E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ünlü ekonomist Nouriel Roubini Bloomberg International'a Türkiye ve global ekonomiye yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşlarında Çin'in daha agresif olabileceğini belirten Roubini "Eğer çin’i bastırmaya çalışırsanız Çin daha agresif olacak ve daha az işbirlikçi olacaktır. Bunun gerçekleşme olasılığı var. Birçok farklı şekillerde misilleme yapıp karşılık vereceklerdir. " ifadesini kullandı.
GELİŞEN PİYASALAR İÇİN ZOR ZAMANLAR
Gelişen piyasaların birçok küresel etmen sebebiyle zor zamanlar geçirdiğine vurgu yapan Roubini "Çin de bu sebeplerden bir tanesi. Ticaret savaşları riski var. Fed politikası var. Mali politika konusu var. Güçlü bir dolar söz konusu. Güçlü dolar da emtia fiyatlarının artması demek. İşte bütün bunlar gelişen piyasaların karşılaştığı küresel faktörler." dedi.
Roubini sözlerine şöyle devam etti; "Şayet Çin'in yurt içi talebi güçlendirip ekonomik büyümesini hedef olan %6.50’ye yakın tutmayı başararak ticaret savaşlarına cevap verecek olursa ki şu an 6.50’den fazla bir büyümeye sahip, işte o zaman gelişen piyasalar için olumlu olacaktır.
Eğer Çin sert bir düşüş yaşayacaksa bu gelişen piyasaları negatif etkileyecek ama aynı zamanda ABD, Avrupa ve dünya ekonomisi de olumsuz etkilenecektir." Roubini Çin'in bu ekonomik yavaşlama ile mücadele edecek araçları olduğunu belirtti.
"Ek tarifelerin ABD'li tüketicilere ek vergi olacağını söyleyebilir miyiz?" sorusuna ekonomist şu yanıtı verdi;
"Evet kesinlikle söyleyebiliriz. Tarife uyguladığınız zaman ihracat fiyatları da artar. Bu da yalnızca tüketicileri etkilemekle kalmaz, diğer ara ürünler de etkilenir. İş sektörü etkilenir. Eveet bu vergi demek. Hem de çok geriletici bir vergi. Çünkü Çin'den ithal ettiğimiz bu çeşit tüketici malları Walmart ve bunun gibi firmalar tarafından satılıyor ve düşük gelirli kişiler tarafından satın alınıyor. Yani bu yalnızca bir vergi olmakla kalmıyor, bu aynı zamanda çok geriletici bir vergi de."
TÜRKİYE YORUMU
Türk ekonomisine dair de değerlendirmelerde bulunan Roubini, Türkiye'de parasal sıkılaşmanın tek başına yeterli olmadığını belirtti.
Roubini "Ekonomide aşırı ısınmaya sebebiyet veren mali ve yarı mali sebepler oldu, kredi teşviği Sayın Erdoğan’ın seçimi kazanmasını sağladı. Şimdi mali ve yarı mali politikaları sıkılaştırmaları gerekiyor ancak 2019 mart ayında yerel seçimler var. Resesyonun önüne geçmek istiyorlar. Çünkü yerel seçimleri de kazanmak istiyorlar. Olması gerektiği kadar sıkılaşma yapılmıyor.
Ekonomide özel sektör harcamalrında iç ve dış dengesizlikler var. Cari açık da çok fazla. Daha fazla sıkılaşmaya ihtiyaç var çünkü enflasyon artacak" ifadelerini kullandı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Adamlarda terör sorunu olmadıgı için sürekli büyümeye odaklanmışlar.sonra türkiye açıklaması yapıyorlar.savunmaya harcanan paranın haddi hesabı yok.
Sömürlen ülkeler yerine gelişmekte olan ülkeler demenin amaçı nedir.
Bizim 15 temmuzumuz var Roubini sen diyon ki
Mali politikalarda seçim kazanma hırsından, sıkılaşma uzun süredir yapılmadığından enflasyon patladı.
Bu arkadaşı. kahin roubini sağa git derse sola gidin.sola git derse sağa gidin.
bu tiplerde don lastiği gibi sıkmaya başladı.
Almanya. Japonya. G.kore ve isvec hollanda gibi bati ulkele tip denen dunhayi izleyen kaynaklari degerlendiren adamlsrla kalkindilar.bizimkilerde ele gecen vervilerle fabrika yefine saray yapıyorlar. Tip adamlsr yerine parti icin yandaş kolluyorlar ulke parasiyle
bi sen eksiktin blommbergete tüy diktin bloomberge.
adamlar bizim ekonomiyi bizden iyi nasıl süper özetleyerek bilebiliyor. Hakkaten süper özet ve nokta atışı doğru tesbitler. Ben bu ABD lilerden hakkaten ürktüm. herşeyleri plan program mantık ve nesnel objeler...
tam da mankurt yorumu olmuş.15 temmuzu nereleri ile planlamış bu dangalaklar 15 temmuzda HALI gibi serdik amerika ve mankurtlarını.
kendi aklından şüphede olan başkasının kargasının peşinden gider burnunu sokacak bir şeyler bulmak için
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:18)