E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İzmir’in en eski ve köklü sanayi kuruluşlarından biri olarak 1962 yılından bu yana bitkisel yağ üretimi yapan Altınyağ Kombinaları, Ukrayna’dan gelen iş adamı ve siyasetçileri ağırladı. Altınyağ’ın İzmir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasını ziyaret eden heyette, T.C. Dışişleri Bakanı Başdanışmanı Arif Erdoğan, Ukrayna Milletvekili ve işadamı Sergiy Kysil, Ukrayna Türkiye İşadamları Cemiyeti Başkanı Timur Masautav gibi önemli isimler yer aldı.
Altınyağ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmed Nureddin Çevik, Genel Müdür Yardımcısı Şerif Yaltırık ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Dikkaya, Ukraynalı heyet ile teknik ve ticari konuları görüştü.
Fabrika gezisi de gerçekleştiren ziyaretçi heyeti, Altınyağ’ın yenilenen üretim teknolojisi ve yatırımlarını yerinde gördü, bilgi aldı.
Bilindiği gibi Ukrayna, dünyanın en fazla ayçiçek yağı üreten ülkesi. Yetkililer, bu anlamda söz konusu ziyaretin büyük önem taşıdığını belirtiyor.
DÜNYADA YAĞ ÜRETİMİ
Dünya genelinde üretim miktarlarına bakıldığında en fazla üretilen yağlı tohumların soya fasulyesi, kolza (kanola), pamuk tohumu, ayçiçeği ve palm çekirdeği olduğu görülmektedir. Yağlı tohum üretiminin %41’i ABD ve Brezilya’da gerçekleştirilirken, %60’ını soya fasulyesi oluşturuyor. Dünyanın yağlı tohumda en büyük üreticileri soya fasulyesinde ABD ile Brezilya, ayçiçeğinde Ukrayna ile Rusya, palmde Endonezya ile Malezya, pamukta Çin ile Hindistan ve kolzada Kanada ile Çin. Rafine edilmiş bitkisel yağın dünya genelinde en büyük üreticileri Çin, Endonezya ve Malezya. Küresel ihracatın %40’ı dünyanın en büyük palm tohumu üreticileri Endonezya ve Malezya tarafından gerçekleştiriliyor. Türkiye ise rafine bitkisel yağ ihracatın dadünyada altıncı sırada yer alıyor.
Üretimin tüketimi karşılamaması sebebiyle yağlı tohum ve ham yağda ithalata bağımlı olan Türkiye’de bitkisel yağ sektörü çoğunlukla ayçiçeğive pamuk tohumu üzerinden yapılıyor. Marmara Bölgesi’nde daha çok ayçiçeği yağı tesisleri bulunurken, Akdeniz Bölgesi’nde soya ve pamuk yağı üretimi gerçekleştiriliyor.
YURT İÇİ CİRO BÜYÜKLÜĞÜ 7.5 MİLYAR DOLAR
Rafine bitkisel yağ üretiminde en önemli maliyet kalemi ham yağ olarak biliniyor. Ham yağ üretiminde ise toplam üretim maliyetinin yaklaşık yüzde 95’ini yağlı tohum oluşturuyor.
Yurt içi ciro büyüklüğü 7.5 milyar dolar olarak hesaplanan rafine edilmiş bitkisel yağ üretiminin Türkiye’deki nüfus artışı ve kişi başı tüketim harcamalarındaki yükselişe paralel üretiminin de orta vadede büyümeye devam etmesi bekleniyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:00)