E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle başlayan savaşın etkileri oldukça kapsamlı oldu. Jeopolitik, toplumsal ve elbette ekonomik etkiler ortaya çıktı. Dahası bu savaş doğrudan tüketicilerin cüzdanlarını vurdu. İşte Rusya-Ukrayna savaşının yatırımlar üzerindeki 5 etkisi.
1. Petrolde yükseliş
Rusya dünyanın en büyük petrol üreticileri arasında. Ham petrol fiyatları 100 doların üzerine çıkarak, son sekiz yılın en yüksek seviyesine yerleşti. Finansal dünyada ham petrol yaygın bir ölçüt olarak görülüyor. Ancak gündelik hayattaki etkileri, araçlarımızın depolarını doldururken ortaya çıkıyor.
2. Artan buğday fiyatları
Ukrayna dünyanın en büyük buğday ve tahıl üreticilerinden biri. Forbes’un haberine göre Ukrayna ve Rusya toplamda dünyanın buğday arzının %14’ünü sağlıyor. Buğday fiyatlarının yükselmesi beklenirken, birçok kişi marketlerde daha yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalacak. Aynı zamanda bira, ekmek, makarna, pasta gibi üretiminde buğday kullanılan ürünlerin fiyatları da artacak.
3. Kripto paralarda volatilite
Bitcoin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin hemen ardından %9 düşüş gösterdi. Bu düşüş yüksek ihtimalle, borsaları vuran satış dalgasına neden olan faktörlerden kaynaklandı. Ancak kripto para fiyatları, bu dijital varlıkların beklenmedik ve eşsiz alanlarda kullanılmasıyla yükselebilir.
borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre son dönemde kripto paralar Ukrayna’ya yapılan bağışlarda kullanılırken, Rusya cephesinde yaptırımlardan kaçınmak için bir yol olarak kullanılmaya çalışılıyor. Bu gelişmelerin ardından Bitcoin fiyatı, son haftaların düşüşlerinin ardından %10 yükselerek 41 bin doların üzerine çıktı.
4. Borsalarda düşüş
Üzücü bir şekilde hiç kimse borsalarda ne olacağını görebileceği bir kristal küreye sahip değil. Ancak borsalarda belirsizliğin devam edeceğini söylemek oldukça kolay. Pandemi, seçimler ya da jeopolitik krizler gibi geleceğin belirsiz olduğu dönemlerde borsalarda düşüşler genellikle görülür. Bu durum yatırımcıların panik satışı yapmasını ve nakde dönmesini gerektirmez. Bugüne kadar borsalar tarihteki her küresel krizin ardından toparlanma gösterdi.
5. Yüksek altın fiyatları
Küresel belirsizlik dönemlerinde kripto paralar ve hisseler gibi riskli yatırımlar düşerken, ‘güvenli liman’ olarak da bilinen altın yükselir. Güvenli liman yatırımları arasında altın kadar tahviller de dikkat çekiyor. Bu kriz de bir istisna değil. Son dönemde altın sekiz ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Yabancılar 309 milyon dolarlık hisse sattı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:21)