E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisÜlker Şok'u neden alır?---

Ülker Şok'u neden alır?

Ülker Şok'u neden alır?
23 Mayıs 2011 - 09:50 borsaningundemi.com

Şok’un Ülker tarafından satın alınmak istendiği dün Milliyet Ekonomi’de yayınlanan önemli bir haber idi

Migros’un sahibi olduğu ucuz market (iskontolu market) zinciri Şok’un Ülker tarafından satın alınmak istendiği dün Milliyet Ekonomi’de yayınlanan önemli bir haber idi.
- Şok ne yapar?
- Migros neden satar?
- Ülker neden almak ister?
Şok, Migros’un ucuz market formatı ile 70 ilde faaliyet gösteren ve 1.252 mağazalı, “iskontolu satış yapan zincir marketlerin” ismi.
Bir yabancı yatırım fonunun Koç’dan satın aldığı Migros grubunun şimdilerde, 1.904’u yurt içinde, 27’si yurt dışında toplam 1.931 mağazası var. Yurt içinde, Şok markası yanında, 462 adet Migros, 13 adet 5M, 166 Tansaş ve 11 Macro Center zinciri de bu gruba ait.
2010 faaliyet raporuna göre 1.3 milyar TL özkaynağa sahip olan Migros 4.2 milyar TL yabancı kaynak kullanarak 2010 yılında 6.3 milyar TL satış geliri sağlamış. 42 milyon TL net kâr elde etmiş. (2009 kârı 109 milyon TL idi.)
Ülker bisküvisi ile temeli atılan Yıldız Holding, Türkiye’nin en eski gıda firmalarından biri. Şimdilerde yurt içi ve dışında 53 üretim tesisine sahip. 10.9 milyar dolarlık yıllık iş hacmının 1.3 milyar dolarlık kısmı yurt dışı faaliyetlerden geliyor.
Yıldız Holding’in “Bizim Toplu Tüketim” ismini taşıyan bir mağazalar zinciri var. 54 ilde 111 mağazası olan bu zincir, hızlı tüketim ürünlerinde maliyeti düşürerek toplu satışlarda rekabet sağlamak için kurulmuş ve faaliyetini sürdürüyor.
Şok zincirlerini satın alacağı belirtilen ‘Gözde Finansal Hizmetler AŞ’, gelişme potansiyeli taşıyan kârlı şirketlere yatırım yapmak amacını taşıyan bir yatırım şirketi. Sermayesinin yüzde 81.56’sı Yıldız Holding’e ait. Yüzde 18.44’ü halka açık.
1- Gıda perakendeciliği potansiyeli büyük, fakat rekabeti yoğun bir sektör
Gelir grubu düşük ülkelerde perakendecilik sektörü önemlidir. Gıda perakendeciliği çok çok önemlidir. Çünkü insanlar sınırlı gelirlerinin büyük bölümünü gıda harcaması için kullanır. 73 milyon nüfus her gün yemek içmek zorunda. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane’nin geçen yıl sonu basına yaptığı bir açıklamaya göre, perakendecilik sektörü Türkiye’de en hızlı büyüyen sektör. 2010 yılında sektörün büyüklüğü 187 milyar dolar.
Perakende sektöründe, 2010 yılında gıda perakendecilerinin payı 96 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.
2- Ucuz market formatı Türkiye gibi ülkeler için çok önemli
Şimdilerde perakende pazarında bakkal-market savaşı var. Bakkal, iş hacmi nedeniyle alımda pazarlık gücüne sahip değil. İş hacmi küçük. Cirosu az olduğundan kâr marjını aşağıya indiremiyor.
Bu şartlarda market, bakkalların önüne çıkıyor. Ancak market her gelir grubunun ilgilendiği stoğu hazır tutmaya mecbur. İşte bu durumda da alt gelir grubunun hızlı tükettiği malları satan ucuz marketler, hipermarketlerin ve diğer marketlerin önüne çıkıyor.
3- Migros Şok’u neden satar?
Migros orta ve üst gelir grubuna yönelik perakendecilik faaliyetinde rakiplerinin önünde koşmak amacıyla faaliyet gösteriyor. Ucuz market işi hem kârı az, hem de özelliği olan bir faaliyet alanı. Yurt içindeki 1.904 mağazasının 1.252’si (yüzde 65.7’si) Şok formatında mağaza. Satış nedeni, cirosu ve kârı daha düşük, çok sayıda mağaza zincirini elden çıkararak, Migros zincirine ağırlık vermek arayışı olabilir.
Unutmayınız, Migros grubunun ana sermayedarı bir yatırım fonu. Esas işi mağazacılık değil. Yatırım fonları, para bağladıkları işlerde belli değer artışına ulaşınca, o işten çıkar başka işe girerler.
4- Ülker grubu (Gözde Finansal), Şok’u neden alır?
Ülker grubunun gıda sektöründe geniş üretim ve pazarlama faaliyeti var. Bu çerçevede, ucuz marketlerde satışa sunulabilecek özel markalarla, özel ürünler üretmesi mümkün. 54 ilde hızlı tüketim ürünleri toptancılığı deneyimi var. 70 ildeki 1.252 Şok mağazası, Ülker grubu için önemli bir pazarlama ağı. Bu mağazalarda ortanın altı gelir grubuna yönelik, az çeşitle ucuz ürün pazarlarsa, geniş bir tüketici kesimine ulaşabilir.
5- Bütün bunlardan halkımızın yararı ne olur?
Halkımız kaliteli malı, ucuz tüketmek arayışında. Ülker saygınlığı olan, kaliteli ürün üretmek ve satmakla ün yapan bir grup. Şok mağazalarında çoğu grup üretimi olan malları ucuz satarsa, tüketici mutlu olur.
Soran olacak: “Biri satıyor, biri alıyor... Sana ne oluyor?” Bizim işimiz, olanı biteni okuyucumuza anlatmaktan ibaret. Bizim derdimiz kaliteli temel tüketim ürünlerini, gıda maddelerini ucuz almak.
Güngör Uras/Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)