E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisÜnlü işadamlarına şok suçlama!---

Ünlü işadamlarına şok suçlama!

Ünlü işadamlarına şok suçlama!
21 Temmuz 2013 - 12:16 borsaningundemi.com

Boya devi ÇBS'nin sahiplerine hileli iflas ve dolandırıcılık suçlamasıyla dava açıldı

İşten çıkarılan bir çalışanın ihbarı üzerine ÇBS Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ali Eşref Çavuşoğlu ile yöneticiler Burhan Çavuşoğlu, Orhan Çavuşoğlu, Bülent Tomaç’a hileli iflas ve dolandırıcılık suçlamasıyla 15’er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Hürriyet'ten Özge Eğrikar'ın haberine göre, iddianamede şüphelilerin holdingin şirketlerinden ÇBS Dekoratif Boyalar Üretim şirketinin daha önceki bir zamanda fiilen iflas durumunda olduğu halde bu durumu mahkemeye bildirmeyerek ve borçlanmaya devam ederek mağduriyet yaşayan alacaklıların artmasına sebebiyet verdikleri öne sürüldü. Yine şüphelilerin iflas ertelemesine ilişkin aldıkları mahkeme kararları ile de faaliyetlerini sürdürdükleri, buna karşılık şikâyetçi Dursun Eroğlu(33) gibi mağdurlar yaratıldığı iddia edildi.
ÇBS Dekoratif Boyalar Üretim ve Pazarlama AŞ’nin Ankara Bölge Temsilciliği’nde çalışan Dursun Eroğlu, işten çıkarılıp alacaklarını alamayınca eski firması hakkında suç duyurusunda bulundu.
ALACAKLILARI MAĞDUR ETTİLER
Şikâyet üzerine ÇBS Holding’in yöneticileri hakkında soruşturma başlatıldı. Dursun Eroğlu’nun iddiasına göre iş akdi haksız yere feshedilince işçi alacağı için Ankara’da dava açtı ve icra takibi başlattı. İcra takibi kesinleşti. Ancak ÇBS yetkilileri ödeme yapmayınca Eroğlu’nun avukatı, haciz işlemleri için ÇBS’nin Gebze’deki fabrikasına gitti. Fabrikaya gidildiğinde bu şirkete ait haczedilecek hiçbir mal bulunamadı. Avukata,‘şirket iflas etti’ dendi.
Bu arada fabrikanın başka bölümlerinde Çavuşoğlu Ailesi’nin ortak olduğu ÇBS Holding adıyla grup şirketlerinin imalat yaptığı görüldü. İstanbul Ticaret Odası ve Gebze Ticaret Odası kayıtlarında şüphelilerin ortağı olduğu çok sayıda şirketin kayıtları bulundu. 10’u aşkın şirketin, holding bünyesinde şirket olduğu, bunlardan birisinin iflas ettiği, bir şirketin de iflas ertelenmesi kararının alındığı anlaşıldı. Resmi kayıtlarda fabrikadaki faal şirketlerin hemen hemen hepsinde şüphelilerin ya yetkili ortak olduğu ya da eski hissedarlar olduğu belirlendi. Bu şekilde şüpheliler, kimi şirketleri borçlandırıp diğer şirketlerin de devamına imkân sağladılar. Borçlandırdıkları şirketlerin alacaklılarını mağdur ettiler ve şikâyetçi gibi kişilerin alacaklarını tahsil etmelerini imkânsız hale getirdiler. Dursun Eroğlu da resmi kayıtlarda eski kuruluş tarihli şirketleri iflas etmekte olduğunu, ama aynı şüpheli kişilerce yeni kuruluş tarihli şirketlerin faal olup eski şirketin fabrikalarında üretime devam ettiklerini belirterek şikâyetçi oldu.
İFLAS HALİNDEKİ ŞİRKET, BİLEREK MAHKEMEYE BİLDİRİLMEDİ
Savcılık, şüphelilerin ‘hileli iflas’ suçunu işleyip işlemediğinin tespiti için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan ÇBS Dekoratif Boyalar Üretim ve Pazarlama AŞ.’nin incelenmesini istedi. Bakanlık müfettişleri, şirketle ilgili 26 Mart 2013’te 40 sayfalık rapor ve 357 sayfalık eklerini savcılığa teslim ettiler. Raporda şirketten alacağı bulunan şahısların alacaklarını alamadıkları, şirketin ana sermayesinin gizlenmesi veya değerinin azalması durumunun söz konusu olduğu anlatıldı.
Bakanlık Teftiş raporuna göre gerçeğe aykırı muhasebe oyunları ile şirketin hesapları, başka hesaplara aktarıldı. 2003 yılında şirketin ödenmiş sermayesi 16 bin 304 lira olmasına rağmen geçmiş yıl zararı 4 milyon 849 bin 549 lirayı buldu. Bu şekilde şirketin aktifleri, şirketten alacağı bulunan kişilerin alacaklarını karşılamaya yetmedi. Şirket sermayesinin oluşan zararları ile alacaklar tamamen karşılıksız kaldı. Bu durum 2004 yılından 2008 yılına kadar devam etti. Şirket daha önceki bir zamanda fiilen iflas durumunda olduğu halde bu durum mahkemeye bildirilmedi ve şirket borçlanmaya devam ederek mağduriyet yaşayan alacaklıların artmasına sebebiyet verildi. Bu arada bazı şirketler hakkında mahkemeden iflasın ertelenmesine ilişkin mahkeme kararı alınarak faaliyetlerini sürdürüldü. Buna karşılık şikayetçi Dursun Eroğlu gibi mağdurlar yaratıldı. Şüpheliler ana sermayenin şirket alacaklarını karşılamaya yetmediğini bildikleri halde şirketin faaliyetlerini devam ettirdi.
İddianamede ifadesi alınan ÇBS yöneticileri şüphelilerin savunmalarında farklı konuları içerir faaliyetlerle ilgili şirket kurduklarını, şirketlerinin devamının sağlanabilmesi ve piyasada kalabilmek için iflas ve iflas erteleme kararlarına başvurdukları anlatıldı. İddianamede bakanlık raporuna göre şüphelilerin eylemlerinin hileli iflas ve tacir kişilerin dolandırıcılığı suçunu işledikleri belirtildi. Şüphelilerin iki ayrı suçtan 5 yıldan 15’er yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına önümüzdeki günlerde İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • adil22 Temmuz 2013 18:37

