E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Washington’da bu hafta bir araya gelen dünyanın üst düzey finans yetkilileri, Rusya-Ukrayna savaşının artan ekonomik maliyeti ve Ukrayna’nın yeniden inşası için büyük bir fatura ile karşı karşıya kaldı.
Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal perşembe günü Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ev sahipliğinde düzenlenen bir toplantıda, Ukrayna’nın yeniden inşası için hükümetin yaklaşık 600 milyar dolara ihtiyacı olduğunu söyledi.
IMF yöneticileri ise Ukrayna’nın ortaya çıkan acil harcamalar nedeniyle kısa vadede aylık 5 milyar dolara ihtiyacı olduğunu duyurdu.
‘YENİ BİR MARSHALL PLANI’
Başbakanın konuşmasının ardından iki uluslararası finans kurumu ve birkaç hükümet Ukrayna’ya katkı sözü verdi. Ancak sonrasında yapılan yorumlarda yetkililer, gerekli finansmanı bulmak için önlerinde çok yol olduğunu belirtti.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Odile Renaud-Basso cuma günü verdiği bir röportajda, “Artık uluslararası toplumun büyük seferberliğini göreceksiniz. Herkes, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra olanlar gibi, Ukrayna için yeni bir ‘Marshall planı’ düşünüyor” dedi.
DİĞER ÜLKELER DE ZORDA
Ancak batılı ülkeler de enflasyon ve yavaşlayan büyüme gibi pek çok sorunla boğuşurken ve bu sorunların bir ekonomik krize dönüşüp dönüşmeyeceği belirsizliğini korurken bu ülkelerin Ukrayna’ya bu kadar büyük mali yardımlar yapıp yapmayacağı merak konusu.
IMF yöneticisi Gita Gopinath bu konunun herkesin uğraştığı büyük bir sorun olduğunu belirterek, “Kriz üstüne kriz yaşarken ve daha henüz ilk krizden çıkmamışken nasıl politika üreteceksiniz?” diye konuştu
IMF’nin genel müdürü Kristalina Georgieva, ülkenin önümüzdeki iki ila üç ay boyunca temel hükümet hizmetlerini karşılamak için her ay yaklaşık 5 milyar dolara ihtiyacı olduğunu söyledi. Georgieva bu ihtiyacın göçmenlerin bakımından ve gelirdeki düşüşten kaynaklandığını belirtti.
DİĞER ÜLKELERDEN ÖZEL ÇEKME HAKLARINI İSTEDİLER
Ukrayna Başbakanı Shmyhal, ekonominin toparlanması, ülkenin yeniden inşası için gereken maliyetin yaklaşık 600 milyar dolar olduğunu açıkladı.
Shmyhal geçtiğimiz yıl IMF’nin dünya ülkelerine tahsis ettiği 650 milyar dolarlık özel çekme haklarını hatırlattı. Shmyhal özel çekme hakkını kullanmayan ülkelerden bu paranın yüzde 10’unu isteyebileceklerini belirtti.
Öte yandan Dünya Bankası’nın hesaplarına göre, şu ana kadar Ukrayna’nın altyapısına ve binalarına verilen fiziksel hasarın 60 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.
Rus denizaltıları Ukrayna'yı Karadeniz'den bombaladı
Bulgaristan'da Ukrayna'ya silah yardımı krizi
Zelenskiy ABD'li kurmaylarla görüşecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Türk gayrımenkul firmalarına gün doğdu. Ukrayna yı inşa ederler artık.
Ukrayna kendine gelemez sen komedyeni başbakan yaparsan öle oyuncak olursun
Bırak numarayı seko yoksa sen potinin paşasımısın? He ibo paşa?
O komedyen dediğin adam hukuk bitirmiş baba hukuk profesörü ukraynada ve rusyada pek cahil insan yok hele cahil yahudi hiç yok bizile karıştırma oraları
abd ve ingiltere ukrayna yı savaşa soktular adamları bitirdiler.daha bunlar iyi günleri bence.daha da iflah olmazlar.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:22)