E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD ekonomisinin 1980’lerin ortalarındaki gibi bir resesyona doğru ilerlediği endişeleri tüm küresel piyasa çevrelerinde hissediliyor. Borsa araştırmaları şirketi Yardeni Research’ün Kurucusu Ed Yardeni ekonominin yılbaşından bu yana gösterdiği performansı “dalgalı resesyon” tabiri ile açıklıyor. Yardeni’ye göre bu tabir “büyüme resesyonu”, “orta döngü yavaşlaması” ve “yumuşak iniş” tabirlerine yakın. Söz konusu konsept ekonominin farklı bölgelerinde farklı zamanlarda hissedilen yavaşlamayı kapsıyor.
Yardeni MarketWatch’taki yazısında “iniş yok” senaryosunu ilk ortaya atan isimlerden biri olduğuna dikkat çekti. Borsa uzmanı 9 Ocak tarihli yazısında ABD ekonomisine ilişkin şu ifadelere yer vermişti:
“Ekonomide bu yıl bir iniş olmayacak. Bunun yerine reel gayrisafi yurtiçi hasıla %2 veya daha fazla büyüyecek. Tüketici fiyat göstergesi PCED’ye göre, enflasyon bir resesyon olmadan %3-4 seviyesinde ortalama seyredecek. Bu yılın sonuna kadar bu aralığın dibine yaklaşacak.”
Yardeni yumuşak iniş senaryosunun en yakın beklentisi olduğunun da altını çiziyor. Borsa uzmanı son ekonomik verilerin ardından bu yıl için dört olası ekonomik senaryonun öne çıktığını kabul ediyor:
1. Yumuşak iniş senaryosu (%40 ihtimal)
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD ekonomisinin büyümesini durdurmadığı ancak enflasyonun yavaşlamaya devam ettiğini belirten söz konusu senaryo aynı zamanda ABD Merkez Bankası’nın (FED) ulaşmaya çalıştığı asıl hedefi işaret ediyor.
Yardeni’ye göre olası bir yumuşak inişte ABD’nin reel gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH) %0,5 ila %1,5 aralığında yavaş bir büyüme gerçekleştirecek. Enflasyonun %3 ila %4 aralığında seyredeceğini öngören Yardeni ve ekibi yıl sonunda fiyat artışlarının bu aralığın alt ucuna yaklaşacağını da tahmin ediyor.
Senaryoya göre FED faiz oranlarını iki kez yükseltecek ve her seferinde %0,25 oranında faiz artıracak. Nihai faiz oranı ise %5 ila %5,25 aralığına ulaşacak. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri bu yılın zirvesi olan %4,25’in altında kalacak.
ABD borsalarında S&P 500 Endeksi yaz boyunca 4500 puana kadar yükselecek ve 2024’e için daha yüksek bilanço hedeflerinin belirlenmesiyle birlikte yılı 4800 puan seviyesinde bitirecek. S&P 500 şirketlerinin ortalama hisse başı getirisi geçtiğimiz yılki 215 dolar seviyesinden 225 dolara kadar yükselecek. Yatırımcılar yıl sonuna kadar 2024’ün 250 dolarlık hisse başı getirilerini satın almaya başlayacak.
2. Dezenflasyonist ‘iniş yok’ senaryosu (%20 ihtimal)
Bu ‘iniş yok’ senaryosunda reel GSYİH %2 ila %3 aralığında yükselecek. Ancak enflasyon ılımlı seviyelerde kalmaya devam edecek. Ekonomideki üretkenlik geri dönecek. Fiyat enflasyonu, ücret enflasyonundan daha hızlı düşecek, bu nedenle reel ücretler artacak ve istihdam piyasası yavaşladıkça tüketicilere daha fazla satın alma gücü sağlayacak.
FED %0,25’lik faiz artışlarına devam edecek. Nihai faiz artışları yıl ortasına kadar %5,50-%5,75 aralığına yükselecek ve yıl sonuna kadar bu seviyede tutulacak. 10 yıllık tahvil getirileri %4,50-%4,75 aralığına yükselecek. S&P 500, yılın çoğunda 4000 ila 4500 puan aralığına bağlı kalacak. Bilanço beklentileri en azından yumuşak iniş senaryosu kadar iyi görünecek. Ancak daha yüksek faiz oranları hisse değerlemelerini baskılayacak.
3. Sert iniş (%20 ihtimal)
Bu senaryonun gerçekleşmesi ABD’de bir resesyonun gerçekleşmesi anlamını taşıyor. Yardeni’ye göre böyle bir durumun gerçeklemesi bu tüm zamanların en çok beklenen resesyonu olacak. Borsa uzmanı özellikle de ocak ayında beklentilerden daha güçlü gelen ekonomik göstergelerin ardından ‘iniş yok’ senaryolarının sürpriz bir geri dönüş yaptığını söyledi. Yardeni’ye göre sert iniş senaryosunu savunanların korkunç öngörüleri üzerinden yaptığı baskı ise meyve vermedi.
Yardeni sert iniş senaryosunun genellikle borsalarda ayı piyasasını savunan kesim tarafından ‘pazarlandığını’ belirtiyor. Bu görüşe göre geçtiğimiz yılki ayı piyasası henüz sona ermedi ve bu yıl, belki de yıl ortasından önde yeni bir dip noktasına ulaşılacak. Söz konusu senaryoyu savunanlar 2023’ün ikinci yarısında bir resesyon öngörüyor. Eğer bu resesyon gerçekleşmezse de 2024’ün ilk yarısı veya 2024’ün ikinci yarısı da öngörülere eklenebilir…
Sert bir iniş, FED’in geçen yılki olağanüstü parasal sıkılaştırmasının gecikmeli etkisinin kaçınılmaz bir sonucu olabilir. FED’in daha önce yaptığı gibi para politikası uygulamalarını abartarak bir hataya yol açması da bu resesyon ihtimalini tetikleyebilir.
4. Enflasyonist ‘iniş yok’ senaryosu (%20 ihtimal)
‘Sert iniş’ senaryosunun bu yeni versiyonuna göre enflasyon ya kalıcılığını koruyacak ya da geri dönüş yapacak. Yani bir iniş olmayacak. Yardeni’ye göre söz konusu senaryonun tüm senaryolar arasında ayı piyasasına en yatkın olanı. Zira bu projeksiyona göre FED yetkilileri faiz oranlarını çok daha fazla yükseltmek zorunda kalacak ve bu bir resesyona sebep verecek.
Diğer bir deyişle ‘iniş yok’ senaryosunun enflasyonist versiyonu sert bir inişe giden uzun vadeli bir rotayı ifade ediyor. Bu daha derin bir resesyon ve hisse senetleri için daha sert bir düşüş beklentisi anlamına geliyor.
Yardeni bu dört senaryo arasında ilk ikisinin gerçeklemesine %60’lık subjektif ihtimal veriyor. Bu beklentiler aynı zamanda ekonomi için iyimser ve hisse senetleri ve tahviller için boğa piyasasını öngörüyor. Borsa uzmanına göre diğer iki senaryonun gerçekleşmesi için %40’lık bir ihtimal var. Bu senaryolar ekonomi için kötümser bir görünümü ve hisse senetleri için ayı piyasasını ifade ediyor.
Bank of America: Google’a yatırım yapmak için en doğru zaman
Cramer: FED ekonomi öngörüsünü kaybetti
Warren Buffett: Hisse geri alımını eleştirmek ‘cahillik’
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Atagy ihlas brlsm hrsızlar yalamacilar deprem yagmacisindan farkı yok ki bunların
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:57)