E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel piyasaların en önemli gündem maddesi hiç şüphesiz Rusya ile Ukrayna arasındaki şiddetlenen kriz. Ancak söz konusu jeopolitik krizin kısa ömürlü olacağına dair görüşler piyasalarda sıklıkla seslendiriliyor.
Financial Times yazarı Katie Martin söz konusu yorumların tıpkı pandemi krizinde olduğu gibi krizi hafife alır nitelikte olabileceğini yazdı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Martin, Ukrayna kriziyle birlikte yükselen enerji fiyatları enflasyon krizini daha kötü hale getirebileceğini ve küresel ekonomik büyümeyi sekteye uğrayabileceğini belirtiyor. İşte Martin’in o yazısı:
“İki yıl öncesine kadar, yatırımcılar doğru dürüst anlayamadıkları bir şey için endişelenmeye başlamışlardı.
Çin'deki bir virüs piyasalarda birkaç hafta boyunca tansiyonu yüksek tutmuştu ve ciddi olabilirmiş gibi görünmeye başlamıştı. Dünyanın dört bir yanındaki hisse senetleri her gün yaklaşık yüzde 1 veya 2'lik düşüşler gösteriyorlardı.
Wall Street'in bilge zihinleri, Zika ve Ebola gibi daha önceki virüs salgınlarına işaret ederek, hisse senetlerinde kalıcı bir hasar bırakmadığını söylemişti. Bu yeni korona virüs de muhtemelen benzer bir yol izleyecek ve dipten alma için bir fırsat olduğunu kanıtlayacak, diyorlardı. Ancak hepimiz bu dibin ne kadar derin ve karanlık olduğunu biliyoruz.
Bu bir eleştiri değil. Tecrübelerden bilgi edinmek harika bir şeydir. Piyasa katılımcıları şimdiyse büyük ölçüde Rusya'nın Ukrayna'daki en son askeri güç gösterisinin sekiz yıl önce Kırım'ı ilhakını taklit edeceğine ve küresel varlık fiyatları üzerinde sadece mütevazı ve sınırlı bir etki yaratması muhtemel olduğuna karar verdi. 2020’li yılların bu dönemi de yatırımcıların zihninde bu şekliyle kalmış olmalı. Ne de olsa Rusya, küresel ekonominin sadece yüzde 3'ünü oluşturuyor ve bu oran Kaliforniya'nın yaklaşık yarısı kadar.
Vladimir Putin'in uçurumun eşiğinden geri çekileceğini iddia eden hedge fonları ve Rus hisselerine bağlı varlıklara sahip oligarklar ise kesinlikle bu krizden yara aldılar. Moskova'nın MOEX Endeksi bu hafta neredeyse yüzde 9 düştü. Bu tablo Kovid'in etkisinin çok ötesinde, 2009'dan bu yana en kötü ayı piyasasını oluşturacak biçimde şekilleniyor.
Daha genel olarak, piyasalar halihazırda adil miktarda Rusya stresini emdi. Goldman Sachs bu hafta başında paylaştığı bir yatırımcı notunda, Ukrayna konusunda aylardır yükselen gerilimin, ABD hisse senetlerinin S&P 500 Endeksi’nde bu yıl şimdiye kadar yaşanan yüzde 9'luk düşüşün yarısından biraz fazlasından sorumlusu olduğunu tahmin ediyor.
Banka, gerilen sinirlerin bazı yatırımcıları ABD devlet tahvillerinin güvenli limanlarına ittiğini ve 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin yüzde dörtte biri civarında bir puanlık bir düşüşünde başat rolü oynadığını da belirtti. Gergin yatırımcılar için bir başka klasik savunma yatırımı olan altın da fiyat olarak normalde olduğundan daha yüksek seviyede. Bu arada rublenin benzeri gelişmekte olan ülke para birimlerinde genel olarak görülen ralliye kıyasla ne kadar düştüğü göz önüne alındığında, bu askeri maceranın hiç başlamaması halinde olacağı seviyesinden yaklaşık yüzde 9 daha zayıf konumda.
Sonuç olarak özellikle Rus piyasaları için durum fazlasıyla kötü ancak oldukça yönetilebilir bir halde.
