, SPK’nın bu adımlarını desteklediklerini ifade etti.
 
TEFAS’ın devreye girmesiyle birlikte ideal seviyede rekabetin başlayacağını söyleyen Murat Gülkan Ünlü Portföy’ün müşterilerine sunduğu ‘kazan-kazan’ ayrıcalığı ve yüksek getirili fon seçenekleriyle artan rekabette öne çıkacağının altını çizdi.
 
Murat Gülkan fonların daha iyi yönetilmesiyle, portföy yönetimi sektörünün kısa vadeli tasarruflara alternatif olmaktan çıkıp, uzun vadeli birikim elde etme amacına hizmet eder hale gelebileceğini, bunun da Borsa İstanbul’un istikrarlı büyümesine yardımcı olacağını belirtti.
 
Türk yatırımcısının “düşük risk” kriterine uygun “istikrarlı getiri yaratan” fon

Türkiye’de bireysel tasarrufların yüzde 90’ına yakınının mevduatta değerlendirildiğini hatırlatan Ünlü Portföy Yönetici Direktörü Murat Gülkan tasarrufların yüzde 2,5’ini oluşturan yatırım fonlarının yüzde 95’inin sabit getirili enstrümanlara yatırım yapan B tipi fonlar olduğunun altını çizdi. “Türk yatırımcısının düşük risk profilini gözeterek mevduata benzer risk ve volatilite ile mevduattan daha yüksek bir getiri elde etmeyi amaçlayan ‘B Tipi Değişken Fon’u yatırımcılarımıza sunduk” diyen Gülkan, fonun 2013 yılında benzer varlık sınıfına yatırım yapan fonlar arasında Rasyonet verilerine göre en yüksek getirili fon olma başarısını gösterdiğini ve mevduatın üzerinde getiri yaratma hedefini yakaladığını vurguladı. “87 fonun ortalama getirisinin yüzde 1,7 olduğu ve söz konusu fonların 27’sinin yılı negatif getiri ile tamamladığı dikkate alındığında fonumuzun ulaştığı yüzde 9’luk getirinin başarısı daha net anlaşılabilir” diyen Murat Gülkan B Tipi Değişken Fon’un 27 Mayıs itibarıyle son 1 yıllık dönemde de en yüksek getirili ikinci fon olduğunu söyledi. “Fonumuz yüzde 1,28 ile piyasadaki en rekabetçi ücretlendirmeye sahip fonlar arasında” diyen Murat Gülkan fonun başarısının sırrını “Faizlerdeki dalgalanmalardan etkilenmeden, istikrarlı bir şekilde yükselerek mevduatın üzerinde getiri yaratma kararlılığı” olarak açıkladı.
 
Piyasa fırsatlarına yönelik “Serbest Yatırım Fonu”

Murat Gülkan hisse senedi piyasasının maruz kaldığı yüksek volatilite ile yalnızca uzun vadeli yatırım yapan bir hisse senedi fonunun istikrarlı “mutlak getiri” yaratmasının mümkün olmadığını söyledi. Gülkan, Ünlü Portföy’ün piyasaların her iki yönde de sunacağı fırsatlardan istifade etme esnekliğine sahip olan ve kaldıraçlı pozisyon alabilen “Serbest Yatırım Fonu”nu 2013 yılı sonundan itibaren yatırımcılarına sunduğunu belirtti ve ekledi: “Serbest Yatırım Fonumuz sağlıklı nakit akışına sahip bazı reel sektör şirketleri için farklı finansman alternatifleri kullanılması ve bunların menkul kıymetleştirilmesi yoluyla kredi piyasasında ek getiri fırsatları yaratmayı amaçlamaktadır.”
 
Türkiye’de yönetilen fon büyüklüğünün GSYH’ye oranı dünya ortalamasının çok altında
Portföy yönetimi sektörünü de masaya yatıran Ünlü Portföy Yönetici Direktörü Murat Gülkan, Türkiye’de portföy yönetim sektörünün son 10 yılda ülkenin geçirdiği ekonomik dönüşüme paralel gelişme sağlayamadığını söyledi. “Yönetilen fon büyüklüğünün GSYH’ye oranı dünya ortalamasının oldukça altında (Türkiye: %4;  G.Afrika: %47; Brezilya: %48, ABD: %99)” diyen Gülkan, sektörün istendiği ölçüde gelişememesinin en önemli sebebinin rekabet yoksunluğu olduğunu kaydetti.
 
Türkiye bölgesindeki fırsatlara yatırım yapan bir ülkeye dönüşmeli

Finans sektörünün yüksek katma değer yaratma potansiyeline değinen Murat Gülkan, finans sektörünün gelişimini sadece yönetilen fonların büyümesi ile sınırlandırmamak gerektiğini
belirtti. İngiltere’nin finansal ihraççı olması sayesinde GSYH’sının %3,5’i tutarında döviz geliri sağladığını söyleyen Gülkan, Türkiye’nin de önümüzdeki yıllarda bölgesindeki fırsatlara yatırım yapan, finansman sağlayan bir ülkeye dönüşmesi gerektiğini, bunun cari açık dahil pek çok makro dengeyi olumlu yönde etkileyeceğini belirtti. Bu sürecin işler hale gelmesiyle İstanbul’un finans merkezi olma hedefine ulaşılabileceğini sözlerine ekledi. 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)