E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD borsaları perşembe günü beklenenden çok daha iyi gelen ekim ayı enflasyon verisiyle rahat bir nefes aldı. Ekim ayında fiyatlar yıllık bazda %7,7 oranında yükselerek bu yılın en yavaş yıllık artışını gerçekleştirdi. Gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutulduğu çekirdek enflasyon da eylül ayında ulaştığı 40 yılın en yüksek seviyesinden geri çekildi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Merkez Bankası (FED) bu yılın mart ayından itibaren yükselen enflasyonu kontrol altına almak amacıyla oldukça agresif bir para politikası değişikliğine gitmişti. FED mart ayından bu yana politika faizlerini altı kez yükseltti ve dört kez üst üste 75 baz puanlık faiz artışlarını onayladı. Faiz artışları ekonomilerin resesyona düşebileceği endişelerini beraberinde getirirken enflasyondaki son yavaşlamanın sürdürülebilirliği ise piyasalar için kritik bir soru işareti olarak öne çıktı.
Fortune’un haberine göre, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ‘küresel ekonomi hakkında düşüncelerini şekillendiren’ 25 genç iktisatçı arasında saydığı Michigan Üniversitesi Ekonomisti Justin Wolfers enflasyon raporunun ardından Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
“Bu oldukça cesaret verici bir enflasyon raporu. Enflasyonun zirveye ulaşması ve bundan sonra aşağıya dönmesi için yüksek bir ihtimal var. Enflasyonda yaklaşan düşüşle ilgili hikaye şimdi daha net hale geliyor.”
Wolfers son enflasyon raporunun dört kritik ekonomik değişimle birleştiğinde enflasyon için en kötü senaryonun geride kalmış olabileceğini de sözlerine ekledi.
Normale dönüş rotası için 4 gösterge
Mevcut faiz artırımı stratejisiyle ve ekonominin beklenmedik büyük şoklardan muzdarip olmadığını varsayıldığında ABD Merkez Bankası enflasyonun 2023'te %3,1 ve 2024'te %2,3'lük bir medyan orana gerilemesini öngörüyor. Wolfers, Twitter mesajında, dört ekonomik faktöre atıfta bulunarak FED’in %2 hedefine geri dönüş takvimine katıldığını belirtti.
İlk olarak, Wolfers, Rusya'nın şubat ayında Ukrayna'yı işgalinin neden olduğu enerji şoklarının en kötüsünün artık geride kaldığını söyledi. Savaş başladığında, küresel enerji piyasaları aniden bozulmuştu ve ABD benzin fiyatlarının geçen baharda rekor seviyelere yükselmesine neden olmuştu. Benzin fiyatları o zamandan beri nispeten normal seviyelere geri döndü ve küresel bir doğalgaz ve petrol krizi Avrupa'da ve gelişmekte olan dünyanın çoğunda bir enerji krizine yol açarken, ABD en kötüsünü atlatmayı başardı.
İkincisi, Wolfers, maddi olmayan hizmetlerin aksine fiziksel kalemlerdeki mal fiyatlarının yakında düşmeye başlayacağını söyledi. Ünlü ekonomist pandemiden bu yana küresel ekonomiyi rahatsız eden küresel tedarik zinciri sorunlarının hafiflediğini savundu. Tedarik zinciri sorunları, geçen yıldan bu yana enflasyonun önde gelen nedenleri arasında yer alıyordu. Çin'in sanayi merkezlerindeki Kovid kısıtlamaları, üretim ve teslimat sürelerini uzatmış; mevcut malların tedarikini azaltarak şirketleri fiyatları yükseltmeye zorlamıştı.
Ancak en son tüketici fiyat endeksi (TÜFE) raporuna göre, bazı tedarik zinciri engelleri ortadan kalkmaya başlıyor olabilir. Zira hazır giyim de dahil olmak üzere hızlı ve verimli tedarik zincirlerine daha fazla bağımlı olan bazı kalemlerin fiyatı geçen ay düşüş gösterdi. Wolfers ayrıca, tüketici ürünleri sektöründeki enflasyonun son zamanlarda az ya da çok sabitleştiğini ve tedarik zincirlerinin enflasyon üzerinde eskisi kadar ağır olmayabileceğini öne sürdü.
Wolfers üçüncü olarak hizmet sektöründeki enflasyonun azalmasına dikkat çekti. Ünlü ekonomist özellikle de sağlık hizmetleri sektöründeki düşük fiyatlara atıfta bulundu. En son TÜFE raporu, sağlık hizmetleri fiyatlarının geçen ay %0,6 azaldığını gösterdi.
Ekonomist son olarak ev kira fiyatlarında aylarca süren artışların ardından ılımlılık belirtilerinin oluştuğunu savundu. Barınma maliyetleri geçen ay toplam TÜFE artışının üçte birini oluşturdu. Ancak Wolfers ‘yeni kira sözleşmelerinde enflasyonun düştüğünü’ belirtti. Wolfers kira fiyatlarındaki düşüşlerin enflasyon verilerinde ortaya çıkmasının ve ekonomiyi filtrelemesinin daha uzun sürme eğilimi gösterdiğini de sözlerine ekledi.
Wolfers, tüm bu unsurları bir araya getirdiğinde, FED’in gelecek yıl için % 3 enflasyon tahmininin gerçekçi hale geldiğini yazdı. Ünlü ekonomist böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde FED Başkanı Jerome Powell’ın ‘geçici’ enflasyon tanımının dahi yeniden hatırlanabileceğini sözlerine ekledi:
"Tahminimce, eğer diğer şoklar müdahale etmezse, birkaç yıl içinde enflasyonun aslında ‘geçici’ olduğu sonucuna varacağız. Ancak geçici kelimesinin anlamının ‘düşünülenden iki kat fazlası olduğu’ sonucuna varacağız."
Boğa piyasası beklentisi ne kadar doğru?
TÜFE sürprizi sonrası borsalar şaha kalktı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Enflasyon düşmez... :D böyle bişe yok.. Enflasyon çıkışı, artışı yavaşlatılabilir.. ABD dikkat edin enflasyonu en az artış olacak biçimde hamleler ediyor, çünkü hane halkı geliri eridiğinde asla ekisi gibi yaşantı olmaz. asla eski yaşantı eldeedilemez kıs sürede... şimdi abd enflasyonu uçursa tepelere asgari cürete saatlık ücrete zam veremez mi? devlet destekleyemez mı ? yaparrr ama yapmak istemıyor. doğal akışı bozmadan hamleler yapmaya gayret ediyor. Bizde ise enflasyon uçuyori tl eriyorda eriyor, işsiz hane halkı yokluğa fakirliğie gömülüyor, sonra bu kişilere elektrık doğalgaz su yardımı nakıt yardımı yapıp iyileşme olacak diye beklıyoruz :D
Aslında bizdede işe yaramak üzereydi adam aylarca faiz arttırdı, dolar 8.5 den 7 ye geldi, bam bir faiz daha ben bile tüm doları satmak üzereyken herkes 6 lira 5 lira beklerken baaaam merkez başkanı değişti :D Merak ediyorum garantili yollar hastaneler TL ile yapılsaydı üstteki hergün çıkıp faizsebep diye konuşup 8 den zorla 14 15 e çıkarırmıydı.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:59)