E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü borsa uzmanından tarihi kredi balonu uyarısı---

Ünlü borsa uzmanından tarihi kredi balonu uyarısı

Ünlü borsa uzmanından tarihi kredi balonu uyarısı
14 Mart 2024 - 13:53 borsagundem.com

Wall Street rallisi tarihin en büyük çöküşlerinden biriyle sonlanabilir. Ünlü borsa uzmanı Mark Spitznagel ralliyi takip eden yatırımcıları temkinli olmaları uyarısında bulundu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsada hiçbir varlığın sonsuza kadar kesintisiz bir biçimde yükselemeyeceği bilinir. Ancak Universa Investments’ın kurucusu ve baş yatırım sorumlusu olan ünlü yatırımcı Mark Spitznagel’a göre yatırımcılar hâlâ derslerini almış gibi gözükmüyor.

Insider’ın haberine göre ayı piyasasına yakın yorumlarıyla tanınan Spitznagel, borsa tarihinin bugüne kadarki en büyük kredi ‘balonunun’ patlayacağı konusundaki endişelerini dile getirdi. Ünlü yatırımcı balonun ne zaman patlayacağı konusunda bir tarih vermiyor.

Yatırım firmasının takip risklerinden korunmaya odaklanan amiral gemisi stratejisi borsalardaki ciddi çöküşler sorasında türev sözleşmeleri üzerinden kâr elde etmeye odaklanıyor. Söz konusu sözleşmeler yatırımcı portföyleri için sigorta görevini üstlenir. Fon piyasalarda bir siyah kuğu olayı gerçekleştiğinde bu çöküşü avantajı haline getirir. Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Spitznagel’ın fonu 2020’de borsalar pandemi çöküşüyle karşı karşıya kaldığında %4,144 getiri sağlayarak manşetlerde yerini almıştı.

Pandemi dönemi ortaya çıktığında hiç kimse bir çöküşün yaklaşmakta olduğunu öngörmüyordu. Spitznagel mevcut durumda da bir piyasa çöküşüne dair öngörüde bulunmaktan kaçınıyor. Bununla birlikte ayı piyasası uzmanı borsalarda devam eden ralli bir kredi balonunun patlamasıyla tetiklenecek tarihi bir çöküşle sonlanacak.

Spitznagel ABD hükümetinin borçlarının düşük faiz dönemiyle birlikte balonlaştığını belirtiyor. Borsa uzmanı ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını artırmasıyla birlikte borcun geçen yıldan bu yana 35,5 trilyon dolar gibi rekor bir seviyeye ulaştığını hatırlatıyor. Ünlü hedge fonu yöneticisi Ray Dalio da borçların ağırlaşan geri ödeme şartlarının ABD ekonomisini yavaşlatacağı görüşünde.

Ancak Spitznagel krizin veya borsa çöküşünün tarihi ile ilgilenmiyor. Borsa uzmanı kendisinin sürekli olarak ayı piyasası savunucusu olarak anılmasının adil olmadığını da söylüyor. Spitznagel Ocak 2023 tarihli bir yatırımcı notunda borsalar çökmeden önce bir borsa rallisinin mümkün olacağını da söylemişti.

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi bu yıl 17 kez rekor kapanışa ulaştı. Borsa rallisinin devam edeceğine ilişkin iyimser beklentiler piyasalara hakim olmayı sürdürüyor. Spitznagel ise insanların bir fırsatı kaçırmaktan korktukları için hisse senetlerine atladıklarını söyledi. Borsa uzmanı ralliye katılan yatırımcıların önlerine çıkan herhangi bir olumsuzluğu kabul etmeyeceğini de sözlerine ekledi. Zira ünlü yatırımcı borsalarda kontrolsüz bir coşkunun ortaya çıktığına inanıyor:

“Piyasalar canlıdır. İnsanları yanlış konumlandırmak için hareket ederler. Biz içgüdüsel olarak sürü halinde hareket eden canlılarız. Piyasalar bir yöne doğru hareket ettiğinde bunun sonsuza kadar süreceğini düşünüyoruz. Borsalar bir yöne doğru gittiğinde bunun sonsuza kadar aynı şekilde olacağını düşünüyoruz.”

