E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
130,7 milyar dolar değerinde serveti olan ve ‘Omaha Kâhini’ olarak bilinen Warren Buffett dünyanın gelmiş geçmiş en başarılı yatırımcılarından biri olarak sayılıyor. Yatırım firması Berkshire Hathaway’in CEO’su ve başkanı olan 93 yaşındaki milyarder sigorta devi Geico, batarya üreticisi Duracell ve restoran zinciri Dairy Queen gibi onlarca büyük firmanın da sahibi konumunda.
Buffett uzun yıllar boyunca iyi getiri sağlayacak şirketleri seçebilme yeteneğiyle ünlüdür. Yatırım firması Berkshire Hathaway de dahil olduğu endeks olan S&P 500’den düzenli olarak daha iyi performans gösterir.
Ancak ünlü araştırmacı yazar Larry Swedroe Buffett’ın performansını genel olarak değerlendirdiğinde hisse seçme konusunda çok da iyi olmadığını belirtiyor.
Swedroe CNBC’deki açıklamasında, “Buffett’ın yatırımlarındaki ‘gizli sosu’ yüksek getiri elde etmeyi mümkün kılan faktörleri akademisyenlerden 50, 60 yıl kadar önce anlamasıydı” ifadelerine yer verdi.
Finansal ve ekonomik araştırmalar üzerine yaklaşık 20 kitabın yazarı ve ortak yazarı olan Swedroe, Buffett’a milyar dolarlar kazandıran stratejisinin sırrını açıkladı. Swedroe Buffett’ın yatırımlarındaki başarısını birden fazla faktöre bağlıyor.
Bu faktörlerden biri Berkshire Hathaway’deki sigorta operasyonlarının Buffett’a sağladığı ucuz kaldıraç yeteneği. Omaha Kâhini’ni efsane yapan bir diğer stratejisi ise bir değer yatırımcısı olması.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre değer yatırımı genellikle fiyatı defter değerinden düşük veya değerinin altında olan hisse ve şirketlerin satın alınması ve uzun vadeli olarak tutulması anlamına geliyor.
Buffett geçen yılki yıllık hissedar toplantısında stratejisi hakkında, “Size fırsat sağlayan şey, diğer insanların aptalca şeyler yapmasıdır” demişti.
Swedroe ünlü yatırımcının yatırım tarzının kaliteli, ucuz ve büyük hisse senetlerine odaklandığını belirtiyor.
Araştırmacı yazar CNBC’deki demecinde Omaha Kâhini’nin hisse tercihlerine ilişkin, “Warren Buffett’ın en sevdiği faktör kârlılığı da içeren kalite olacaktır. Ancak aynı zamanda mali güç, bilanço istikrarı ve sınırlı borç gibi unsurları da göz önünde bulundurur” ifadelerine yer verdi.
Swedroe Buffett’ın performansını taklit etmek isteyen yatırımcıların endeks fonları satın almayı deneyebileceğini belirtiyor.
Endeks fonları, S&P 500 gibi belirli bir piyasa ölçütünün veya endeksinin performansını mümkün olduğunca yakından takip eder. Düşük maliyet, geniş çeşitlilik imkanı sunar.
Swedroe, “Bugün artık her yatırımcı ETF’ler veya yatırım fonları aracılığıyla Buffett’ın satın aldığı hisse senetlerine sahip olabilir” dedi.
ABD borsalarında yatırım fonu ile dolar bazında alım satım yapabilmek mümkünken, ETF’ler üzerinden de piyasa fiyatına göre alım satım yapılabiliyor.
Aynı zamanda servet yönetimi firması Buckingham Wealth Partners'ın ekonomik ve finansal araştırmalar başkanı olan Swedroe, yatırımcıların momentum ticaretinden de yararlanabileceğini ekledi. Momentum ticaret borsalar veya belirli hisseler ivme kazandığında bu momentumdan yararlanmak için piyasaya girmeyi amaçlayan bir strateji olarak biliniyor.
Swedroe tek tek hisse toplama ve doğru zamanı yakalama gibi stratejilerin borsalardaki uzun vadeli performansı her zaman yakalamaya yetmediğini de sözlerine ekledi.
Borsa yazarı, “Momentum kesinlikle uzun vadede işe yarayan bir faktördür, ancak diğer her şey gibi bazı uzun dönemlerde düşük performans gösterebilir. Yine de momentum ticareti işe yarıyor” açıklamasında bulundu.
Son beş yılda, Berkshire Hathaway'in hisseleri S&P 500'den yüzde 25 daha iyi performans gösterdi. Bu dönemde S&P 500 Endeksi toplamda %82'lik yükseliş kaydederken Berkshire hisselerindeki yükselişse %107 seviyesindeydi.
Buffett o hisseye 78 milyar dolar harcadı
Duayen yatırımcı Buffett'tan tahvil hamlesi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:26)