E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisÜnlü 500 milyon doların peşinde---

Ünlü 500 milyon doların peşinde

Ünlü 500 milyon doların peşinde
29 Ağustos 2012 - 07:46 borsagundem.com

Yatırım bankacılığı ve varlık yönetimi grubu Ünlü & Co., ekonomideki dengeli büyümeye paralel yeni yatırımlara hazırlanıyor

Halka arz, ikincil halka arz, blok satışlar, şirket alım satımları, varlık yönetimi işlemleri gibi farklı alanlarda hizmet veren Ünlü & Co., sektörün geleceğinden umutlu. 10 Eylül'de yeni bir fonu faaliyete geçirmeyi planlayan grup, gelecekte ayrıca altyapı, tarım hayvancılık ve mezzanine fonu da kurmayı hedefliyor.
Ünlü & Co. Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, kurumsal finansman, global piyasalar, hisse ve borç tahvili halka arzı ve varlık yönetimi alanlarının hepsinde bir arada hizmet veren Türkiye'deki tek grup olduklarını söyledi. Ünlü, 1996'da kurdukları şirketin büyüme serüvenini anlatırken, Türkiye'nin kat ettiği aşamalara dikkat çekti. Uzun yıllar süren enflasyon sebebiyle Türkiye'de orta sınıfın adeta yok olduğuna işaret eden Ünlü, son yıllarda ekonomik istikrar ve enflasyonun düşmesiyle birlikte orta sınıfın yükseldiğini ve harcama kabiliyeti olan insanların oluştuğunu kaydetti. Ünlü, "Son yıllarda şirketlerin büyümesinin arkasında yatan budur. Brezilya ve Rusya gibi doğal kaynağa bağlı veya sadece ihracata bağlı bir ülke değiliz. Biz kendi iç dinamiklerini besleyerek büyüyen bir ülkeyiz. Dolayısıyla orta sınıfın yükselişi Türkiye'nin büyümesinin arkasındaki en büyük itici güç." dedi.
Mahmut Ünlü, 1996'da şirketi kurarak Türkiye'ye yatırım yapma aracılık işine girdiklerini söyledi. Türkiye'nin 1996'nın başında Gümrük Birliği'ne girdiğine işaret eden Ünlü, şu bilgileri verdi: "Biz de Avrupalı firmaları Türkiye'ye yatırım yapmaya ikna edebiliriz dedik. O yıllarda Türkiye'ye gelen yabancı sermaye yılda 300 ila 500 milyon dolardı. 1996-2002 yılları arasında sadece bu işi yaptık. O yıllarda Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin yüzde 20-30'una aracılık ediyorduk. Bütün krizlere rağmen Türkiye'ye getirdiğimiz alıcıları, havaalanından şehir merkezine kadar gelirken gördüğü inşaatlar bile yatırım yapmaya ikna ediyordu. Getirdiğimiz işadamlarının yüzde 60-70'i yatırım yaptı."
Şirket, aracı kurum olma perspektifiyle 2002'de Işıklar Yatırım'ı satın almış. Mahmut Ünlü, tam servis veren yatırım bankası olmak hedefiyle, yatırım bankacılığı platformunu genişletmek üzere hemen hemen her sene yeni yatırım yaptıklarını ifade etti. Şirket bu çerçevede 2002'de aracılığa başlarken, 2003'te portföy yönetimine, 2004'te ise sorunlu kredi ve tahsili gecikmiş alacaklar işine girmiş. 2006'da private fonu kurmuş. Üç sene önce ise halka arz işlemlerine başlamış. Şirket yılda ortalama 1 ila 2 milyar dolarlık şirket alım satımına ve 500 milyon dolar ile 1,5 milyar dolar arasında kredi işlemlerine aracılık ediyor. 2004-2011 yılları arasında yılda ortalama 8-10 şirket alım satım işlemi danışmanlığını yürütmüş.
Mahmut Ünlü, Türkiye'de yerli kurumsal yatırımcı olmaması sebebiyle Borsa'nın yüzde 60'ının yabancıların elinde olduğunu ifade etti. Yerli bireysel yatırımcının kurumsal yatırımcının yerini tutamayacağını vurgulayan Ünlü, "Bizim yaptığımız halka arzların hepsi yabancı kurumsal yatırımcılara yapılan halka arzdır. Son üç yılda 3 milyar doların üzerinde birincil ve ikincil arz gerçekleştirdik." şeklinde konuştu.
Mısır ve Irak'ın da yerel yatırım bankası olacağız
Ünlü & Co. Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, Türkiye'de yatırım bankacılığının önümüzdeki dönemde gelişeceği görüşünde. Goldman Sachs, Merrill Lynch gibi uluslararası firmalar sektörde faaliyet gösterse bile yerel bilgi, tecrübe ve ilişkilere sahip yerel yatırım bankacılığının öneminin artacağını söyledi. Nüfusu yüksek, orta sınıfın hizmete ve yatırıma ihtiyacı olan bölge ülkelerinde de büyümek istediklerini vurgulayan Ünlü, "Öncelikli olarak Irak ve Mısır var. Buralarda da 'yerel yatırım bankacılığı' hizmeti vermek gerekiyor. Buralara ortaklıklar ve satın almalarla gitmeyi planlıyoruz." şeklinde konuştu. Şirket, geçtiğimiz aylarda Güney Afrikalı ortağı Standard Bank'a ait yüzde 53 oranındaki çoğunluk hisselerini alarak hisse oranını yüzde 75'e çıkardı. Bugün şirkette 240'tan fazla kişi çalışıyor. Bunun 130'u varlık yönetimi, 110 kişisi de yatırım bankacılığı ve sermaye piyasası işlerinde faaliyet gösteriyor. Zaman

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)