E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriUkrayna Ekonomi Heyeti Altınyağ’da---

Ukrayna Ekonomi Heyeti Altınyağ’da

Ukrayna Ekonomi Heyeti Altınyağ’da
15 Mart 2017 - 16:03 borsaningundemi.com

Bitkisel yağ üretiminde dünyada söz sahibi olan Ukrayna’nın devlet ve iş adamları kadrosu Altınyağ üretim tesislerini gezdi, teknik ve ticari konularda bilgi aldı.

İzmir’in en eski ve köklü sanayi kuruluşlarından biri olarak 1962 yılından bu yana bitkisel yağ üretimi yapan Altınyağ Kombinaları, Ukrayna’dan gelen iş adamı ve siyasetçileri ağırladı. Altınyağ’ın İzmir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasını ziyaret eden heyette, T.C. Dışişleri Bakanı Başdanışmanı Arif Erdoğan, Ukrayna Milletvekili ve işadamı Sergiy Kysil, Ukrayna Türkiye İşadamları Cemiyeti Başkanı Timur Masautav gibi önemli isimler yer aldı.

 Altınyağ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmed Nureddin Çevik, Genel Müdür Yardımcısı Şerif Yaltırık ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Dikkaya, Ukraynalı heyet ile teknik ve ticari konuları görüştü.

Fabrika gezisi de gerçekleştiren ziyaretçi heyeti, Altınyağ’ın yenilenen üretim teknolojisi ve yatırımlarını yerinde gördü, bilgi aldı.

Bilindiği gibi Ukrayna, dünyanın en fazla ayçiçek yağı üreten ülkesi. Yetkililer, bu anlamda söz konusu ziyaretin büyük önem taşıdığını belirtiyor.

DÜNYADA YAĞ ÜRETİMİ

Dünya genelinde üretim miktarlarına bakıldığında en fazla üretilen yağlı tohumların soya fasulyesi, kolza (kanola), pamuk tohumu, ayçiçeği ve palm çekirdeği olduğu görülmektedir. Yağlı tohum üretiminin %41’i ABD ve Brezilya’da gerçekleştirilirken, %60’ını soya fasulyesi oluşturuyor. Dünyanın yağlı tohumda en büyük üreticileri soya fasulyesinde ABD ile Brezilya, ayçiçeğinde Ukrayna ile Rusya, palmde Endonezya ile Malezya, pamukta Çin ile Hindistan ve kolzada Kanada ile Çin. Rafine edilmiş bitkisel yağın dünya genelinde en büyük üreticileri Çin, Endonezya ve Malezya. Küresel ihracatın %40’ı dünyanın en büyük palm tohumu üreticileri Endonezya ve Malezya tarafından gerçekleştiriliyor. Türkiye ise rafine bitkisel yağ ihracatın dadünyada altıncı sırada yer alıyor.

Üretimin tüketimi karşılamaması sebebiyle yağlı tohum ve ham yağda ithalata bağımlı olan Türkiye’de bitkisel yağ sektörü çoğunlukla ayçiçeğive pamuk tohumu üzerinden yapılıyor. Marmara Bölgesi’nde daha çok ayçiçeği yağı tesisleri bulunurken, Akdeniz Bölgesi’nde soya ve pamuk yağı üretimi gerçekleştiriliyor.

YURT İÇİ CİRO BÜYÜKLÜĞÜ 7.5 MİLYAR DOLAR

Rafine bitkisel yağ üretiminde en önemli maliyet kalemi ham yağ olarak biliniyor. Ham yağ üretiminde ise toplam üretim maliyetinin yaklaşık yüzde 95’ini yağlı tohum oluşturuyor.

Yurt içi ciro büyüklüğü 7.5 milyar dolar olarak hesaplanan rafine edilmiş bitkisel yağ üretiminin Türkiye’deki nüfus artışı ve kişi başı tüketim harcamalarındaki yükselişe paralel üretiminin de orta vadede büyümeye devam etmesi bekleniyor.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.