    beyler her şirketin ömrü olduğunu unutmayın ömrünün sonuna gelen şirketler bilancoları ile kendini belli eder gözaltı pazarı ne için kurulmuştur sadece bu şirketler için şirket faaliyet göstermez çok değerli arazisi var denir pazarlanır arazi bir süre sonra başka şirkete satılır yatırımcı yabancı ortak gelecek diye bekler 0.30 kuruşluk hisse alanlar mutlaka risk üstleniyordur

  • Bünyamin22 Temmuz 2013 16:50

    şirketlerin içi boşaltılıyor spekülator mal satıyor yatırımcın parası eriyor denetleyiciler ağır kalıyor sonra bi sabah kalkıyoruz ŞİRKET BATMIŞ hisseler PUL OLMUŞ elde avuçta var sıfır patronlar yine hayatını sürdürüyor olan garibana oluyor 10 yıllık birikimler gidiyor

  • küçük yatırımcı22 Temmuz 2013 16:20

    Yukarda yazılanları okuyunca insanın dudakları uçukluyor vay anası diyesi geliyor insanın İMKB yi bu hale getirenler utansın bu kadarmı kolay bu kadar insanın ahını almak parasını almak bu olayları görüpte önlem almayanlara ne demeli siz orda ne diye duruyorsunuz neden bu insanların çığlığını bir duyan yok ORDA KİMSE VARMIII?

  • asi borsacı22 Temmuz 2013 15:19

    arkadaşlar bu tahtada kimler var bilen varmı aceba?

  • spk çok büyük vebal altında.22 Temmuz 2013 11:09

    spk da 3.000 kişi çalışıyor diye biliyorum. bu kişiler bizim vergilerimizle maaş alıyor. peki son 10 yılda neden bunlarla ilgili tedbir alınmadı. goldaş, ranlo, mango... spk neden görevini yapmıyor. sebepleri araştırılmalı. bataklık kurutulmalı. yoksa bu ülkenin gidişatı çok kötü...

  • işadamı22 Temmuz 2013 10:37

    Sahtekarlığın adı işadamlığı oldu nasılsa avanta veriyorlar. kendilerine hesap soran olunca..

  • küçük aga22 Temmuz 2013 03:59

    merhaba..şirketin geçmiş yıllardaki para cıkışları yönetim kurulu yetkililerin hesaplrı banka akışları incelenmelidir..yapanın yanına kar kalmamalıdır.hadi spk hadi devlett gereğini yapında takdir edelimm ...olan bize oluyorr

  • ismail21 Temmuz 2013 23:58

    hep ünlü işadamı diyorlar artık kimse ünlü dolandırıcı degil

  • izleyici21 Temmuz 2013 22:10

    bir goldaş vakası daha

  • GOLDAS21 Temmuz 2013 14:38

    GOLDS HASAN VE SEDAT YALINKAYALARDA 15 TON KAYIP ALTIN HİKAYESİYLE BİZ KÜÇÜK YATIRIMCILARA TOKAT ATTI SPK NEDEN HAKKIMIZI ARAMIYORSUNUZ

  • alper21 Temmuz 2013 13:28

    çbsboyave printaş 6 taban yapar artık....

  • kılıç21 Temmuz 2013 13:25

    İŞADAMI OLUPTA DÜRÜST OLAN AZ HELEDE BORSADAKİ ŞİRKET SAHİPLERİNİN BİRAZI TAM AZILI VURGUNCU BUNLAR SÜREKLİ ŞİRKET ALIR SERMAYESİNE SERMAYE KATAR ÖRNEK IŞIKLAR HOLDİNG SAHİBİ RIZA HESAP SORAN YOK VURGUN TAM GAZ DEVAM EDİYOR

  • snr21 Temmuz 2013 12:29

    çavuşoğlu bu kadar mağdurun hesabını nasıl verecek... çbs boya printaş mağdurların mekanı