E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kılıçdaroğlu, Washington temasları kapsamında Johns Hopkins Üniversitesi İleri Uluslararası İlişkiler Okulu'nda (SAIS) düzenlenen "Yeni Bir Türk Dış Politikasına Doğru" konulu konferansta konuştu.
"KİTLELERE KULAK VERMEK ZORUNDAYIZ"
Konuşmasının başında Gezi olaylarına değinen Kılıçdaroğlu, olaylara ilişkin kısa bir video izletti. "Dünyanın neresinde olursa olsun, bizler, özgürlük ve demokrasi isteyen kitlelerin sesine hep kulak kabartmak ve onlara sahip çıkmak durumundayız" diyen Kılıçdaroğlu, Taksim Meydanı'ndaki ağaçların kesilmek istenmesiyle başlayan olayların bunun ötesine geçerek Türkiye'nin tüm kentlerinde halk direnişine dönüştüğünü savundu.
Partisinin dış politikasını anlatan Kılıçdaroğlu, sorumlu, tutarlı, sonuç alıcı dış politika anlayışına sahip olduklarını dile getirerek, evrensel değerler ve "Yurtta Barış, Dünyada Barış" ilkesiyle hareket ettiklerini kaydetti. Avrupa-Atlantik camiasının üyesi Türkiye'yi dünyada itibarlı, güvenilir, barışçıl ve sorun çözücü ülke konumuna getirmeye kararlı olduklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, AB'ye tam üyeliğin stratejik hedefleri olduğunu bildirdi.
Kılıçdaroğlu, ABD ve bölge ülkeleriyle olan ilişkilere de değinerek, şunları kaydetti:
"ABD’yle konjonktürel ihtiyaçlara göre biçimlenen kısa vadeli ilişkiler kurmaktan yana değiliz. Tercihimiz, uzun vadeli, kalıcı, karşılıklı güvene dayalı açık ve şeffaf bir ilişkidir. Mısır’la ilişkilerimizi tamir etme çabalarımıza devam edeceğiz. Tahrir Meydanı’ndaki insanların demokrasi ve özgürlük taleplerini de destekliyoruz. Türkiye-İsrail ilişkileri her iki ülkenin hükümetlerinin iç politika malzemesi olmamalıdır. İkili ilişkiler bir an önce düzeltilmeli ve normalleşmelidir. Filistin’in bağımsız devlet olmasını destekliyoruz. İsrail’in tanınmış sınırlar içinde, güven ve barış ortamında yaşamasını istiyoruz. Ortadoğu barış sürecini destekliyoruz. Türkiye, bu sürece kolaylaştırıcı olarak somut, olumlu katkılar yapabilecek konumda olmalıdır. Bu da Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesini gerektirir."
"CENEVRE KONFERANSI'INI DESTEKLİYORUZ"
Kılıçdaroğlu, Suriye’nin geleceğinin dış müdahale olmaksızın Suriyeliler tarafından belirlemesi gerektiğine işaret ederek, şunları belirtti:
"Suriye’deki krize diplomasiyle siyasi çözüm bulunmalıdır. Cenevre-2 Konferansı'nı destekliyoruz. İran ve P5+1 arasında Cenevre’de gelinen noktayı memnuniyetle karşılıyoruz. Bu ilk adımın kalıcı bir anlaşmaya dönüşmesini isteriz. Türkiye-Irak ilişkileri, Irak’ın iç dengelerini sarsmadan ve Irak’ın yasal düzenlemelerine uygun olarak kurulmalı ve yürütülmelidir. Çin’le sürdürülen füze müzakerelerinin Türkiye ile NATO arasında sorun çıkarmasına taraflar izin vermemelidir. NATO müttefikleri Türkiye’nin hava savunma ihtiyaçlarını NATO standartlarında karşılayacak kolaylık ve adımları atmalıdır. Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturulmasını istiyoruz."
"TÜRKİYE AVRUPA İÇİN KOLAY HAZMEDİLECEK ÜLKE DEĞİL"
Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik süreciyle ilgili soru üzerine, süreçte hem Türkiye'nin hem de AB'nin kusurları bulunduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Türkiye, zaman zaman AB'nin beklentilerine uygun yasaları, düzenlemeleri yapmadı. Ama AB de diğer ortaklara göre Türkiye'ye karşı çifte standart uyguladı. AB'nin Türkiye'ye çifte standart uygulamasını Avrupa'nın etik değerleriyle bağdaştırmadığımızı Genişlemeden Sorumlu Sayın (Stefan) Füle'ye defalarca anlattık. Biz Türkiye'nin Avrupa için kolay hazmedilecek bir ülke olmadığı biliyoruz, bunun bilincindeyiz ama AB'nin bu gerçekten yola çıkarak bize çifte standart uygulamaması gerekir" diye konuştu.
ABD ile Avrupa arasında müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve İşbirliği Anlaşması'na (TTIP) yönelik soru üzerine Kılıçdaroğlu, "Bu anlaşma Türkiye’ye büyük zararlar verecektir. Değişik rakamlarla belirtilmesine rağmen, eğer görüşmeler sırasında Türkiye'nin beklentileri karşılamazsa Türkiye'nin bundan 15 milyar dolar zararı olması bekleniyor. Umarım (görüşmeler sırasında) beklentilerimiz gerçekleşmiş olur" ifadesini kullandı.
