E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Selim Karaahan / HT Gazete
İSO 500 listesinden sadece 86 şirketin borsaya kote olması birçok dev firmanın sermaye piyasalarına karşı çekingenliğini yine gözler önüne serdi.
2011 sonu verileri karşılaştırıldığında borsaya kote firmaların GSYH'ye oranı Türkiye'de yüzde 26.1, Uganda'da ise yüzde 46 olarak gerçekleşti.
Bu hafta açıklanan en büyük 500 sanayi kuruluşunun sıralandığı İSO 500 listesinde sadece 86 firmanın borsaya kote olması, gerekli büyüklüğe ve kurumsallığa ulaşmış şirketlerin bile halka arz konusunda isteksizliğini ortaya çıkardı. Analistler halka arzın aylar süren bir hazırlanma süreci olması nedeniyle, 2011'de dünya borsalarının kötü performansının büyük arzları seneye ertelediğini belirtiyor. 2013'te beklenen bu hızlanmaya rağmen borsaya kote şirketlerin toplam değerinin milli gelire oranına bakıldığında Türkiye'nin daha alması gereken çok yol olduğu ortaya çıkıyor.
IMF ve Dünya Bankası'nın verilerine göre Türkiye'de bu oran 2011 sonunda yüzde 26.1 olarak gerçekleşti ve dünyada 57. sırada yer aldı. Listenin tepesindeki kıtasının uzun süre en büyük finansal merkezi olmuş bir özerk şehir devleti olan Hong Kong ile Türkiye'yi karşılaştırmak haksızlık olur.
ŞİRKETLERİN DEVAMLILIĞI SAĞLANIYOR
Ancak az gelişmiş ekonomilerle karşılaştırdığımızda da Türkiye geride kalıyor. Borsaya kote şirketlerin piyasa değerinin GSYH'ye oranı 2011 sonunda Fiji'de yüzde 36, Uganda'da yüzde 46, Fas'ta ise yüzde 60 olarak gerçekleşti. Gelişmekte olan ülkeler Rusya ve Brezilya'ya baktığımızda da durum değişmiyor.Türkiye'de bazı büyük firma yöneticileri İMKB'de yeterli derinliğin olmadığı gerekçesiyle hisselerinin manipülasyona konu olmasından çekindiklerini söylüyor. Bu korkuya hak vermemek mümkün değil ancak halka arz şirketlere sıcak para girişinin yanında kurumsallaşmayı da hızlandırıyor. Küresel executive search firması Heidrick & Struggles'ın araştırmasına göre aile şirketlerinde 3. kuşakta başarı oranı yüzde 13'te kalıyor. Yani halka arzla sayesinde yönetimde kaybedilen belli orandaki kontrol aslında şirketin devamlılığının sigortası oluyor
ABD ŞİRKETLERİNİN DEĞERİ 15.6 TRİLYON DOLAR
2011'de piyasalardaki olumsuz hava ABD borsalarında işlem gören şirketlerinin değerinin yüzde 9 düşmesine sebep oldu. Bu düşüşe rağmen şirketler 15.6 trilyonla hiçbir ülke borsasının hayal edemeyeceği bir toplam değere sahip oldu. Japonya'da borsalara kote firmaların toplam değeri 3.5
trilyon dolar olurken Türkiye'de bu rakam 201.8 milyar dolarda kaldı. Toplam değer sıralamasında Türkiye, kendine 29. sırada yer buldu.
EKONOMİK HAYAT DEMOKRATİKLEŞİYOR
Halka arz şirketlerin yanında tüm ülkenin ekonomik hayatının da demokratikleşmesine katkıda bulunuyor. Liberal ekonomilerde dev firmalar, yarattıkları istikrar ve mali performanslarıyla tüm ülkeyi etkiliyor. Bu yüzden az bir sermayeyle hissedar olarak bu şirketlerin yönetiminde söz sahibi olmak sokaktaki vatandaş için de önemli hale geliyor. Bunun en önemli örneğini bu sene içerisinde İngiltere'de yaşadık. Son 50 yılın en derin ekonomik durgunluğuyla boğuşan ülkede hissedarlar üst düzey yöneticilerin aldıkları yüksek ücretlere isyan etti ve Aviva, Trinity Mirror ve AstraZeneca gibi devlerin CEO'ları görevlerini bırakmak zorunda kaldı. Bu isyan tüm ülkenin iş iklimini değiştirerek bir çok önemli yöneticinin bonuslarından feragat etmesini sağladı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İSO 500 girmişte ne olmuş şirketlerin bazıları.İmkb'de GÜN BOYU 5-10 bin lotla,son derece düşük işlem hacimiyle resmen milletle dalga geçiyorlar.Alış kademeleri 150-200 lot satış kademelri o keza 300-500 lot milletle dalga geçiyorlar.İMKB ve SPK OLAYLARA SEYİRCİ kardeşim bir hissede işlem olmuyorsa günlerce aylarca atın İMKB'den.Halka açıkmış kapatmanız halk için daha yararlı olur.Böylece şirket sahipleride tren bakıyor gibi bakmaz olaylara neticede itibar var işin içinde zannımca???
ne iso 500 de ki şirketler imkb büfecinin, simitçinin yeri olmuş.yazık..
nerde 1. sırada oldukki burdada iyi seviyelerde olalım..herşeyden en sondan birinciyiz..dünyadan 250 yıl gerideyiz bilimde teknikte vs..bu haberde çok şaşırtmadı..degişmek için eskilerden kurtulmak gerekir vede bişeyleri değiştirmek için ilk önce degişime kendimizden başlamalıyız..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:39)