E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Şampiyonluk maçı. Ülker’in locasında Yıldız Holding’in patronu Murat Ülker’in konuğuyum. Gıda devinin tepe yöneticilerinin yanı sıra, ailenin üyeleriyle Koç Üniversitesi’ne yeni başlayan oğlu Yahya Ülker de bizimle. Ezici çoğunluk Fenerli...
Gün Fenerbahçe günü ama maç öncesi sohbette söz 2012 yılının ilk çeyreğine, işlere ve yakın coğrafyada yaşanan krizin taşıdığı risklere geliyor.
Açıklanan bilançolara bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre pek çok şirketin adeta idare ettiği bir dönemden geçiyoruz. Murat Ülker ise, “Bu sene bizim yılımız” diyerek kendi taraflarında olumlu bir süreç yaşandığına işaret ediyor.
‘İşler iyi gidiyor’
“Bazı dönemler vardır, bazı iş kolları öne çıkar. 2012’de bizim işlerimizin yükselişe geçtiği bir yıl olarak başladı. İşler gayet iyi gidiyor” diyen Murat Ülker, iş dünyası tarafında büyük tehlike olarak görülen Suriye, İran riskine farklı bir gözle bakıyor.
Kendileri için Ortadoğu bölgesindeki cirolarının toplam içinde çok fazla yer tutmadığını kaydeden grubun patronu, Türkiye’nin bölgede yaşanan olumsuz hareketliliği şu ana kadar lehine çevirdiğini savunuyor. Ülker, “İhracat rakamlarında çok büyük düşüş olmadı. Ayrıca Suriye’de yaşanan kriz sonrası 10 milyar doların üzerinde bir para Türkiye’ye geldi. Türkiye bölgede istikrarlı, sağlam bir ülke olarak görülmeye başladı. Bu durum ülkemiz adına oldukça iyi bir gelişme” diyor.
Grubun CFO’su Cem Karakaş’ın geçenlerde yaptığı “Dışarıda 50-500 milyon dolar arası büyüklükte şirket alabiliriz” açıklamasının içini dolduran Murat Ülker, bu yatırımın yeni marka alımı olmayacağını, Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’daki üretim tesisi yatırımlarını büyütmek amacıyla atılacak bir adım olacağını belirtiyor.
Yahya Ülker, Murat Ülker
‘Ben yaz tatili balık tutardım oğlum ABD’ye gidiyor...’
Murat Ülker’in oğlu Yahya, bir yandan üniversitede okuyor diğer taraftan da girişimcilik adına aile yatırımı olan Kökler Yatırım Holding’in kurucuları arasında yer alıyor. “Yahya okul bitince, yazları şirkete uğruyor mu?” sorusuna Murat Ülker, “Ben onun yaşlarında İstanbul’da balık tutardım. O ise bir yıl ABD’ye, sonraki yıl Japonya’ya gitti” diyor. Murat Ülker’e “Acaba kim daha şanslı” sorusu yöneltildiğinde, yanıtı “Tabi ki ben” şeklinde oluyor.
ŞOK’TAN SONRA MİGROS’U ALACAK MI?
Haziran 2011’de indirim marketi konseptli Şok’u Migros’tan 600 milyon TL’ye satın alan Murat Ülker’in ana hissedarı olduğu Gözde Finansal’ın yeni bir alım hatta Migros’u almak adına hazırlık yapıp yapmadığı konusuna Ülker, şöyle yanıt veriyor: “Şok önümüzdeki dönem için ciddi büyüme hedefliyor. Bunu pazarda yeni bir satın alma işlemi yapmaksızın sağlayabilir. (1.1 milyar TL olan ciroyu 2015 sonunda 5 milyar TL’ye çıkarmak...) Önümüze fırsat gelirse bakarız ama şimdilik buna odaklanmıyoruz. Migros’u alım planımız yok. Biz yavrusunu aldık. Yavrusu babasını alır mı? Olmaz...”
GODIVA BEŞİNCİ YILINDA 1.7 MİLYAR $’A KOŞUYOR
Aralık 2007’de 850 milyon dolara satın alınan global çikolota devi Godiva tarafında hedefin 5 yıl içinde bu değeri ikiye katlamak olduğunu ifade eden Murat Ülker, bu rakamı yakalayacaklarını söylüyor. “Henüz iki katına ulaşamadık ama 5 yıl da daha dolmadı” diyen Ülker, Godiva’nın büyümesinden oldukça memnun olduklarını belirtiyor. Başta Çin olmak üzere yeni dönemde ciddi atağa kalkan Godiva, haftaya Londra’da ses getirecek bir açılışa hazırlanıyor.
Yıldız Holding CEO’su Atilla Kurama ise, 470 milyon dolarlık yıllık gelirden aldıkları şirketi 650 milyon dolara taşıdıklarının altını çiziyor. Lüks çikolata markası liginde büyüklük olarak en yakın rakiplerine ciddi fark attıklarını belirten Kurama, büyüme trendinin süreceğini sözlerine ekliyor.
Azman Mokhtar, Atilla Kurama
ASYALI ORTAK COŞKU DOLU
Maçın konukları arasında yabancılar da var. Yıldız Holding’in CEO’su Atilla Kurama ile kol kola maça gelen 3 işadamı Malezyalı. Ülker ve Koç grubunun köprü ve otoyol özelleştirmelerine birlikte girmek için kurduğu ortak girişim grubunun yabancı ortakları. Bu üçlünün temsil ettiği “Khazanah Nasional” Türkiye’de Acıbadem Sağlık Grubu’nun yüzde 75 hissesini 1.7 milyar dolarlık değer üzerinden aldı. Malezya’nın dev şirketlerinin sahibi olan ve 40 milyar dolarlık büyüklüğü kontrol eden grubun Genel Müdürü Azman Mokhtar, Avrupa’da son yaşananlara bakıldığında Türkiye’ye yaptıkları yatırımın önemine vurgu yapıyor. Türkiye’de büyüme adına yeni girişim peşinde koşan grubun bir diğer niyetinin de Ülker’i Malezya’ya çekmek olduğunu öğreniyorum. Grubun tepe yöneticileri Malezya’da büyük yol yapımı, taahhüt işlerini Yıldız Holding’le masaya yatırmak adına konuştuklarını belirtiyor.
Tabloları merkez ofisi süslüyor
Sanat dünyasında Burhan Doğançay’ın Mavi Senfoni isimli eserini alarak gündeme gelen Murat Ülker, 23 Mayıs’ta İstanbul Modern’de yapılacak Burhan Doğançay’ın sergisi adına da hazırlık yapıyor. Eserlerinin sayısı ve değeri hakkında bilgi vermeyen Ülker, “Satın aldığınız tabloların sergilenmesi ve görülebilmesi için bir mekan açacak mısınız?” sorusuna şöyle yanıt veriyor: “Hayır. Herkes istediği zaman gelip görebilir. Tablolar Ülker’in merkez binasında. Odalarda, salonlarda sergileniyor. Benim odam dahil olmak üzere sürekli sabit duran bir tablo yok. Zamanla tüm eserler yer değiştiriyor.”
Şükrü Andaç/Milliyet
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ülker frıgoyu satın alması söleniyor bu haber doğru mu
Bence Evvelki yıl bünyelerine aldıkları KEREVİTAŞ'ın özsermaye yeterliliğine ilgi göstermeleri. Onu da diğer aldıkları firmalar gibi "en iyiler" arasına yükseltmeleri...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:57)