E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Deneyimli gelişmekte olan piyasalar fon yöneticisi Mark Mobius, Bloomberg News'a gelişmekte olan piyasalardaki en büyük fırsatları nerede gördüğünü anlattı. Mobius, Tayvan üzerinde bir çatışma riskine rağmen, hala Çin'e yatırım yaptığını belirtirken, Hindistan'ın altyapı ve Güney Kore'nin güzellik sektörlerinde fırsatlar olduğunu savundu.
Ancak, Hindistan'dan gelen sayıların daha iyi bir hikaye anlattığını belirten Mobius, "Hindistan'ın nüfusu daha büyük ve daha genç, ekonomisi de Çin'e kıyasla daha hızlı büyüyor" dedi.
Bu yılın başlarında ünlü Hint konglomerası Adani Group'u hedef alan satıştan etkilenmediğini belirten Mobius, "Baştan beri Adani ailesinin şirketlerle derin bir şekilde ilgili olduğu ve aynı zamanda ağır bir şekilde kaldıraca dayandığı açıktı. Ancak, yaygın hataların kanıtı net değil. Ayrıca, bir tane böyle olay, Amerikan piyasasında olduğu gibi, bizi caydırmaz çünkü Hindistan'da birçok mükemmel şirket var" diye konuştu.
TÜRK ŞİRKETLERİNE YATIRIMA DEVAM
87 yaşındaki Mobius, gelişen ekonomilerin görünümüne ilişkin yaptığı açıklamada, küresel piyasaların son birkaç yıldır potansiyelin altında performans gösterdiğini, gelişen piyasaların ise son dönemde Çin'deki büyümenin etkisiyle oldukça iyi bir büyüme yakaladığını belirtti.
Mobius, "Gelişmekte olan piyasalar daha iyi hale geliyor. Bu öncelikle Çin'deki toparlanmadan kaynaklanıyor. Bilindiği üzere Çin, gelişmekte olan piyasalar endeksinin yüzde 30'unu temsil ediyor. Yani Çin iyi iş çıkardığında, endeks de iyi sonuç veriyor." dedi.
Küresel görünümdeki bozulmaya rağmen gelişen piyasa şirketlerinin iyi performans sergilediğini kaydeden Mobius, "Gelişmekte olan pazarlarda çok iyi performans gösteren çok fazla şirket ve ülke var. Hindistan bunun iyi bir örneğidir. Türkiye, Güney Afrika, Brezilya, Vietnam, Tayvan ve benzeri ülkelerdeki şirketler makroekonomik duruma rağmen iyi performans gösteriyor." diye konuştu.
Rusya'nın Ukrayna savaşı nedeniyle yerel para birimleri üzerinden petrol satışı yaparak küresel enerji fiyatlarında düşüşe katkı sağladığını, Türkiye ve Hindistan gibi enerji ithalatı yapan ve gelişen ekonomilerin bu durumdan yararlanacağını ifade eden Mobius, "Bence Türkiye (önümüzdeki dönemde) iyi bir büyüme gösterecektir." dedi.
Mobius, merkez bankalarının son dönem kararlarına değinirken, "ABD Merkez Bankası (Fed) ve dünyadaki diğer merkez bankaları, çok fazla para basarak dünyayı çok zor bir duruma soktu. Bunun elbette enflasyon üzerinde doğrudan bir etkisi var. Enflasyon çok fazla paranın tedavülde olması demek." ifadelerini kullandı.
Mark Mobius, Türkiye'de şubat ayında yaşanan depremlerden dolayı büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek, deprem bölgesinin yeniden inşa edilmesinin söz konusu olduğunu ve daha iyi konutlar için büyük miktarlarda yatırımlar yapılacağını anlattı.
Bazen gerilimli ve zor zamanlarda bazı şirketlerin iyi performans gösterebildiğini belirten Mobius, şehirlerin yeniden depreme dayanıklı yapılarla yenilenmesi sürecinde Türk inşaat şirketlerinin iyi bir performans sergileyeceğini öngördüğünü kaydetti.
Türkiye'deki enflasyon ve döviz kuru seviyesinin ihracatçı Türk şirketlerine fayda sağladığını ifade eden Mobius, "Örneğin, Türkiye'de yazılım ihracatı yapan bir şirketle iş yapıyoruz. Şirketin ihracı dövizken, maliyetleri Türk lirası cinsinden ve bu yüzden iyi performans sergiliyor." dedi.
Gelişen piyasalardaki gelişmeleri yakından takip ettiğini dile getiren Mobius, "(Yatırım yapmak için) Kesinlikle Türk şirketlerine bakmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.
Ünlü yatırımcı Mobius’tan hisse önerisi
Çin Mobius’un uyarılarını yalanladı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yine bugün böyle diyip millete hisse senetleri alıp eline verdirdiniz.
Bu yaşta milyar dolarım olsa ne yapacağım içine tüküreyim.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:02)