Barclays Avrupa Hisse Senedi Stratejileri Başkanı Emmanuel Cau, ‘Yatırımcılar olayları perspektifte tutmalı ve manşetlere aşırı tepki vermemeli. Hisse senetleri yakın vadede daha fazla düşebilir olsa da geçmiş askeri çatışmalar nedeniyle piyasalardaki düşüşlerin çok uzun sürmediğini ve çoğunlukla fırsat satın aldığını not ediyoruz’ diyor. Cau, Kırım'ın ilhakının sekiz gün süren bir düşüşle Avrupa hisse senetlerinde sadece yüzde 4'lük bir düşüş yarattığını da sözlerine ekledi.
Bazı deneyimli Ukrayna gözlemcilerine göre, özellikle Rusya'nın Kıta Avrupası’na petrol ve doğalgaz sağlamadaki merkezi rolü göz önüne alındığında, tüm bu görüşler krizi küçümsüyor. BlueBay Asset Management Gelişmekte Olan Piyasalar Stratejisti Tim Ash ‘Bu büyük bir çatışma olacak. Avrupa enerji kaynakları için büyük riskler var’ diyor. ‘Kovid-19 salgını ve ardından gelen kısıtlamalardaki hızlı yükselişler, tedarik zincirleri ve enflasyondaki şok gerçek uzmanların bile öngörülerinin sınırları olduğunu kanıtladı’ açıklamasında bulunan Ash, ‘Beklenmedik sonuçlara karşı hazırlıklı olun’ diye de ekliyor.
Asıl büyük risk Putin’in enerji piyasası üzerinden enflasyon şokunu daha da ciddi hale getirmesi ve piyasalara ve ekonomik büyüme momentumuna zarar vermesi. ABD Merkez Bankası bu ihtimali çoktan dolaylı olarak idrak etmiş konumda. Jeopolitik ‘riskler’, ‘gerilimler’ ve ‘kargaşa’ tabirleri Ocak ayındaki toplantının tutanakları en az dört kez geçiyor.
Capital Economics, en kötü senaryoda, petrol fiyatlarının varil başına 120 ila 140 dolara kadar ulaşabileceğini ve 100 doların altındaki mevcut seviyelerin çok üzerinde olabileceğini düşünüyor. Avrupa'nın zaten yüksek olan doğal gaz fiyatlarının tırmanmaya devam etme olasılığının da yüksek olduğunu belirten araştırma evi, gelişmiş ekonomilerdeki enflasyona potansiyel olarak yüzde 2'ye kadar yüzdelik puan eklenebileceğini belirtti.
Capital Economics'ten Neil Shearing, ‘Normal zamanlarda, merkez bankaları enflasyondaki enerji kaynaklı bir artışın ötesine bakma eğiliminde olacaktır. Ancak mevcut yüksek enflasyon oranları ve buna karşılık gelen ve daha yüksek enflasyon beklentilerini besleyen endişeler göz önüne alındığında, bu yüksek fiyatların politika yapıcıların faiz oranlarını yükseltme nedenleri listesine eklemesi de mümkündür’ diye yazdı.
Sonuç olarak, en azından borsalar için, son Ukrayna krizinin enflasyonla ilgili tartışmaların arasında kaybolması muhtemeldir. Ancak kriz yatırımcıları takip etmeye devam ediyor. Üstelik 2020'deki pandemi krizinin aksine, piyasa tepkisi karmaşık hale gelirse, FED’in yardım etmek için devreye girme olasılığı da oldukça düşüktür.”
Avrupa’nın kâbusu: Emtia krizi
Dış basın manşetlerini yaptırımlara ayırdı!
Borsalar düşerken uygulanabilecek 3 yatırım stratejisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bu sayede dünyanı değiştirenin ekonomi değil masanın üzerine konulan silah olduğunu herkes idrak etmiştir umarım. Aksi olsaydı Almanya, Japonya, Güney Kore gibi ABD işgali altındaki ülkelerin dünya siyaseti üzeride bir hükmü olurdu.
tav. celebi ve thy satış gelebilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:00)