E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Hedge fonları, geçen sonbahardan bu yana sert düşüşlerin ardından Rus ve Ukrayna varlıklarını topluyor. Kurumsal yatırımcılarsa, yoğunlaşan siyasi riskleri aşırı gördükleri için bu pazardan kalıyorlar.
Financial Times’ın haberine göre birçok büyük yatırımcı, Doğu Avrupa'da bir askeri çatışma olasılığı konusunda giderek daha gergin hale geldi. Bu atmosferde Moskova’nın, Batı’nın güvenlik taleplerini reddetmesi halinde "en öngörülemeyen ve en vahim sonuçların” oluşabileceği konusundaki uyarısı etkili oldu.
Bu tür gerginliklerin bir savaşa ve Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarına yol açabileceği düşüncesi, bölgedeki finansal varlıkları bazı büyük geleneksel para yöneticiler için tutunması zor hale getirdi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Merkez Bankası’nın bu yıl daha sıkı para politikaları uygulayacağına dair beklentiler bu riskli varlıkların durumunu daha da belirsiz hale getirdi.
Fransız varlık yönetimi şirketi Carmignag’In Gelişmekte Olan Piyasalar Tahvil Fonları Yöneticisi Joseph Mouwad, krize ilişkin açıklamasında, “Anlatılan hikaye endişe verici ve yatırımcılar yüksek profilli siyasi risk almaya hazır değiller” ifadelerine yer verdi.
Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın zamanda geri adım atma olasılığının düşük olduğunu ancak ciddi bir çatışma olasılığını da göze almak istemeyeceğini savunan bazı hedge fonları ucuz varlıkları toplamak amacıyla piyasaya giriş yapıyorlar.
Moskova merkezli küresel hedge fonu şirketi Balchug Capital’ın Kurucusu, David Amaryan, “Bir savaş olmayacağından oldukça eminiz. Rus devlet makamlarında bir sürü kıdemli insanla konuştum. İnsanlar sadece işlerini düşünüyorlar. Eğer bir savaş ihtimali olsaydı, insanlar farklı bir şekilde davranırlardı. Herkes oldukça sakin” ifadelerine yer verdi.
Enerji grubu Gazprom ve finansal hizmetler şirketi Sberbank gibi büyük Rus şirketlerinde bazı hisse senetleri satın aldığını söyleyen Amaryan, hisse senedi değerlemeleri, temettüler ve yüksek petrol fiyatı göz önüne alındığında bu hamlesini üzerinde uzun uzadıya düşünülmesi gerekmeyen basit bir yatırım olarak nitelendiriyor.
Rusya'nın RTS Endeksi dolar bazında Ekim ayı sonundan bu yana yüzde 20 düştü. Endeks 30'a kadar düşüşleri görmesine karşın son bir haftada ralli yaptı. Amaryan, fiyatların daha da düşmesi halinde daha fazla "yüklenmeyi" planladığını söyledi.
Hedge fonu yöneticisi, Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz için “Hiçbirimiz el sıkışacaklarını ve sarılacaklarını düşünecek kadar saf değiliz. Ama savaşın hiçbir türlüsü Rusya'ya hiçbir şekilde fayda sağlamıyor. Rusya’nın Ukrayna’yı fethetme fikri bana saçma geliyor” dedi.
Cenevre merkezli Bank Syz'in Baş Yatırım Sorumlusu Charles-Henry Monchau, kârlı Rus ihracatçıların ve bankaların "büyük darbe aldığını" ve bunun fırsatlar yaratabileceğini kaydetti.
İngiltere merkezli yatırım firması Argonaut Capital’ın Baş Yatırım Sorumlusu Barry Norris, Sberbank, Gasprom ve Lukoil gibi firmalara yatırım yaptıklarının altını çizerek, “Burası tam olarak olmak isteyeceğiniz bir yer” açıklamasında bulundu. Firmanın bu alanlardaki yatırımları düşük miktarda olsa da Norris daha fazla sayıda yüksek değerli firmanın kısa vadede düşüş gerçekleştirebileceğini öngörüyor. Norris, Rus piyasasındaki büyük enerji şirketlerinin ağırlığına ve şirketlerin nispeten düşük değerlemelerine dikkat çekerek bu pazarın "2022'de en iyi performans gösteren pay piyasalarından biri olması gerektiğini” söyledi.
Bazı fon yöneticileri de Ukrayna'nın devlet tahvillerinde de fırsatlar görüyor. Örneğin 2032'de olgunlaşan bir Ukrayna tahvili Çarşamba günü dolar cinsinden yüzde 9,6'lık getiriyle, buna karşın 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise yüzde 2'nin altında işlem görüyor.
Londra merkezli gelişmekte olan piyasalar hedge fonu ProMeritum Investment Management'ın Kurucu Ortağı Pavel Mamai, “Rus bakış açısıyla bakarsanız, krizin tırmanmasının çok mantıklı olduğunu göreceğinize inanıyoruz ama bir savaş değil” ifadelerine yer verdi. Mamai’nin firması son birkaç aydır devlet tahvillerini satın alıyor ve bazı Rus varlıklarının düşeceğine yönelik yatırımlarıyla pozisyonunu kısmen koruyor.
Mamai açıklamasında “Ukrayna’nın uluslararası tahvilleri kesinlikle savaş riskini fiyatlandırıyor. Çok fazla panik satışı gerçekleşti” dedi.
Yine de birçok kurumsal para yöneticisi, Moskova ve Batılı ülkeler arasındaki yoğun belirsizlik ve artan gerginlik göz önüne alındığında Rus veya Ukrayna varlıklarına yatırım yapma konusunda temkinli olmaya devam ediyor.
1,8 trilyon dolarlık varlığı yöneten Amundi’nin Yatırımlardan Sorumlu Başkanı Vincent Mortier en kötü senaryolara karşı korunabilmenin zor olduğunu söyledi. Mortier bu kadar aşırı ancak son derece öngörülemeyen bir olay sırasında risklere karşı korunmak için geleneksel yatırım araçlarının iyi çalışmayacağını söyledi. Mortier krizin gerçekleşme olasılığının çok düşük olduğunu ancak bu krizin gerçekleşmesi halinde sonuçlarının “kıyamet gününe” benzeyeceğini söyledi.
Erdoğan Marinskiy Sarayı'nda resmi törenle karşılandı
Ukrayna'dan flaş Türkiye mesajı: Rusya kabul ederse...
Ukrayna, İHA üretim tesisi için Türkiye ile anlaştı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Elbette sat kurtul. Yoksa herkes bedelli yarışına girdi, sat kaç canını kurtar. Birde robotlar var ki küçük yatırımcıyı timsahın ağzına bırakıyor.
Fırsat Türkiyede
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:50)