E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel borsalar aşı haberler liderliğinde aniden yeni bir ekonomik iyileşme sürecini değerlendirir hale geldi. Tıpkı Kovid-19’un dünya ekonomisini hızlı bir şekilde derin bir resesyona sokması gibi korona virüs aşısının da simetrik bir şekilde küresel ekonomiyi toparlaması bekleniyor. Ancak Yale Üniversitesi Profesörü ve Morgan Stanley Asia Birimi Eski Başkanı Stephen Roach bu sürecin kolay olmayacağı konusunda uyarıyor.
Roach, Marketwatch’ta yer alan yazısında Kovid-19’un ABD'de ve Avrupa’da gerek vaka sayısı, hastaneye kaldırılanların oranı ve gerekse de ölüm oranları açısından halen şiddetli olduğuna dikkat çekiyor. Borsa uzmanına göre korona virüsün beklenen ikinci dalgası pandeminin neden olduğu yorgunluk ve halk sağlığı uygulamalarının siyasallaşmasıyla birlikte devreye girdi. Roach “bahar aylarındaki umuda ulaşmak için kış aylarındaki umutsuzluğa katlanılması gerektiğinin” altını çizdi.
Borsa uzmanı yazısında sıklıkla çift dipli resesyonlar konusunda uyardığına dikkat çekiyor. Ayı piyasası uzmanlarının sürekli tekrarladığı üzere ABD’de İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana gerçekleşen 11 işletme döngüsünden 8’i çift dipli resesyon olarak gerçekleşti. Bu durumun nüks ettiği zamanlarda ise iki koşulun üst üste geldiği görülüyor: durgunluğun neden olduğu zayıflık ve artçı kriz beklentileri. Stephen Roach bu iki koşulun da şu anki şartlarda yerine getirildiği konusunda uyardı.
Ekonomide derin bir kriz devam ediyor
Küresel ekonominin zayıflığı oldukça tartışmalı bir konu. Buna karşın Roach, bu yılın üçüncü çeyreğinde ABD’deki reel gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyümesinin yıllık bazda %33,1'lik rekor artış kaydetmesine rağmen, ABD ekonomisinin 2019'un dördüncü çeyreğinde bir önceki zirvesinin hala %3,5 altında kaldığına işaret ediyor. Zira bu oran 2008- 2009 Küresel Finans Krizi sırasında kaydedile %4’lük oran hariç İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük ekonomik boşluğu işaret ediyor.
Roach söz konusu rakamlara dayanarak, “Halihazırda toparlanma halinde olan bir ABD ekonomisinden bahsetmek gülünçtür. Üçüncü çeyrekteki geri dönüş rekor bir sert düşüşün ardından karantina sonrası bir geri dönüşten, piyasaların son çırpınışından başka bir şey değil. Bu hareket ekonominin organik ve kümilatif olarak toparlanmasından çok farklıdır. ABD derin bir çukurda kalmaya devam ediyor” ifadelerine yer verdi.
Finans profesörü GSYİH rakamlarının %68’ini oluşturan talebin kaynağı Amerikalı tüketicilerin harcama rakamlarına bakıldığında ocak ayından nisan ayına kadar %18 oranında görülmemiş bir şekilde toplam talebin düştüğünü ancak toplam tüketici harcamalarının bu noktadan sonra %85 arttığını belirtiyor. Bununla birlikte Roach, “Şeytan ayrıntıda gizlidir” diyerek talepteki bu geri dönüşün araba, mobilya ve ev aletleri gibi dayanıklı mal sektöründe ve yiyecek, kıyafet, akaryakıt ve ilaç sektörü gibi zayıf dayanıklı mal satışlarında gerçekleştiğine dikkat çekiyor.
Buna karşın toplam tüketici harcamalarının %61’ini oluşturan hizmet sektörü ise aynı performansı sergileyemiyor. Hizmet sektörü ocak ayından nisan ayına kadar ABD tüketici harcamalarının %72’sini oluşturuyordu. Hizmetler sektörü o tarihten bu yana kilitlenmelerin yol açtığı kayıpların sadece %64’ünü telafi edebildi.
Pandeminin ikinci dibe neden olacağına ilişkin işaretse artçı şoklar olarak gösteriliyor. Roach ABD’de tatil sezonunda devam eden yerel kısıtlamaların şiddetli olmasa dahi ekonomik aktivitenin en yoğun olduğu dönemde sınırlanacağına dikkat çekiyor.
Roach, “Tam da şu anda ekonomik takvim genellikle büyük bir faaliyetle dalgalanma beklemektedir. Mevsimsel olarak ayarlanmış beklentilerde hayal kırıklığı ihtimali artıyor” dedi.
Bu durum iş piyasası için büyük bir risk oluşturabilir. ABD’de işsizlik oranı nisan ayındaki %14,7’den ekim ayında %6,9’a düşse de bu rakam bile kovid öncesi işsizlik rakamlarının iki katını işaret ediyor (%3,5). Haftalık işsizlik rakamlarındaki yükseliş yeni kısıtlamaların artmasının iş piyasasını etkilediğini gösteriyor. Roach işlevsiz hale gelen ABD Kongresi’nin yeni bir kurtarma paketinde uzlaşamamasının istihdamdaki gerilemenin büyümesine neden olacağı konusuna dikkat çekiyor.
Borsa uzmanı ekonomide normalleşmenin en erken 2021 ortalarında gerçekleşebileceğini belirterek kış aylarında ikinci bir dip yaşanabileceği konusunda uyarıyor.
Wall Street rekorunun ardından küresel borsalar durakladı
Borsa İstanbul'da yeni rekorlar bekleniyor
Altın uzun vadede kazandıracak!
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bize bir şey olmaz bizim küçük yatırımcımız ve katarlı iş adamlarımız ile TVF muz var.sizler düşünün.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:00)