DAVUTOĞLU'NA ELEŞTİRİ
Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin komşularla sıfır sorun politikasına yönelik soru üzerine, şunları söyledi:
"Komşularla sıfır sorun aslında tüm halkların ortak hedefi olmak durumunda. Biz bütün komşularımızla barış içinde yaşamak isteriz. Komşularla sıfır sorun politikasını gündeme getiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu. Fakat kaderin cilvesine bakın ki şu anda komşumuz kalmadı. Bütün komşularımızla kavgalıyız. Belki uluslararası politika okuyan öğrencilerin doktora konusu olacak kadar ilginç söylem bu. 'Sıfır sorun' diyeceksiniz ama herkesle kavga edeceksiniz, bu kolay becerilecek bir başarı değil."
1915 yılı olaylarına dair soru üzerine Kılıçdaroğlu, Ermenistan ve Rusya'nın da Türkiye gibi tüm arşivlerini açması gerektiğini belirterek, "Tarihçilere sınırsız bir alan bırakmalıyız, özgürce araştırmalarını yapıp, kamuoyuyla paylaşmalılar" dedi.
Kılıçdaroğlu, Balkanlar'da da büyük acılar yaşandığına dikati çekti.
-"Biz olsaydık asla izin vermezdik"-
Konuşmasına neden Mısır ile ilişkilerden bahsederek başladığının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
"En son Mısır'ın Türkiye'nin büyükelçisini istenmeyen adam ilan etmesindendir. Mısır Ortadoğu’nun kilit taşıdır. Mısır olmaksızın Ortadoğu’da bir barışı sağlamak mümkün değildir. Türkiye’nin Mısır ile ilişkileri Türk hükümetinin yanlış dış politikasından kaynaklanmaktadır. Hiçbir ülke başka bir ülkenin içişlerine doğrudan müdahale etmemelidir. Özellikle de iç politikada doğrudan taraf olmamalıdır. AKP hükümeti maalesef böyle bir politika izledi ve Türkiye-Mısır ilişkilerinde ciddi kırılma yaşandı. Mısır'la ilişkilerin bozulması Ortadoğu’nun geleceği açısından risktir."
Kılıçdaroğlu, "kendileri iktidar olsalardı Suriye meselesini nasıl ele alırlardı?" yönündeki soru üzerine, iki yıl önce Cenevre toplantıları benzeri bir konferansı Türk hükümetine teklif ettiklerini ancak kabul görmediğini söyledi.
Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Biz olsaydık, kesinlikle El Kaide, El Nusra gibi militanların Türkiye topraklarından Suriye’ye girmesine asla izin vermezdik. Cihadcı grupların Türkiye’de kamp kurmalarına asla izin vermezdik. Türkiye üzerinden El Kaide’ye silah gönderilmesine asla izin vermezdik. Suriye’de çatışan taraflardan biri durumuna asla gelmezdik. Ateşin üzerine benzinle asla gitmezdik. İzlenilen yanlış bir politika Suriye’de şiddetin artmasına yol açmıştır."
PYD'nin Suriye'nin kuzeyindeki faaliyetlerine yönelik soru üzerine Kılıçdaroğlu, "Kürtler (Suriye'de) özerk bölge oluşturmaya çalışıyorlar, bu bizim sorunumuz olmaktan çok Suriye'nin sorunudur. Birinci önceliğimiz Suriye'de kan kaybının, çatışmaların önüne geçmektir" dedi.
DERSİM OLAYLARI
Dersim'de yaşanan olaylara yönelik soruya karşılık Kılıçdaroğlu, Dersim'de yaşanan acıları bildiğini ama olayların gerçek anlamda ne olup olmadığını anlamak için Dersim arşivlerinin açılması gerektiğini belirterek, bu konuda TBMM’de teklif verdiklerini hatırlattı. Kılıçdaroğlu, "Eğer siz bütün bilgileri kamuoyuna açıklarsanız gerçekler de ortaya çıkar, gerçeklerden kimse korkmaz. Ama AKP henüz bunu yapmadı. Bizi suçluyor ama arşivi açacak onlar, biz değiliz ama bu arşivler bir gün açılacak ve gerçekler ortaya çıkacak. Özür dilenecekse Dersim olayıyla ilgili elbette bunu Başbakan yapacak. Biz hiçbir zaman 'belgeler açıklanmasın' demedik" değerlendirmesinde bulundu.
Kılıçdaroğlu, seçimlerde "oyların korunmasına" yönelik soruya da "Seçim sandıklarına sahip çıkmak dışında başka bir seçeneğimiz yok" diye yanıt verdi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
senin kadar amerikan yalakası bir siyasetçi görmedim hayatımda sana siyasetçi bile diyemiyorum çünkü siyasetten zerre kadar anlamıyorsun seçimlerde akparti seni ve partini sandığa gömerken zevke izlicem
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:51)