E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, krizin getirdiği baskılar altında birçok ülkenin kamu harcamalarının önemli oranda kısıldığını belirterek, ''Ülkemizde ise çok şükür büyümemiz devam ediyor, büyümenin oranını tartışıyoruz. Borçlarımızın GSYİH'mıza oranı düşüyor ve düşme eğiliminde. Bu sene inşallah yüzde 36'lara kadar düşmesini bekliyoruz'' dedi.
Ankara Kalkınma Ajansı'nca ATO Kongre Merkezi Congresium'da düzenlenen ''2. Yenilikçi Ankara Proje Pazarı'' etkinliğinde konuşan Bakan Yılmaz, Ankara'nın yapılan bu çalışmalarla güzel bir platforma kavuştuğunu söyledi.
Kalkınma ajanslarının önemine değinen Yılmaz, bu ajansların şu an 26 bölgede 81 ili kapsayan şekilde faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti.
Bakan Yılmaz, ''Bunu bir fidan dikmeye benzetirsek, 2-3 yıl önce Anadolu'nun 4 bir tarafına bu fidanları diktik, şimdi bunların çiçeklendiğini, meyve ürettiğini görüyoruz. Bundan da çok mutluyuz'' dedi.
Girişimciliğin ve yenilikçiliğin önemini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
''Özellikle küresel kriz sonrasında dünyanın yaşadığı bu çalkantılı dönemde girişimcilik ve yenilikçiliğin önemi bir kez daha ortaya çıkmış durumda. Bütün dünya ülkeleri aslında bu konular üzerinde duruyorlar. Şunun altını özellikle çizmek isterim, ülkemiz çok şükür küresel krizi birçok ülkenin yaşadığı şartlarda yaşamadı. Bugün baktığınızda, finansta başlayan ama giderek reel sektörü etkileyen, devletler krizine dönüşmüş olan bir krizle karşı karşıyayız ve halen devam ediyor. Uzunca bir süre de devam edecek gibi görünüyor. Birçok ülkede devletler aşırı borçlu hale gelmiş durumda. Bu krizin getirdiği baskılar altında birçok ülkenin kamu harcamalarının önemli oranda kısıldığını görüyoruz. Ülkemizde ise çok şükür büyümemiz devam ediyor, büyümenin oranını tartışıyoruz. Borçlarımızın GSYİH'mıza oranı düşüyor ve düşme eğiliminde. Bu sene inşallah yüzde 36'lara kadar düşmesini bekliyoruz.
Yatırımlarımız artmaya devam ediyor. Yatırım programımızda Ar-Ge'ye ayırdığımız kaynak 10 yıl önce 110 milyon liranın biraz üzerindeydi. Bu yıl ise 1,8 milyar liraya ulaştı. Gelecek yıl bunun da üzerine çıkıyor, 18 kat artış. Toplam Ar-Ge harcamalarımızın GSYİH'ya oranı 10 yıl önce binde 53 düzeyindeydi, geçtiğimiz yıl itibariyle binde 86'ya yükseldi. Birçok ilimizde üniversiteler kuruldu. Üniversitelere ayırdığımız ödeneği de son 10 yılda 14 kat artırdık. Gelecek yıl yine 3,5 milyar lira civarında bir parayı üniversitelerimizin sadece yatırım projelerine ayırmış bulunuyoruz. Bunlar ülkenin geleceğine yapılan yatırımlardır, popülist yatırımlar değildir.''
''Yenilikçi olmak için zihniyetimizde bir dönüşüme ihtiyaç var''
Yenilikçilik kavramına da değinen Yılmaz, bunun sadece bireysel bir başarı olarak tanımlanamayacağını söyledi.
Toplum olarak, kültür olarak yenilikçiliğin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, birçok unsurla yenilikçilik atmosferinin oluşturulmasının önemini vurguladı.
''Yenilikçi olmak için zihniyetimizde bir dönüşüme ihtiyaç var. 'Aman bir şey yaparım, başarısız olurum' yaklaşımıyla hareket eden bir toplumun yenilikçi olması mümkün değil'' diyen Yılmaz, hataların da yapılabileceğini ve bu hatalardan ders alınması gerektiğini ifade etti.
Bakan Yılmaz, yenilikçilik için özgüvenin şart olduğunu da belirterek, yeni neslin özgüvenli bir şekilde yetiştirilmesini istedi.
''Hem katılımcı sayısı arttı hem de katılımcıların niteliği değişti''
Ankara Valisi ve Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Yüksel de 1. Yenilikçi Ankara Proje Pazarı etkinliğinin geçen yıl yine bu tarihlerde düzenlendiğini hatırlattı.
Orada genel itibariyle proje sahipleri, üniversitelerin temsilcileri ve de Ankaralı sanayicilerin bir araya geldiğini ve işbirliklerinin sağlandığını belirten Yüksel, ''Geçen yıl takriben 90 proje vardı. Bugün biraz daha farklı. Hem katılımcı sayısı arttı hem de katılımcıların niteliği değişti. Bugün 135 projenin katıldığı bir etkinliği birlikte gerçekleştiriyoruz'' dedi.
Hep birlikte bu etkinliği geçen yılkinden daha başarılı kılmaya çalışmaları gerektiğini vurgulayan Yüksel, Kalkınma Bakanı Yılmaz'a da Ankara Kalkınma Ajansı'nın faaliyetlerine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
''Girişimcilik konusunda farkındalık oluşturulacak''
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı da 2. Proje Pazarı'na Ankara'da bulunan üniversiteler, teknoparklar ve Organize Sanayi Bölgeleri'nin (OSB) yanı sıra TÜBİTAK, TPE ve KOSGEB gibi destek veren kurumların da stant açması ve bilişimcilerle, girişimcilerle bir araya gelme ortamı sağlanacağını belirtti.
Etkinlikte ayrıca ''Küresel Dinamikler Işığında Girişimcilik Paneli''nin de düzenleneceğini anlatan Balcı, katılımcılarda girişimcilik konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışılacağını ifade etti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:31)