Yatırımcılar ekonomik koşulların ne zaman rahatlayacağını belirlemek için FED’in enflasyon ve faiz oranları konusundaki açıklamalarını yakından takip ediyor. Ancak bunun tersi de söz konusu: Zira piyasa ve ekonomi de FED’in politikasını ne zaman değiştireceğine dair etkiye sahip. Dolayısıyla Spitznagel yatırımcıların FED’i takip ederek kendilerini yanlış konumlandırdığını belirtiyor.

Borsa uzmanı, “Yaptığımız hatalar hakkında endişelenmemiz gerekiyor. Pozisyonumuzu en düşük seviyeden satacağız ve en yüksek seviyeden satın alacağız. İnsanların yaptığı tam olarak bu. Tüm bu analistlerin son birkaç yıldır insanlara yapmalarını söylediği şey bu. Piyasa en kötü göründüğünde ayı piyasasını ve en iyi göründüğünde boğa piyasasını işaretliyoruz. Ancak piyasalarsa zikzak çiziyor” dedi.

Spitznagel’a göre şu anda yaklaşan bir patlamanın son aşamasındayız. Borsa uzmanı tarihsel veriler kullanmaktan kaçınsa da çöküşün bu yıl gibi en kısa sürede gerçekleşebileceğini söyledi. Ancak piyasaların çöküş gelmeden önce daha da yükselebileceğini ve borsalardaki coşkunun doruk noktasına ulaşacağını sözlerine ekledi.

Borsa uzmanı, "Bir patlama beklemeye devam ediyorum ve ardından 1929'dan bu yana görülen en kötü çöküşün gerçekleşmesini bekliyorum. Bunun içinse benim basit mantığım şunları söylüyor: İnsanlık tarihindeki en büyük kredi balonunun patlamasına tanık olacağız ve çöküşlerin kredi balonlarının patlamasının doğrudan sonuçları olacak" ifadelerine yer verdi.

FED faiz oranlarını 1970’lerdeki gibi yükseltti. Ancak Spitznagel’a göre bu faiz artışlarının asıl yaptığı şey düşük faiz ortamında şişen kredi balonunu duvara çarpmak olmuştu. Borsa uzmanına göre mevcut durumda da bunun sonuçları gecikmiş de olsa etkilerini göstermek üzereler. Spitznagel piyasalardaki yükselişin çok sert bir şekilde sonlanacağını ve bu düşüşün mevcut beklentiler arasında olmadığını söyledi.

Küçük yatırımcı ne yapmalı?

Ünlü borsa uzmanı küçük yatırımcılara da tavsiyelerde bulundu. Spitznagel yatırımcılara piyasayı kovalamamayı, doğru zamanı yakalamaya çalışmamayı, piyasaların mevcut gidişatına çok fazla güvenmemeyi ve kısa vadeli FED’in faiz kararlarına dayalı kararlar almamayı tavsiye ediyor. Bunun yerineyse piyasalar %50 düşse bile zor durumda kalmayacak bir portföy oluşturmayı öneriyor.

Spitznagel, “Bu kadar dipte satacak kadar akılsız olmayın. Eğer piyasalar %50 artarsa bu yükselişi satın alacak kadar da akılsız olmayın. Diğer bir deyişle bu konuda şüpheci bir pozisyonunuz olsun. Bu istenmesi zor bir şey. Ancak insanların önümüzdeki bir veya iki yıl boyunca ayakta kalmaları için yapmaları gereken tam da bu” ifadelerini kullandı.

Wall Street yatırımcıları bardağın hangi tarafına bakacak?

 

Gözler ABD'de açıklanacak verilere çevrildi

 

Borsada başarının sırrı ‘tembel portföy’

 

Tesla hisselerine Wells Fargo darbesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)