E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversite geçiş sistemine işaret ederek, “Bilindiği üzere şu an uygulanmakta olan giriş sistemi iki aşamalı olarak gerçekleştirilmekte. Sınavların ilki mart, diğeri haziran ayında ve toplam 5 gün sürmektedir. Neredeyse 4 aya yayılan bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlayıp, bitirmeyi planlamaktayız” dedi.
Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversite geçiş sistemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Üniversitelerin giderek çoğalacağına işaret eden Saraç, “Üniversitelerimizin yeni eğitim yılına başladığı bugün üniversite giriş sınavlarına da kısaca temas etmek istiyorum. Yüksek öğretim dünyanın her yerinde dinamiktir. Özellikle de son 10 yılda ülkemizde sürekli genişleyen ve büyüyen bir yapıdadır. Dolayısıyla bu durum belli zaman aralıklarında, birtakım değişiklikleri de getirmektedir.
SINAVSIZ GEÇİŞ MÜMKÜN DEĞİL
Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlarda bugün için sosyal adalet ve fırsat eşitliği bakımından üniversiteye sınavsız geçiş mümkün olmamakla birlikte, giriş sisteminde aksayan tarafları giderecek, sınav stresini azaltacak, karmaşıklıktan uzak, daha yalın ve gerekli düzenlemenin Türkiye’ye kazandırılmasının kaçınılmaz olduğu da bir gerçektir. Eğitim öğretimin bütün kademelerinde öğrencilerimiz üzerinde sınav stresini azaltmamız icap etmektedir. Zira bunun eğitim öğretimin niteliği üzerinde olumsuz tesirlerini görüyoruz.
BİR HAFTA SONUNDA BİTECEK
Bilindiği üzere şu an uygulanmakta olan giriş sistemi iki aşamalı olarak gerçekleştirilmekte. Sınavların ilki mart, diğeri haziran ayında ve toplam 5 gün sürmektedir. Neredeyse 4 aya yayılan bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlayıp, bitirmeyi planlamaktayız” ifadelerini kullandı.
PUAN TÜRLERİ DEĞİŞECEK
Diğer önemli değişikliğin ise puan türlerinde gerçekleşeceğini belirten Saraç, “Şu an var olan 18 puan türü aslında programların aradığı yeterlilikleri sağlamak açısından önemli bir işlev görmekte ise de bu kadar puan türü yönetilmesi gereken süreci zorlaştırmakta. Ayrıca, bazı programlar için aday havuzunu daraltmakta, ilaveten bazı puan türleri arasında da akademik farklılık zaten çok az olarak ortaya çıkmakta. Bundan dolayı bu 18 puan türünü de azaltmaya gidiyoruz.
TÜRKÇE VE MATEMATİK HER PUAN TÜRÜNE ETKİ EDECEK
Bunlar, çok az sayıda adayın girdiği dil puanı dışında temel olarak sayısal, sözel, eşit ağırlık puan türleri olacak. Fakat her bir puan türünde temel Türkçe ve temel Matematiğin katkısı bulunacak.
MÜFREDAT SORULMAYA DEVAM EDİLECEK
Yeni sistemde önemli bir değişiklikte, Türkçe ve Matematik sınavın merkezinde olacak. Bu iki daldaki eksiklik sonraki yıllarda telafisi en güç olanlarıdır. Bu, diğer müfredatın sorulmayacağı anlamına da asla gelmemelidir. Milli Eğitim müfredatı daha önce olduğu gibi yine sınavda sorgulanmaya devam edecek” şeklinde konuştu. Saraç, ifadelerini şöyle sonlandırdı: “Araştırma üniversitelerinin belirleme sürecinde 58 devlet üniversitesi niyet beyanında bulundu. Sonunda 25 üniversite belirlendi.”
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Aksen arkadaşımızın söylediklerine sonuna kadar katılıyorum. Helal olsun güzel açıklamış.
BU ÜLKEDE 100 BİN ÜCRETLİ KÖLE ÖĞRETMEN 1200 TL YE ÇALIŞTIRILIYORSA ÜSTELİK BUNLARIN SSK PRİMLERİNİ BİLE TAM GÜN ÇALIŞTIRILMALARINA RAĞMEN YARIM YATIRILIYORSA YILDA ENAZ 4 AY MAAŞ VERİLMİYORSA VE BAŞKA HİÇ BİR ÖZLÜK HAKLARI YOKSA ,ÖĞRETMEN KİMLİKLERİ BİLE VERİLMİYORSA SİZ DEVLETİN EĞİTİME ÖNEM VERDİĞİNİ SÖYLEYEBİLİR MİSİNİZ.YENİ BİR SİSTEM OLUŞTURMAK EN AZ 3 YIL HAZIRLIK GEREKTİRİR OYSA BİZDE 2 AY BİLE DEĞİLDİR BU SÜRE.SÜRECE ÖĞRETMEN ,VELİ HATTA ÖĞRENCİ BİLE DAHİL EDİLMELİDİR.ÜLKEMİZİN EĞİTİM SİSTEMİ BATTI.BUNU PİSA VERİLERİ BİLE SÖYLÜYOR. '' BİR ÜLKEYİ BATIRMAK İSTİYORSANIZ BAŞKA Bİ ŞEY YAPMANIZA GEREK YOK,EĞİTİMİN KALİTESİNİ DÜŞÜRÜN YETERLİ'' DİYORDU BİR BİLİM İNSANI.
Üniversiteleri sınavsız yapsanız ne olacak, çoğaltsanız ne olacak, bu durum olsa olsa diplomalı işsiz ordusuna katkı sağlayacak, yüzbinlerce genç ellerinde üniversite diplomasıyla işsiz güçsüz sokaklarda dolayşıyor, Ne olacak bunların hali,
Okuma yazma bilmeyen nesil geliyor sayenizde. Tv izleyip, boş konuşuyorlar, haybeye oy atıyorlar. Sonuçta da asgari ücretle çalışıyor lar
biz 1000 yıllık devletiz ama daha 6 yaşındaki çocuğumuza nasıl okuma yazma öğreteceğimize karar veremedik el yazısımı olsun düz yazımı . gerisini siz düşünün ne haldeyiz
25 yıl önce böyleydi beyim bu geçen sürede paso yatmışınız siz.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:56)